Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Liha-alan yrityksiltä hätähuuto: Suomen sikamarkkinat kriisissä

Sianlihan kysyntä on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti Kiinassa riehuvan afrikkalaisen sikaruton takia. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Pula sianlihasta uhkaa pieniä ja keskisuuria liha-alan yrittäjiä, sanoo yrityksiä edustava Lihakeskusliitto. Liitto kuvailee Suomen sikamarkkinoiden olevan kriisissä ja sanoo tilanteen olevan kriittinen.

Sianlihan kysyntä on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti Kiinassa riehuvan afrikkalaisen sikaruton takia. Lihakeskusliiton mukaan sianlihan hinta EU-markkinoilla on noussut lähes 40 prosenttia ja Suomessa vieläkin enemmän sianlihan alituotannon vuoksi.

Liiton mukaan kysynnän kasvu heijastuu sianlihaa käyttäviin pieniin ja keskisuuriin liha-alan yrityksiin.

– Tilanne on jo niin vakava, että yhtiöiden säilyminen hengissä on kriittisellä tasolla, Lihakeskusliitto sanoo tiedotteessa.

Liiton mukaan lihanhankinta ja teurastus on Suomessa erittäin keskittynyttä. Pienet ja keskisuuret jalostajat ostavat kotimaisen raaka-aineen isoilta kilpailijoiltaan. Liitto sanoo, että Suomessa on erittäin heikko sianliharaaka-aineen saatavuus.

Samaan aikaan isot suomalaiset lihatalot ovat hyötyneet Kiinan sikaruton aiheuttamasta vientikysynnän kasvusta. HKScan ja Atria kertoivat toukokuussa STT:lle, että sikarutto on nostanut sianlihan hintaa ja lisännyt lihatalojen tuotteiden kysyntää.

Esimerkiksi Atria kertoi lokakuussa, että sianlihan vienti Kiinaan kasvoi voimakkaasti kolmannella vuosineljänneksellä. Atria vie tänä vuonna Kiinaan noin 12 prosenttia vuosittaisesta sianlihan tuotannostaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi