Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ukraina: Venäläisjoukot tunkeutuivat Krimin lähialueelle

Kiovassa Venäjän-lähetystön edustalla mielenosoittaja otti kantaa t-paitansa tekstillä "Stop Putin". Lauantaisessa protestissa tuettiin Moskovassa järjestettyä mielenosoitusta, jossa vastustettiin Venäjän tunkeutumista Krimille. Kuva: AFP/Lehtikuva

Kymmeniä venäläissotilaita on tunkeutunut Krimin lähialueelle Arbatskaja Strelkan maakielekkeelle, kertovat Ukrainan rajaviranomaiset. Alue sijaitsee Krimin niemimaan koillisosassa ja erottaa toisistaan niemimaan ja emämaa Ukrainan.

Rajaviranomaisten mukaan venäläissotilaat ovat kertoneet tulleensa vartioimaan kaasunpumppausasemaa mahdollisten terrori-iskujen varalta. Tilanne alueella on rauhallinen, eikä uhkaa yhteenotoista ole.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläissotilaat ovat niin ikään miehittäneet alueella olevan Strelkovojen kylän. Rajavartijat kuitenkin kiistävät puolustusministeriön tiedon

Ukrainan puolustusministeriö kertoi aiemmin onnistuneensa estämään joukkojen tunkeutumisen alueelle. Venäläissotilaita on alueella noin 60. Ukrainan armeija on lähettänyt paikalle lentokoneita ja maajoukkoja puolustusasemiin.

Ukraina on vaatinut venäläisjoukkoja vetäytymään alueelta välittömästi.

Venäjä on torjunut YK:n turvallisuusneuvoston Krim-lauselman tänään pidetyssä äänestyksessä. Lauselma olisi julistanut huomenna pidettävän Krimin kansanäänestyksen mitättömäksi.

Lauselma sai 13 puoltoääntä 15-henkisessä neuvostossa. Venäjä pystyi kuitenkin yksin torjumaan sen veto-oikeudella, koska se on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Kiina oli poissa äänestyksestä.

Ranska vakuuttaa, ettei se aio missään olosuhteissa tunnustaa Krimin kansanäänestyksen tulosta. Maan presidentin Francois Hollanden mukaan äänestys on selkeästi laiton.

Hollande muistutti Pariisissa yhdessä Italian pääministerin Matteo Renzin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Venäjää uhkaavat laajat pakotteet, jos Ukrainan kriisissä ei palata neuvottelujen tielle.

Krimillä on määrä pitää huomenna kansanäänestys alueen liittämisestä Venäjään. Länsimaat ja Ukraina pitävät äänestystä kansainvälisen oikeuden vastaisena. Venäjä puolestaan on vakuuttanut äänestyksen olevan täysin lainvoimainen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi