Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Lihatalo Pouttu laajentaa tuotevalikoimaansa erilaisiin lihattomiin tuotteisiin. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Lihatalo Pouttu valittaa hallinto-oikeuteen kasviliha-sanaa koskevassa riidassa, yhtiö kertoo. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta kielsi marraskuussa liha-sanan käytön täysin kasvisperäisten tuotteiden nimissä. Keskiviikkona lautakunta hylkäsi Poutun oikaisuvaatimuksen asiassa.

– Tässä kävi nyt näin. Mutta mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Olemme edelleen tekemässä Poutun historian suurinta lanseerausta ja katsomme tämän pelin loppuun saakka, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell kommentoi tiedotteessa.

Pouttu toi markkinoille Muu Burgerpihvi -nimellä kulkevan tuotteen syyskuun lopulla, ja Muu Kasvislihapullat tulivat markkinoille lokakuussa. Tämän jälkeen niistä kanneltiin.

Karellin mukaan päätös asettaa Poutun epäreiluun asemaan ulkomaisiin kilpailijoihin nähden. Toimitusjohtaja mainitsee, että Suomeen on tulossa myyntiin Next Level Meatin valmistama kasviperäinen Next Level Burger. Tänä vuonna kauppojen hyllyille on ilmestynyt myös niin ikään vegaaninen Beyond Meatin Beyond Burger -tuote.

– Käänsimme kasviliha-sanan englannista siksi, että kasviproteiini on hyvin tekninen termi, ja lihankorvike taas kuulostaa pula-ajan tuotokselta. Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan, jos kaikki muutkin alkaisivat käyttää sitä, Karell sanoo.

Lautakunta: Kasviliha ei ole vakiintunut

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta kuitenkin linjasi eilisessä päätöksessään, että kasviliha-sanan käyttö ei ole vakiintunut. Elintarvikelainsäädäntö puolestaan velvoittaa, että elintarvikkeista annettavat tiedot ovat oikeita ja helposti ymmärrettäviä, eivätkä johda kuluttajaa harhaan.

– Elintarvikelainsäädännön vastaisia ilmaisuja ovat viittaukset eläimeen tai ruhonosaan, esimerkiksi ”kasvisfilee”, ”kasviskinkku” tai ”vegaaniset fileepihvit”, ”naudan sisäfileepihvi, vege” ja ”kasvispaisti”. Näin "kasviliha" on vastaavasti elintarvikelain vastainen ilmaisu, lautakunta katsoo päätöksessään.

"Merkittävät kustannukset"

Suomen Kuvalehti uutisoi eilen, että Poutun käyttämästä termistöstä valitti Ruokavirastolle toinen lihatalo, Atria . Ruokavirasto puolestaan välitti valvontapyynnön alueelliselle viranomaiselle.

Pouttu kertoo nimenneensä tuotteet uudelleen siten, että kasviperäisyys välittyy nimestä selvemmin. Muutokset tehdään pakkauksiin alkuvuodesta, ja markkinoinnissa vanhojen nimien käyttö on jo lopetettu.

– Muutoksesta koituu Poutulle erittäin merkittävät kustannukset, Karell toteaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi