Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kurdit kertoivat vallanneensa kaksi kaupunkia Isisiltä

Mielenosoittajat vaativat Isisin pysäyttämistä Valkoisen talon edustalla Yhdysvalloissa eilen. Yhdysvallat on iskenyt Isistä vastaan ja tuhonnut muun muassa autoja, joista jesidejä on surmattu. Kuva: Lehtikuva/AFP

Irakin kurdialueen presidentti Masud Barzani pyytää kansainväliseltä yhteisöltä aseita taisteluun Isisin jihadisteja vastaan.

Barzani esitti pyyntönsä yhdessä Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiusin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvallat on jo tehnyt joitakin ilmaiskuja Irakissa. Lisäksi se ja Britannia ovat pudottaneet avustuspaketteja Irakiin. Myös Ranskan on määrä aloittaa avustuslennot.

Kurdijoukot ovat vallanneet Isis-jihadisteilta takaisin kaksi kaupunkia, kurdiviranomaiset kertovat.

Viranomaisten mukaan kurdit ovat saaneet hallintaansa Makhmurin ja Gwerin kaupungit.

Äärisunnalainen Isis-järjestö on tappanut ainakin 500 jesidivähemmistöön kuuluvaa, sanoo Irakin ihmisoikeusministeri Mohammed Shia al-Sudani.

Al-Sudanin mukaan Isis olisi myös haudannut elävältä ihmisiä, mukaan lukien lapsia. Lisäksi noin 300 naista olisi kidnapattu orjiksi.

Lähi-idän asiantuntija pitää Irakin jesidivähemmistön joukkomurhaa osana pyhän sodan ideologiaa.

Helsingin yliopiston professorin Hannu Juusolan mukaan silmitön väkivalta vääräuskoisina pidettyjä kohtaan on osa Isis-järjestön pyrkimystä rakentaa omaa valtiotaan. Juusolan mukaan ratkaisu väkivaltaisuuksiin olisi keskushallinto, joka ottaisi huomioon kaikki Irakin etniset ryhmät.

Kymmeniätuhansia jesidejä on ollut jumissa Sinjarin vuorella maan pohjoisosassa paossa äärisunnalaista Isis-järjestöä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 20 000 vuorilla ollutta olisi päässyt pakenemaan vuorilta kurdijoukkojen saattelemina. Vuorilla olleet ovat paenneet ensin Syyriaan, josta he ovat siirtyneet takaisin Irakiin, kertoo Irakin kurdien edustaja.

Muun muassa Yhdysvallat toimitti ruokalähetyksiä vuorilla olleille, jotka olivat vaarassa nääntyä nälkään piileskeltyään vuorilla noin viikon ajan.

Jesidit ovat Irakin kurdivähemmistöä. Isis on taistellut maan pohjoisosassa, jossa elää kurdien lisäksi myös kristittyjä. He ovat olleet vaarassa, koska Isis on uhannut teloittaa vääräuskoisina pitämiään ihmisiä, jos nämä eivät käänny islamiin.

Yhdysvallat aloitti toissa päivänä paikallisia joukkoja tukevat ilmaiskut Pohjois-Irakiin, jossa äärisunnalainen Isis-järjestö on vallannut laajoja alueita.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi