Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

LUT saa suurlahjoituksen: Marjatta ja Eino Kollin säätiöltä 1,8 miljoonaa euroa kolmen professuurin perustamiseen Lahteen

Lappeenrannan-Lahden yliopiston opetus- ja tutkimustoiminta laajenee suurlahjoituksen turvin Lahdessa. Kuva: Laura Mykkänen

LUT-yliopiston toiminta vahvistuu Lahdessa Marjatta ja Eino Kollin säätiön lahjoituksen turvin.

Torstaina julkistettiin vuonna 2020 alkava viisivuotinen yhteistyö, jonka aikana säätiö tukee yliopistoa yhteensä 1,8 miljoonalla eurolla.

LUT perustaa säätiön tuella kolme uutta professuuria, joiden myötä yliopiston erotustekniikan tutkimus laajenee Lahteen.

Professuurien alat ovat biopolymeerien tuotanto, prosessi- ja tehdassuunnittelu sekä erotustekniikka biojalostuksessa.

Rekrytointi professuureihin on parhaillaan käynnissä.

– Raaka-aineiden vastuullinen käyttö ja kiertotalous edellyttävät uudenlaisia erotus- ja jalostusmenetelmiä, jotta markkinoille saadaan uusia, ympäristövaikutuksiltaan edullisempia tuotteita. Ratkaisujen ammentaminen suomalaisesta metsästä on sekä meille että säätiölle luontevaa, sanoo Riina Salmimies, LUT School of Engineering Science -yksikön dekaani tiedotteessa.

Alueen yritykset hyötyvät

Säätiön ja yliopiston yhteisenä tavoitteena on kasvattaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

– Haluamme, että Lahden alueen yritykset hyötyvät maksimaalisesti yliopiston toiminnasta. Meille on tärkeää, että alueemme biotalousklusteri vahvistuu LUTin tutkimusosaamisella, linjaa säätiön asiamies Esko Kolli tiedotteessa.

Säätiö on aiemmin sitoutunut tukemaan myös LUT-kauppakorkeakoulun Lahteen sijoittuvia professuureja.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ilahtui uusista professuureista.

– Lahtelainen elinkeinoelämä on aloittanut yliopistoyhteistyön vauhdilla ja biotalous on ympäristöosaamisen ydintä. Tulevana Euroopan ympäristöpääkaupunkina kehitämme yhteistyössä yliopiston ja yritysten kanssa uusia kiertotalouden malleja, hän toteaa.

Palkinto ja kilpailu myös

Metsän jalostusasteen nostoa vauhdittavat myös uusi tunnustuspalkinto ja kilpailu.

LUT ja Kollin säätiö ovat perustaneet Metsä360-tunnustuspalkinnon, joka jaetaan metsien jalostusarvon nostamiseen liittyvästä teosta.

Palkinto myönnetään vuodesta 2020 alkaen tutkimukselle, innovaatiolle tai teolle, jolla katsotaan olevan merkittävä panos metsiemme jalostusarvon kehittymiselle.

Metsä360-kilpailu kutsuu nuoret ideoimaan uusia tapoja nostaa metsien arvo esiin. Lukiolaisille ja toisen asteen metsäalan opiskelijoille suunnattu videokilpailu on avoinna huhtikuun 2020 loppuun saakka. Voittajaryhmä palkitaan 6 000 eurolla.

Säätiö

Teollisuus toi vaurauden Vierumäelle

Marjatta ja Eino Kollin säätiö on perustettu vuonna 1991.

Säätiön alkupääoma on peräisin vuoden 1990 yrityskaupasta, jossa Kollin perhe myi 37 vuotta omistamansa ja monipuoliseen jatkojalostukseen laajentamansa sahayrityksen Vierumäen Teollisuus oy:n Kopran perheelle.

Vierumäen Teollisuus vaihtoi vuonna 2005 nimensä Versowoodiksi. Se on nykyään Suomen suurin yksityinen sahayritys 400 miljoonan euron liikevaihdollaan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi