Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Erdogan voi vahvistaa valtaansa nykyisenkin perustuslain aikana

Erdogan voitti Turkin presidentinvaalit eilen suoraan ensimmäisellä kierroksella. Kuva: Lehtikuva/AFP

Monet odottavat Turkissa vaalit voittaneen Recep Tayyip Erdoganin ottavan edeltäjiään huomattavasti vahvemman roolin maan presidenttinä. Tähän ei välttämättä tarvita kuitenkaan perustuslain uudistusta, koska Erdogan voi halutessaan laajentaa presidentin valtaa nykyisenkin perustuslain puitteissa, toteaa Jean Monet -professori Hanna Ojanen Tampereen yliopistosta.

– Perustuslakia ei tarvitse välttämättä muuttaa, koska vanhakin on aika kätevä Erdoganin kannalta. Vaikka presidentti Turkissa on tätä nykyä puoluepolitiikan yläpuolella, hän voi esimerkiksi hylätä parlamentin lakiehdotukset, vetää hallituksen kokouksia, valita pääministerin ja nimittää oikeuslaitoksen ylimmät tuomarit, Ojanen huomauttaa.

Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista puolestaan uskoo, että Erdoganin voitto lisää vastakkainasettelua vanhoillista islamia kannattavien ja maallistuneiden välillä Turkissa.

Alarannan mukaan Turkki kuuntelee vastedes entistä vähemmän EU:ta ja Yhdysvaltoja. Turkki esimerkiksi jatkaa EU-jäsenyysneuvotteluja merkityksettömänä poliittisena teatterina vailla todellista halua liittyä EU:hun.

Vastakkainasettelu vanhoillista islamia kannattavien ja maallistuneiden välillä Turkissa lisääntyy, uskoo vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Turkin vanhoillista islamia kannattavat tahot saivat eilen vahvistusta, kun AKP-puolueen Recep Tayyip Erdogan valittiin presidentiksi 52 prosentin äänisaaliilla.

Alarannan mukaan Turkki kuuntelee vastedes entistä vähemmän EU:ta ja Yhdysvaltoja. Turkki esimerkiksi jatkaa EU-jäsenyysneuvotteluja merkityksettömänä poliittisena teatterina vailla todellista halua liittyä EU:hun.

Tutkijan mukaan Turkin lähialueiden ulkopoliittiset päätökset ovat palvelleet kahtiajakoa. Turkki on esimerkiksi päättänyt evakuoida juuri palestiinalaisia, vaikka lähialueilla on monta muutakin islaminuskoista ryhmää hädässä.

– Israel Amerikan tukemana mahtina on Erdoganille herkullinen kohde päästää kaikki vasta- ja viholliskuvapuheet liikkeelle, Alaranta sanoo.

EU:n on virallisen onnittelunsa ohessa vedonnut Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoganiin, jotta hän loisi uudessa asemassaan sovinnollista ilmapiiriä.

Erdogan on viime aikoina profiloitunut kovilla Israelin vastaisilla kannanotoillaan. Asiantuntijat uskovat Erdoganin presidenttiyden luovan yhä syvempää kuilua vanhoillisten ortodoksien ja maallistuneiden välillä.

Erdoganin odotetaan ottavan edeltäjiään huomattavasti vahvemman roolin maan presidenttinä. Erdogan hän suunnittelee perustuslakimuutosta, joka laajentaisi presidentin valtaoikeuksia nykyisestä.

Erdogan voitti Turkin presidentinvaalit eilen suoraan ensimmäisellä kierroksella. Hän korosti voittopuheessaan olevansa 77 miljoonan ihmisen presidentti ja lupasi yhdistää Turkin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi