Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Neptunuksen temppeli Viipurissa tuhoutui palossa

Neptunus-temppeli Viipurin Monrepos´n puistossa. Kuva: Juha Lankinen

Suomalaisten opiskelijoiden talkoilla vuonna 1999 rakentama Neptunuksen temppeli Viipurin Monrepos´n puistossa tuhoutui tulipalossa tiistain vastaisena yönä.

- Sain puhelun Viipurista aikaisin tiistaiaamuna. Lähden keskiviikkona Viipuriin kotkalaisten taiteilijoiden mukana katsomaan tuhoutuneen temppelin raunioita. Temppeli on rakennettu Suomesta tuoduista materiaaleista, kertoo lahtelainen Viipuri-asiantuntija Juha Lankinen.

Rakennusarkkitehti Lankinen oli 1990-luvulla mukana vapaaehtoisvoimin toteutetuissa Viipurin restaurointihankkeissa ja valvoi Neptunus-temppelin töiden edistymistä. Lankinen epäilee, että palossa voi olla kyse tuhopoltosta.

Kreikkalaistyylinen rantatemppeli rakennettiin alkujaan Monrepos'n kartanon alueelle 1806. Temppelissä oli tuolloin marmorinen veistos, joka esitti pikkulasta sylissään kantavaa naishahmoa. Rakennus oli paikoillaan vielä kesäkuussa 1944, minkä jälkeen siitä ei ole tietoja.

Pro Monrepos -yhdistyksen toimeksiannosta arkkitehti Lauri Tiihonen suunnitteli uudelleen temppelin. Sen puuosat tuotiin elementteinä Tampereelta Viipuriin elokuussa 1999. Neptunus-temppeli pystytettiin parissa viikossa suomalaisten opiskelijoiden voimin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X