Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kanerva: Brutaali teko saa kaikki ymmärtämään kriisin vakavuuden

Ihmiset etsivät ruumiita malesialaiskoneen putoamispaikalta Itä-Ukrainassa. Kva: Lehtikuva/AFP

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) luonnehtii malesialaiskoneen alasampumista brutaaliksi teoksi. Hänen mukaansa kyse on Ukrainan kriisin kulminaatiopisteestä.

–? Muutkin kuin asianosaiset ymmärtävät kriisin vakavuuden, kun satamäärin syyttömiä joutuu uhreiksi, hän totesi toimittajille SuomiAreena-tapahtumassa Porissa.

Kanerva on Etyjin yleiskokouksen presidentti ja toimii puheenjohtajana Ukrainan kriisin neuvotteluryhmässä.

–? Nyt on löydyttävä vahvempi ja vakaampi tie neuvotteluihin, hän painotti.

Hän toivoi, että selvyys koneen alasampujasta syntyisi mahdollisimman nopeasti, jotta asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä ja varsinaisissa neuvotteluissa päästäisiin eteenpäin.

Venäjän ja länsimaiden pitäisi tehdä yhteinen selvitys Ukrainan lentoturman tosiasioista. Näin uskoo kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta.

Forsbergista esimerkiksi YK:n tukema kansainvälinen selvitys lentoturmasta voisi tuoda Ukrainan kriisiin jonkinlaisen positiivisen käänteen.

Nyt molemmat osapuolet kertovat omia juttujaan tapahtumista ja syytöksiä heitellään puolin ja toisin.

Jos separatistit todetaan syyllisiksi koneen pudottamiseen, Venäjällä olisi mahdollisuus irrottautua separatistien tukemisesta.

Vaikutusta pakotteisiin

Ukrainan lentoturma kiristää Venäjään kohdistuvaa pakotepolitiikkaa, arvelee ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Tapaus tulehduttaa lännen ja Venäjän välejä niin, että Venäjän saattaa olla pakko muuttaa linjaansa maltillisemmaksi.

Hän arvelee, että Ukrainan kriisi tulee nyt myös enemmän eurooppalaisten iholle.

–? Tässähän kuoli toistasataa unionin kansalaista. Se tulee näkymään unionissa, kun kriisi ei ole enää pelkkä kaukainen ukrainalainen asia.

Ehkä vaillinaisista laitteista aiheutunut vahinko

Strategian laitoksen pääopettaja Tommi Lappalainen arvioi, että Itä-Ukrainan separatistit eivät todennäköisesti tunnistaneet alasammuttua malesialaiskonetta matkustajakoneeksi.

Majuri Lappalaisen mukaan separatisteilla on ollut luultavasti käsitys, että Itä-Ukrainan ilmatilassa ei lennä muita kuin sotilaskoneita. Hän viittaa separatistien tviittiin, jonka mukaan he luulivat aluksi ampuneensa alas Ukrainan sotilaskuljetuskoneen. Lappalainen perustaa arvionsa julkisiin lähteisiin.

Lappalainen kertoo, että epäilty ohjusjärjestelmä on venäläinen BUK M1-ilmatorjuntajärjestelmä, joka on keskipitkän kantaman järjestelmä.

Hän pitää epätodennäköisenä, että Itä-Ukrainan separatistit olisivat saaneet BUK M1 -tasoisen ilmatorjuntajärjestelmän Venäjältä.

Lappalaisen mukaan kapinallisilla ei todennäköisesti ole ollut koko järjestelmää käytettävissä vaan pelkkä ohjuslavetti ja sen pieni tutka. Tämän vuoksi tutka ei ehkä ole tunnistanut tarkalleen korkeutta, jolla matkustajakoneet yleensä lentävät.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi