Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Panimo palaa Malskille - kotiolutporukan harrastus kasvaa liiketoiminnaksi Lahdessa

Vanha panimorakennus on vuodelta 1912. Sen seinänaapuriksi Mallaskadun varrelle valmistui viime keväänä hieman tummempisävyinen uusi asuinkerrostalo. Kuva: Sami Kuusivirta

Oluenpano jatkuu vanhalla Mallasjuomalla Lahdessa.

Huomattavan pitkä "juomatauko" päättyy ensi vuonna, kun Ant Brew oy avaa panimopubin perinteikkääseen, jo vuonna 1912 rakennettuun entiseen juomatehtaaseen.

– On tätä mietitty ainakin puolitoista vuotta. Asiat alkoivat edetä, kun Ladin tulo Malskille varmistui. Neuvottelut Kinoksen kanssa etenivät hyvin, ja meistä tuntui, että olemme heille tärkeä vuokralainen, kertoo Ant Brew -yhtiön perustajaosakkaisiin kuuluva Kari Puttonen.

Vanha juomatehdas on parhaillaan perusteellisessa remontissa. Ant Brew saa tilat käyttöönsä ensi maaliskuun alussa. Tarkempi paikka on Mallaskadun puolella panimorakennuksen päädyssä, jossa ennen remontin alkua toimivat kahvila ja Ladec.

Näkymä Mallaskadun puolelta. Panimopubin paikka on talon päädyssä. Kuva: Sami Kuusivirta

Perustajilta alkurahoitus, osakeanti lisäksi

Panimotoiminnan jatkuminen perinteisellä paikalla kerää runsain mitoin huomiota ja posiitivista henkistä pääomaa, mutta rahaakin tarvitaan.

Lähes sadan neliömetrin pubitila ja panimon rakentaminen lasiseinällä erotettuun 35 neliön tilaan sekä kellarivarasto vaativat arviolta noin 120 000 euroa.

Hankkeen takana on joukko lahtelaisia yrityksiä ja oluthahmoja. He ovat sitoutuneet viemään hankkeen läpi.

– Perustajaosakkaita on seitsemän, ja he ovat jo panneet projektiin yhteensä 90 000 euroa. Meillä on lisäksi menossa osakeanti, johon toivomme mukaan pienosakkaita. Heidän panoksensa ei kuitenkaan ole taloudellisessa mielessä ratkaiseva. Toiminta käynnistyy joka tapauksessa, Puttonen kuvaa.

Kolmella pääosakkaalla eli Puttosella, Mikko Leskisellä ja Tirra-Torvi-ravintoloilla on tasaosuuksin yhteensä noin 60 prosenttia osakkeista. Muita osakkaita Ant Brew:ssa ovat Kahiwa-kahvinpaahtimo, UpMarket oy (Support Your Local) ja kaksi yksityishenkilöä.

Pienosakkaille on myyty tähän mennessä 120 osaketta. Hankkeesta ja annista pidetään avoin tilaisuus ensi tiistaina iltakuudelta Tirrassa. Pienosakkaiden panos aiotaan käyttää panimolaitteiston kehittämiseen.

– Kumarramme aika syvään kotikulmien suuntaan. Teemme myös läheistä yhteistyötä Lahden muotoiluinstituutin kanssa panimopubin sisustuksessa.

Tästä Ant Farmin tilaisuudesta on kulunut reilut kaksi vuotta. Mikko Leskinen (takana vasemmalla), Joonas Reinikainen, Jani Hukka, Riina Puusaari, Heidi Hasunen, Henry Nyman, Teemu Lahtinen ja Antti Sirvo sekä (edessä) Kari Puttonen ja Heidi Rajala maistelivat olutta osuuskunnan tilassa Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Pitää olla muutakin

Vaikka alkurahoitus on vakaalla pohjalla, puuhamies ei vähättele riskejä.

– Ei tämä mikään halvin tila ole. Pitää myös muistaa, että oluen valmistus ei sinänsä ole kovin kannattavaa liiketoimintaa. Pitää olla rinnalla tapahtumia ja monenlaista muuta, Puttonen sanoo.

Riskit ovat kuitenkin hallittavissa, eikä asuntoja tarvitse pantata.

Alkuvaiheessa tuotantokyky on 30 000 – 50 000 litraa olutta vuodessa. Tila mahdollistaa lähes 100 000 litran vuosituotannon.

Riskit tiedostaen Ant Brew aikoo pysyä paikallisena.

– Oluiden kierto pidetään lyhyenä, maku tuoreena ja säilytystilat kylmänä tuoppiin asti, Puttonen lupaa.

Insinöörit asialla

Uuden yrityksen "henkinen koti" on kotiolutharrastajien Ant Farm -osuuskunta, joka on toiminut Lahdessa vuodesta 2016.

Uskottavuutta porukan toimintaan on lisännyt jo kahdesti Lahdessa järjestetty Ant Fest -kaupunkifestivaali, jossa ovat olleet esillä erikoiset oluet, kahvit ja kulttuuri.

Vuosien oma kokemus oluenpanosta yhdistyy nyt yritysmuotoiseen toimintaan.

– Tämä on seuraava askel, kuvaa Puttonen. Hän on ammatiltaan automaatioinsinööri ja palveli Lahti Precisionia 30 vuoden ajan. Toinen pääosakas Mikko Leskinen on tuotekehitysinsinööri.

Mikä?

Malski aloitti 107 vuotta sitten

Mietojen alkoholijuomien valmistajaksi perustettu Mallasjuoma aloitti toimintansa vuonna 1912 Lahdessa.

Juomavalmistus vanhalla paikalla Päijänteenkadulla päättyi 2000-luvun alussa, kun omistajaksi aiemmin tullut Hartwall rakensi uuden tehtaan Lotilaan.

Hartwall myi 2000-luvun alussa vanhan panimoalueen Skanskalle ja Lemminkäiselle asuntorakentamista varten. Alue rakentui täyteen 15 vuodessa viimeisen asuintalon eli Varte oy:n Mallasheikin valmistuessa vuoden 2019 alkupuolella.

Malskin vanha panimorakennus Päijänteenkadun ja Mallaskadun kulmassa säilyi. Vuonna 2015 rakennusyhtöt myivät juomatehdaskiinteistön Malski Keskus oy:lle. Omistus siirtyi sittemmin sijoitusyhtiö Kielolle.

Vuokrasopimus Lahden kaupungin kansa joulukuussa 2018 varmistii LAD-taidekeskuksen sijoittuminen vanhaan panimorakennukseen vuonna 2020.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi