Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Uusi sijoitustapa tulee: lue, mikä osakesäästötili on, kenelle se sopii ja mitkä ovat sen plussat ja miinukset

Osakesäästötiliä tarjoavat vuoden alusta Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum Life.

Osakesäästötilille saa siirtää enintään 50 000 euroa. Tilillä olevien sijoitusten arvo voi nousta yli 50 000 euron. Kuva: Ella Kajaste

Uusi tapa sijoittaa suoraan osakkeisiin – osakesäästötili – tulee mahdolliseksi vuoden alusta, mutta vain osa pankeista ja sijoituspalveluyrityksistä tarjoaa sitä saman tien. Uutissuomalaisen keräämien tietojen mukaan tiliä tarjoavat vuoden alusta Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum Life.

– Tilin voi avata jo 10. joulukuuta, jolloin voi heti sijoittaa tammikuun alussa, kertoo johtaja Tanja Eronen Nordeasta.

– Suunnittelemme tuovamme osakesäästötilin tarjolle heti vuoden alussa, vahvistaa johtaja Mikko Vainikainen Danske Bankista.

Finanssivalvonnasta (Fiva) kerrotaan, että osakesäästötilihakemuksia on käsittelyssä neljä ja niistä vihreää valoa on näytetty Nordnetille. Fiva ei anna tietoja keskeneräisistä hakemusasioista eikä hakemusten sisällöistä. Tuotteen tarjoaminen edellyttää ilmoitusta Fivalle ja näin alkuun kolmea kuukautta ennen sen käyttöönottoa.

OP aikoo tarjota osakesäästötiliä ensi vuoden loppupuolella.

– Tiedotamme sen aikataulusta, ominaisuuksista ja hinnoitteluista lähempänä käyttöönottoa, kertoo johtaja Kai Kalajainen OP:sta.

Monet muut pankit – kuten Handelsbanken, Säästöpankkiryhmä, Aktia, S-Pankki ja POP Pankki – joko tarkkailevat tilannetta tai jäävät suosiolla syrjään kilpailusta, ainakin toistaiseksi.

– Mietimme ratkaisuja, joilla voisimme kannustaa yksityishenkilöitä pitkäjänteiseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Yksi mahdollisuus on tarjota osakesäästötiliä kumppaneiden kautta, mutta emme ole päättäneet asiasta, kertoo johtaja Mike Peltola Handelsbankenista.

– Perehdyttyämme asiakkaidemme sijoitustoiveisiin emme suunnittele ainakaan tässä vaiheessa osakesäästötilin lisäämistä palveluvalikoimaamme, sanoo markkinointipäällikkö Hanna Siimes POP Pankista.

Vielä ei ole ollut merkittävää asiakaskysyntää. johtaja Nils Lundberg, Aktia

Pankkien odotukset osakesäästötilien kysynnälle vaihtelevat. Esimerkiksi Nordeassa odotetaan, että lähes kaikki nykyiset aktiiviset osakesijoittajat avaavat tilin ja uusiakin sijoittajia innostuu asiasta. Danske Bankissa ajatukset ovat samansuuntaisia.

– Erityisesti tilistä ovat kiinnostuneita jo osakkeisiin sijoittajat, jotka haluavat käydä kauppaa ilman välittömiä veroseuraamuksia. Tili voi lisätä myös niiden kiinnostusta suoriin osakesijoituksiin, jotka nyt säästävät rahastoihin, Danske Bankin Vainikainen sanoo.

Pienemmissä pankeista odotukset ovat vaisumpia kuin isommissa.

– Ainakin toistaiseksi kiinnostus osakesäästötiliä kohtaan on vaikuttanut verraten maltilliselta, kuvailee johtaja Hanna Porkka S-Pankista.

– Vielä ei ole ollut merkittävää asiakaskysyntää, sanoo johtaja Nils Lundberg Aktiasta.

Kenelle osakesäästötili sopii? Pörssisäätiön mielestä se sopii etenkin aktiiviselle kaupankävijälle ja sellaiselle, joka sijoittaa saamansa osingot uudestaan. Esimerkiksi johtaja Mika Laakkonen Säästöpankkikeskuksesta vastaa, että todennäköisesti parhaan hyödyn tilistä saa sijoittaja, jolla on riittävästi sijoitettavaa varallisuutta ja osaamista järkevän hajautuksen rakentamiseen suorilla osakkeilla.

– Hän on vähintään kohtalaisen aktiivinen osakekaupankävijä ja kiinnostunut seuraamaan sijoituksia, markkinoita ja yhtiöitä. Sijoittamisen joustavuus sijoituskohteiden valikoiman laajuuden tai säästöjen nostettavuuden näkökulmista ei ole hänelle keskeistä.

Osakesäästötilit on tarkoitettu kaikille säästäjille ja sijoittajille. Tilille saa siirtää enintään 50 000 euroa. Rahoilla voi käydä kauppaa pörssiosakkeilla tai First North -kauppapaikan osakkeilla. Tilillä olevien sijoitusten arvo voi nousta yli 50 000 euron.

Tilin sisällä voi myydä osakkeita ilman, että niistä menee välissä veroa. Osingot voi sijoittaa tilin sisällä uudelleen ilman, että niistä ensin maksetaan veroa. Asiakas maksaa sijoitusten tuotoista veroja vasta, kun hän nostaa tililtä rahaa.

Tavoitteena on edistää piensijoittajien aktiivista säästämistä ja sijoittamista. Samalla edistetään pääomien tarjontaa yrityksille. Eduskunta hyväksyi lain osakesäästötilistä maaliskuussa.

Osakesäästötili

Plussia ja miinuksia

+ Tilin sisällä osakkeita voi myydä ilman välittömiä verovaikutuksia.

+ Tilin sisällä osingot voi sijoittaa uudelleen ilman, että välissä menee veroa.

+ Sijoittaja pääsee siis hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

+ Sijoittaja maksaa pääomatuloveroa tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa varoja tililtä pois, kuten sijoitusrahastoissa.

+ Tili ehkäisee ns. lukkiutumisvaikutusta: sijoittajan olisi järkevää myydä osakkeita, mutta hän ei tee sitä verojen takia.

+ Tilillä olevat osakkeet ovat sijoittajan omissa nimissä. Omistajan oikeudet kuuluvat hänelle, ja hän voi äänestää yhtiökokouksissa. Rahastoihin sijoitettaessa omistajan oikeudet ja vaikuttamismahdollisuudet ovat rahaston myyneellä pankilla tai finanssiyrityksellä.

- Tilille voi siirtää vain rahaa, ei esimerkiksi olemassa olevia pörssiosakeomistuksia.

- Tilille voi siirtää rahaa enintään 50 000 euroa.

- Tilin kautta voi sijoittaa vain osakkeisiin (suomalaisiin ja ulkomaisiin). Se kannustaa riskisijoittamiseen.

- Osingot ovat täysimääräisesti pääomatuloveron alaisia, kun ne muuten ovat veronalaisia 85-prosenttisesti.

- Ulkomaisista osingoista perittävä ulkomainen lähdevero jää sijoittajan vahingoksi. Ulkomaista lähdeveroa ei voida hyvittää Suomessa lainkaan, toisin kuin muissa suorissa osakesijoituksissa.

- Hankintameno-olettama ei ole käytössä: kun myy yli kymmenen vuotta sitten tehtyjä sijoituksia, ei verotuksessa voi käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa.

- Tappiot voi vähentää muusta pääomatulosta vain tilin lopettamisen yhteydessä.

Lähteitä: valtiovarainministeriö, Pörssisäätiö
Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi