Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Sähkön alkuperällä käydään kasvavaa kauppaa – katso, mitä kuluttajien vihreät sähkövalinnat todella merkitsevät

Sopimukset osoittavat kiinnostuksen, mutta eivät heti suoraan lisää uusiutuvan energian tuotantoa.

Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, jonka alkuperä voidaan todentaa alkuperätakuujärjestelmässä. Kuva: Heli Mälkiä

Kuluttajat ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja sähköyhtiöt kauppaavat heille ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä. Sellaista saa markkinoida vain, jos sähkön alkuperä on varmennettu. Tämä tapahtuu alkuperätakuujärjestelmässä, joka perustuu lakiin ja EU:n direktiiviin.

Eri tavoilla tuotettu sähkö sekoittuu verkossa. Uutissuomalainen selvitti, mitä kuluttajien vihreät sähkövalinnat merkitsevät.

1. Alkuperätakuu varmistaa, että kuluttajan vihreä sähkö on uusiutuvista energialähteistä.

Uusiutuvan energian tuottaja voi hakea sähkölleen alkuperätakuun eli serfitikaatin sähkön alkuperästä. Alkuperätakuilla voidaan käydä kauppaa EU- ja ETA-maiden välillä.

Energiavirasto valvoo Suomessa alkuperätakuulain noudattamista. Sen hyväksymä arviointilaitos todentaa voimalaitoksen tuotantotavan ja sen käyttämät energialähteet.

Alkuperätakuiden rekisteristä vastaa kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö Finextra. Se myöntää auditoiduista voimaloista alkuperätakuita tuotantomäärien mukaisesti kuukausittain. Takuut ovat voimassa vuoden.

Sähkönmyyjien pitää hankkia sähköntuottajilta alkuperätakuut sähkömäärästä, joka myydään uusiutuvana. Ne peruutetaan rekisteristä, joten kukaan muu ei voi enää käyttää samaa osuutta alkuperätakuista.

– Tällä on iso merkitys siinä, että asiakas voi luottaa saavansa sitä uusiutuvaa energiaa, jota haluaa, johtava asiantuntija Riina Heinimäki Energiateollisuus ry:stä sanoo.

2. Vihreä sähkösopimus ei suoraan lisää uusiutuvan energian tuotantoa.

Kuluttajan vihreän sähkön sopimus ei merkitse sitä, että uusiutuvan energian tuotanto lisääntyisi heti ostetun sähkön verran. Voimalainvestointeihin vaikuttavat monet tekijät, kuten sähkön tuotantokustannukset ja kysyntä.

– Alkuperätakuu ei itsessään lisää uusiutuvaa sähköntuotantoa. Toki kuluttajien sähkösopimukset voivat ohjata tuottajien mieltä siinä, mille on kysyntää. Alkuperätakuiden kauppa on selkeästi kasvussa, energiayhtiö Gasumin salkunhoitaja Mervi Leskinen sanoo.

Heinimäen mukaan vihreät sähkösopimukset osoittavat kuluttajien kiinnostuksen.

– Tällä on vaikutusta epäsuorasti ja pitkällä aikajaksolla. Uusiutuvan energian lisäämiseen ohjaavat kuitenkin voimakkaimmin päästökauppa ja tuet.

Kuva: Tuija Tyrväinen

3. Ympäristömerkin sähköllä on tiukemmat tuotantokriteerit.

Sähkön alkuperätakuuseen on mahdollista liittää ympäristöjärjestöjen määrittämillä kriteereillä ympäristömerkkejä, joista kuluttaja maksaa lisähinnan. Suomessa on käytössä Suomen Luonnonsuojeluliiton aloitteesta käyttöön otettu kansainvälinen EKOenergia-merkki.

Se edellyttää, että esimerkiksi vesivoimaloiden pitää huomioida vaelluskalojen elinolosuhteet ja tuulivoimaloiden tulee sijaita suojeltujen luontokohteiden ja tärkeiden lintualueiden ulkopuolella.

EKOenergia-merkillä myydyllä sähköllä rahoitetaan myös ympäristöhankkeita.

– Ilmastorahastosta tuetaan aurinkopaneelihankkeita kehitysmaissa. Jos on kyse vesivoimasta, virtavesirahastosta tuetaan vesienkunnostushankkeita pääasiassa Suomessa, sanoo EKOenergian ohjelmapäällikkö Steven Vanholme Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Lue myös: Energiasijoittajat ovat nyt kiinnostuneita vesivoimasta ja vieroksuvat kivihiiltä - osakeanalyytikko antaa tunnustusta Lahti Energialle
 

4. Isojen yritysten pitkät sähkösopimukset voivat vaikuttaa voimalainvestointeihin.

Suorin vaikutus uusiutuvan energian investointeihin on isojen yritysten PPA- eli Power Purchase Agreement -sopimuksilla. Niissä yritys voi sitoutua ostamaan esimerkiksi kokonaisen tuulipuiston sähkön kymmeneksi vuodeksi.

Näissäkin tapauksissa sähkön alkuperä todennetaan takuilla, jotka ovat yleensä osana kauppaa.

Alkuperätakuu

Vihreän sähkön markkinat kasvavat

Sähköä ei saa myydä uusiutuvana, jos sen alkuperää ei ole todennettu alkuperätakuilla.

Sähkönmyyjät ja sähköä käyttävät yhtiöt voivat ostaa alkuperätakuita sähköntuottajilta. Kauppa on kasvussa Suomessa ja Euroopassa.

Suomessa alkuperätakuiden rekisterissä on nyt 617 voimalaa, joiden sähköntuotannon yhteiskapasiteetti on noin 10 000 MW.

Vuonna 2018 Suomessa myönnettiin alkuperätakuita sähköntuottajille 27,4 TWh.

Samana vuonna alkuperätakuita käytettiin Suomessa 24 TWh. Tuolloin sähkön kokonaiskulutuksesta (87,5 TWh) siis yli neljäsosa oli sähköä, jonka oli todennetusti uusiutuvista energialähteistä.

Alkuperätakuiden tyypillinen hinta megawattitunnilta on pudonnut kesän 2018 yli kahdesta eurosta alle puolen euron. Hinnat vaihtelevat tuotteittain.

EKOenergia-ympäristömerkillä sähköä myytiin vuonna 2019 Suomessa noin 0,7 TWh. Sen tuotannon ympäristöystävällisyydestä on tiukemmat kriteerit, ja siitä maksetaan lisähintaa.

Lähteet: Gasumin salkunhoitaja Mervi Leskinen, Fingridin asiantuntija Kirsi Salmivaara, EKOenergian ohjelmapäällikkö Steven Vanholme ja Energiateollisuus ry:n tilastot.
Maarit Vaaherkumpu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi