Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Saimme osaavan porukan nopeasti" - Dansken uusi valtakunnallinen yksikkö torjuu rahanpesua Lahdesta käsin

Isabelle Ballester ja Joona Sallinen työskentelevät uudessa yksikössä Lahden torinreunalla. Kuva: Sami Kuusivirta

Danske Bank on perustanut uuden erikoisyksikön Lahteen.

Neljäntoista hengen yksikkö Lahden torinlaidalla keskittyy rahanpesun ehkäisyyn tiiminvetäjä Isabelle Ballesterin johdolla. Kohteina ovat yritykset, jotka jo ovat pankin asiakkaina.

Päätös yksikön perustamisesta tehtiin viime toukokuussa. Lahti valikoitui paikaksi muun muassa vapaiden tilojen ja henkilöstön saatavuuden takia. Kyseessä oli pankille poikkeuksellisen iso kertarekrytointi.

Kiinnostus uusia työpaikkoja kohtaan oli melkoinen, sillä rekrytointia hoitava Adecco sai ensimmäisen viikonlopun aikana 76 hakemusta.

– Sain itse valita tiimini henkilöt. Melkein kaikki ovat tältä paikkakunnalta, koulutukseltaan tradenomeja ja kauppatieteiden maistereita. Saimme osaavan porukan kokoon nopeasti, kertoo Isabelle Ballester, joka itse muutti Helsingistä Lahteen. Hänen "oikea kätensä" Joona Sallinen lähti mukaan Pasilan konttorilta.

Baltian skandaali ravisteli

Talousjärjestö OECD:n, EU:n ja Suomen kiristyvien säännösten vuoksi pankkien on pakko lisätä toimia asiakkaiden tunnistamiseksi ja rahanpesun ehkäisemiseksi.

Erityinen tarve on viime vuosina ollut Danske Bankilla, jota taannoin järkytti valtava rahanpesuskandaali, kun jopa 200 miljardia euroa hämäristä lähteistä tullutta rahaa kulki pankin läpi vuosina 2005–2017 Baltiassa.

– Haluamme pankkina suitsia harmaata taloutta ja varmistaa, että tiedämme kaikista asiakkaista riittävästi. Uusi yksikkö auttaa meitä niiden asiakkaiden kohdalla, joita tapaamme ehkä harvemmin kuin kerran vuodessa, kertoo Danske Bankin Kaakkois-Suomen yrityspalveluista vastaava johtaja Matti Uusitalo.

Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan rahanpesuepäilyistä keskusrikospoliisille. Ilmoituksia tuli viime vuonna noin 9 000 eli lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Danske Bankin vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen kertoi alkuvuonna, että pankista oli lähtenyt keskusrikospoliisille 12 kuukauden aikana satoja ilmoituksia epäilyttävistä rahansiirroista.

Yksi viidestä yksiköstä

Danske Bankissa on kaikkiaan viisi yksikköä, joiden päätarkoitus on rahanpesun ehkäisy. Neljä yksikköä toimii Helsingissä ja yksi Lahdessa. Työ täällä on melko salaista.

– Työn sisällöstä en voi kertoa paljonkaan. Toimimme lakivelvoitteiden mukaan, mutta asiakkaan parempi tunteminen auttaa meitä tunnistaman esimerkiksi niitä tilanteita, joissa asiakkaan korttia käytetään väärin. Näin toiminta varmistaa myös asiakkaan turvallisuutta.

Tiiminvetäjän LinkedIN-profiili kertoo muutaman vuoden kokemuksesta Danske Bankissa, muun muassa laadunvalvonnassa ja KYC-yksikössä. Lyhenne tarkoittaa asiakkaan tunnistamista.

Googletus antaa niukasti lisävalaistusta Ballesterin aiemmasta toiminnasta. Hän myöntääkin poistattaneensa tietoja yleisen tietoturvansa vuoksi.

Isabelle Ballester, 28, on koulutukseltaan restonomi ja pian myös liiketalouden tradenomi. Sen jälkeen tie on auki maisteriopintoihin, jotka lahtelainen voi kätevästi suorittaa esimerkiksi LUT-yliopistossa.

Vahvistuva yliopisto ja ammattikorkeakoulu olivat tärkeä peruste, kun Lahti valikoitui uuden yksikön paikaksi. Oletus oli, että koulutettua henkilöstöä on hyvin saatavissa myös tulevaisuudessa. Konttorilta löytyi myös runsaasti vapaata tilaa

Danske Bankin töissä on Lahdessa noin 40 henkeä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi