Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Perhe eli 40 vuotta eristyksissä, eivät tienneet edes toisesta maailmansodasta

Siperian taiga kätki venäläisen perheen neljäksi vuosikymmeneksi. Kuva: ESS

Venäläinen perhe eli neljä vuosikymmentä täydellisessä eristyksessä keskellä Siperian taigaa, kertoo amerikkalaisen Smithsonian instituutin verkkojulkaisu. Perheen löysi sattumalta ryhmä geologeja vasta 70-luvulla.

Artikkelin mukaan kuusihenkinen perhe kuului äärivanhoilliseen ortodoksilahkoon, ja oli sen vuoksi joutunut hankaluuksiin ateistisessa Neuvostoliitossa. Perheen isä Karp Lykov oli päättänyt muuttaa asumaan yli 250 kilometrin päähän sivistyksestä, kun puna-armeijan partio oli vuonna 1936 ampunut hänen veljensä.

Taigaa tutkinut geologiryhmä havaitsi perheen asumuksen ilmasta vuonna 1978, kun ryhmä etsi laskeutumispaikkaa helikopterilleen. Perhe oli elänyt yli neljä vuosikymmentä täydellisessä eristyksessä. Geologien mukaan he eivät esimerkiksi tienneet mitään toisen maailmansodan alkamisesta tai päättymisestä.

Geologiryhmää johtanut Galina Pismenskaja kertoo, että perhe oli elänyt äärimmäisen niukalla ja yksinkertaisella ruokavaliolla. Perheen lapset näkivät elämänsä ensimmäisen leivän vasta geologiryhmän ryhtyessä syömään eväitään. Perheen äiti Akulina oli kuollut aliravitsemukseen vuonna 1961, jolloin ankara talvi oli pakottanut Lykovit säännöstelemään ruokavalionsa äärimmilleen.

Vaikka perheen neljä lasta - Savin, Natalia, Agafia ja Dmitri - oli kasvatettu sivistyksen ulkopuolella, oli perheen äiti opettanut heidät lukemaan. Yksinkertaisessa asumuksessa ainoina lukemistoina olivat vanha rukouskirja ja Raamattu.

Useiden vierailujen tuloksena geologit ystävystyivät Lykovin perheen kanssa. Perhe sai uusilta ystäviltään muun muassa ruokatarpeita ja vaatteita.

Artikkelin mukaan tarinan loppu oli traaginen, sillä vain kolme vuotta löytymisensä jälkeen perheen neljästä lapsesta kolme oli jo kuollut. Savin ja Natalia kärsivät yksipuolisesta ruokavaliosta johtuvasta munuaisten vajaatoiminnasta, mutta Dmitrin tappoi keuhkokuume. Eristyksissä eläneillä ihmisillä ei ollut immuniteettia ulkomaailman taudeille, joita heidän uudet ystävänsä toivat mukanaan.

Perheen isä Karp kuoli helmikuussa 1988. Artikkelin mukaan tytär Agafia asuu tänäkin päivänä yksin taigalla, vaikka on jo yli 70-vuotias.

Teemu Virtanen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Ulkomaat

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X