Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat poistaa vaiheittain kiinalaisille tuotteille asettamiaan tullimaksuja, Kiinan apulaiskauppaministeri Wang Shouwen kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä. Osana sopimusta Kiina lisää tuontiaan Yhdysvalloista. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet sopuun niin sanotusta ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta, kertoo Kiinan apulaiskauppaministeri Wang Shouwen. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut asian Twitterissä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan pitää vielä virallisesti allekirjoittaa sopimus, josta maiden neuvottelijat ovat päässeet alustavaan sopuun.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat poistaa vaiheittain kiinalaisille tuotteille asettamiaan tullimaksuja, Wang kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä.

Osana sopimusta Kiina lisää tuontiaan Yhdysvalloista. Trumpin mukaan Kiina on sitoutunut tekemään "massiivisia" hankintoja muun muassa maataloustuotteiden osalta. Wang ei kertonut tarkempia tietoja maataloustuotteiden ostoista.

Yhdysvaltojen sunnuntaille kaavailemat tullimaksujen korotukset peruuntuvat kauppaneuvotteluissa saavutetun sovun ansiosta. Myös Kiina peruu omat vastatoimensa.

Trumpin mukaan nykyiset 25 prosentin tullimaksut pysyvät toistaiseksi voimassa 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta. Sen sijaan Yhdysvaltojen asettamat 15 prosentin tuontitullit puolittuvat 7,5 prosenttiin. Matalammat tullimaksut koskevat noin 120 miljardin dollarin arvoista tuontia Kiinasta.

Trump: "Mahtava sopimus kaikille"

Wangin mukaan sopimukseen sisältyy myös aineettomien oikeuksien suojan vahvistaminen sekä Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten oikeuksien turvaaminen ja markkinoille pääsyn laajentaminen.

– Tämä on mahtava sopimus kaikille. Kiitos! Trump tviittasi.

Trumpin mukaan neuvottelut toisen vaiheen kauppasopimuksesta alkavat heti.

Yhdysvallat ja Kiina kertoivat jo lokakuussa läpimurrosta kauppaneuvotteluissa, mutta sittemmin maat ovat hioneet sopimuksen yksityiskohtia. Ajoittain nokittelu on käynyt kiivaanakin, kun osapuolet ovat yrittäneet painostaa toisiaan myönnytyksiin.

Lähteenä myös AFP

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi