Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ukrainan johto: Venäjä on teoillaan julistanut sodan

Kiovan Itsenäisyydenaukiolla on osoitettu tänään mieltä Vladimir Putinia ja Venäjää vastaan. Kuva: Lehtikuva/AFP

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoo, että Venäjä on teoillaan julistanut sodan Ukrainalle. Jatsenjuk varoittaa, että Ukraina on katastrofin partaalla.

–  Jos presidentti Putin haluaa olla se, joka aloitti sodan kahden ystävämaan välillä, hän on muutaman sentin päässä tavoitteestaan. Olemme katastrofin partaalla, Jatsenjuk sanoi.

Ukrainan presidentti Oleksander Turtshynov on pyytänyt maailman johtajia todellisiin tekoihin Ukrainan auttamiseksi. Ukrainan armeija on aloittanut liikekannallepanon ja kutsunut reserviläiset palvelukseen. Ukrainan mukaan kyseessä on vastaveto Venäjän päätökselle tuoda maahan tuhansia sotilaita.

Ukrainan parlamentti on pyytänyt ulkomailta apua maan ydinlaitosten turvaamiseen. Parlamentti vetoaa muun muassa Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Parlamentti viittaa vuonna 1994 laadittuun niin kutsuttuun Budapestin muistioon. Siinä Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Venäjä lupasivat Ukrainalle turvallisuustakuut vastineeksi siitä, että Ukraina liittyi kansainväliseen ydinsulkusopimukseen. Asiantuntijat ovat erimielisiä asiakirjan sitovuudesta.

Moskovassa poliisi on pidättänyt satoja sotaa vastaan mieltään osoittaneita ihmisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Ovdinfo. Poliisin arvion mukaan pidätettyjä olisi ollut vain viitisenkymmentä.

Sen sijaan Venäjän poliisi on sallinut presidentti Vladimir Putinin Ukrainan-politiikkaa kannattavien marssit. Moskovassa jopa suljettiin keskustan bulevardeja liikenteeltä, jotta marssijat pääsivät kulkemaan

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi