Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Asiantuntijat pitävät tulitauon perusteita hatarina

Mariupolin keskustassa on tänään ollut rauhallista. Eilen separatistit hyökkäsivät asemiinsa linnoittautuneiden puolustajien kimppuun Mariupolin lähistöllä tunteja ennen tulitauon julistamista. Kuva: Lehtikuva/AFP

Asiantuntijat suhtautuvat epäillen Ukrainan tulitaukoon.

Ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että tulitauko on hyvin väliaikainen ratkaisu, koska minkään osapuolen asiat eivät nyt ole kuten ne haluaisivat. Ukraina ei halua, että tilanne jämähtää jäätyneeksi konfliktiksi. Venäjä taas ei ole vielä saanut tarpeeksi suurta otetta Ukrainan itäosissa, minkä takia sen poliittinen valta Ukrainasta on heikompi kuin Kreml toivoisi. Separatistit puolestaan pitänevät kiinni itsenäisyyshaaveistaan.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää tulitauon säilymistä mahdollisena mutta vaikeana. Sekä separatisteissa että Ukrainan hallinnon kannattajissa on sekalaisia joukkoja, jotka eivät ole kenenkään määräiltävissä ja voivat rikkoa tulitauon omin päin, mikä voi laukaista lisää taisteluita.

Kangaspuro huomauttaa kuitenkin, että rauhan saaminen olisi kaikkien etu, sillä pakotteet tekevät pahaa jälkeä taloudelle idässä ja lännessä.

EU päätti eilen illalla uusista pakotteista, joiden voimaantuloa se kuitenkin saattaa lykätä tulitauon takia.

– Oli merkille pantavaa, kuinka ilahtunut Saksan liittokansleri Angela Merkelin ilme eilen oli, Kangaspuro sanoo.

Aiemmin tänään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ehti sanoa Ylen Ykkösaamussa Ukrainan tulitauon osoittavan, että Venäjä pystyy vaikuttamaan kaikkiin Ukrainan separatisteihin. Hänen mielestään näyttää siltä, että Ukrainassa ei ole yksittäisiä separatistijoukkioita, jotka eivät kuuntele Venäjää.

Soinin mielestä on täysin selvää, että Venäjä on konfliktin yksi osapuoli ja EU myös. Tärkeintä on hänen mielestään, että asioista ei sovita Ukrainan kansan yli. Etupiiriajattelusta ei ole Euroopassa koskaan mitään hyvää seurannut, Soini sanoi.

Ukrainan tulitauon kestävyyttä on epäilty. Uhkia on monia, sanoo myös Soini.

Hän arvioi, että Itä-Ukrainaan yritetään luoda liittovaltiorakennetta. Näin myös venäläisten vaikutusvalta tulisi alueella paremmin huomioon otetuksi.

– Mutta Länsi-Ukrainan Oikea sektori ja muut toimijat ovat myös aika kuumapäistä porukkaa. Sieltä voi hyvin äkkiä tulla viesti Kiovaan, että nyt ollaan liian pehmeitä. Tilanne on vaikea.

Soini arvelee, että sanaa sota vältellään siksi, että sotatila edellyttäisi rauhansopimusta. Soini uskoo, että osapuolten on helpompaa edetä tulitauoilla ja muilla pienillä askeleilla.

– Nyt on semmoinen neuvotteluasetelma, että molemmilla on voitettavaa ja hävittävää ja molemmat pystyvät tahoilleen sanomaan voittaneensa sitten, kun sopimus tehdään. Siihen tässä pyritään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi