Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pallaksella "pieniä vastoinkäymisiä" Päijät-Hämeessä – Lahdessa opiskelija-asunnot etenevät kuitenkin suunnitellusti

Rakennuskonserni teki viime vuonna rankasti tappiota, ja heikoin lenkki oli tilinpäätöstietojen mukaan Päijät-Häme.

Opiskelija-asunnot rakennetaan Niemen kampuksen ja Lahden Tiedepuiston yhdistävän kulkureitin varteen. Kuva: Juha Peurala

Pallas Rakennuksen vaikeudet ovat jatkuneet syksyn 2019 aikana eikä ongelmitta ole selvitty Päijät-Hämeessäkään.

 – Pieniä vastoinkäymisiä on ollut, mutta projektit etenevät suunnitelmien mukaan, kertoo alueyhtiö Pallas Rakennus Päijät-Hämeen aluepäällikkö Joonas Koivuluoma.

Kolmessa maakunnassa toimivan alueyhtiön näkyvin työmaa on tällä erää Lahden Niemessä.

Tiede- ja yrityspuistosta Niemen kampukselle kulkevan väylän varteen rakennetaan kahden toisiinsa kytkeytyvän talon kokonaisuus, yhteensä 110 opiskelija-asuntoa. Lahden Asuntojen rakennuttama kohde käynnistyi kesällä.

Joulukuun aamuhämärää valaisevat torninosturin lamput sekä työmaavalot muutamassa asunnossa. Tontilla ahkeroi rakentajia. Pysäköintipaikalla seisoo jokunen pakettiauto.

– Siellä on täysi tohina päällä. Talot nousevat aikataulussa. Huomautettavaa ei ole, kertoo Lahden Asuntojen emoyhtiön Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Toinen talo on jo täydessä kuuden kerroksen korkeudessa, toisessa on pari kerrosta. On normaalia, että vierekkäiset talot rakennetaan "pienellä portaalla" peräkkäin. Samalla periaatteella rakennetaan Anttosen mukaan parhaillaan myös Nastolan Rakokivessä ja Lahden Saimaankadulla.

– Ensi vuoden lopulla asunnot ovat markkinoilla, toimitusjohtaja Anttonen toteaa.

Pallas Rakennus Päijät-Häme solmi marraskuussa sopimuksen Kärkölän kunnan kanssa uuden liikuntahallin rakentamisesta. Koivuluoman mukaan suunnittelu on edennyt aikataulussa, ja rakentamisen on määrä alkaa ensi keväänä.

Työmaita ollut seis

Aikanaan SSR:n nimellä tunnetun Pallas Rakennuksen pääpaikka on nykyään Vantaalla. Lähes koko valtakunnassa rakentavan konsernin vaikeuksista kertoi äskettäin Kauppalehti.

Rästiintyneiden laskujen vuoksi työmaita on ollut pysähdyksissä Helsingissä, Järvenpäässä ja Vantaalla. Nyttemmin työt ovat käynnistyneet uudelleen.

"Täysi tohina" Niemessä. Joulukuun harmaana aamuna näkyi muutamia valoja Pallas Rakennuksen opiskelija-asuntotyömaalla Lahden Laatikkotehtaankadulla. Kuva: Kalle Puttonen

Konserni on kertonut kärsivänsä aiemman omistuksen ja johdon aikana (SSR Group) sovituista urakoista. Tappiollisista kohteista tehdyt alaskirjaukset näkyvät rumina tappioina tilinpäätöksissä. Viimeinen vanhan omistuksen aikana sovittu talo valmistuu luovutettavaksi tässä kuussa.

Pallas Rakennuksen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne torjui lehdessä konkurssiepäilyt, vaikka myönsikin, että myös tämä vuosi on taloudellisesti tiukka.

Pallas Rakennuksen omistajiksi tulivat keväällä 2018 lappilaiset yrittäjät hotellikeisari Pertti Yliniemen johdolla. He ovat pumpanneet konserniin 20 miljoonaa euroa tappioiden kattamiseksi.

Päijät-Hämeen tappio 9 miljoonaa euroa

Heikoin lenkki on ollut lahtelainen alueyhtiö Pallas Rakennus Päijät-Häme.

Se teki viime vuonna 49 miljoonan euron liikevaihdolla tilikauden tappioksi 9,1 miljoonaa euroa, kun koko konsernin tappio oli 9,8 miljoonaa euroa 180 miljoonan euron liikevaihdosta.

Alueyhtiöllä ei ole pankkilainaa. Rahoitus pyörii konsernin varassa: pääomalainaa on taseessa 13 miljoonaa euroa ja konsernin muilta yhtiöiltä on saatua lainaa 14 miljoonaa euroa.

Lue myös: Panimo palaa Malskille - kotiolutporukan harrastus kasvaa liiketoiminnaksi Lahdessa
 

Pallas Rakennus Päijät-Häme oli muutamana vuonna suurin yksityinen rakennusliike Päijät-Hämeessä.

Jää nähtäväksi, säilyykö titteli tänä vuonna, kun toiminta supistuu voimakkaasti. Henkilökunta Lahdessa on lähes puolittunut viime vuodesta.

Pallas Rakennuksen kirjoilla on Lahdessa noin 55 henkeä, joista kymmenkunta palvelee koko konsernia. Viime vuonna henkilömäärä oli 108.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi