Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Yksi vuoden suurimmista yritysjärjestelyistä" - PHP siirtää liiketoimintansa osaksi miljardiyhtiö Finda Telecomsia

Järjestelyyn sisältyvät PHP:n vanha pääkonttori Lahdesta, teletila Heinolasta, tontti Hollolasta ja yli 200 miljoonan euron arvosta arvopapereita. Tarkoitus on muuttaa PHP Holdingin vaikeasti myytävää omaisuutta jakokelpoisempaan muotoon.

PHP:n pääkonttorikiinteistön omistus Lahden Harjukadulla muuttuu ensi keväänä, kun PHP Liiketoiminta sulautuu helsinkiläiseen Finda Telecomsiin. Kuva: Pirjo Kamppila

PHP Holding oy on mukana miljardiluokan yritysjärjestelyssä.

Lahtelaisyhtiön omistama tytäryhtiö PHP Liiketoiminta oyj sulautuu helsinkiläisen Finda oy:n omistamaan tytäryhtiöön Finda Telecomsiin, jolloin syntyy taseeltaan peräti 1,3 miljardin euron yritys.

Finda omistaa yhtiöstä 82 prosenttia, PHP Holding 18 prosenttia.

"Sopii hyvin strategiaan"

Omistajayhtiöt julkistivat järjestelyn perjantaina, jolloin myös sulautumisilmoitus lähti patentti- ja rekisterihallitukseen. Sulautumisen arvioidaan toteutuvan määräaikojen jälkeen keväällä 2020.

– Tämä on DNA-kauppojen ohella varmaan yksi suurimmista yritysjärjestelyistä tänä vuonna Suomessa, sanoo PHP:n toimitusjohtaja Ari Turunen.

Yritysjärjestely ei sinänsä muuta PHP Holdingin omistusten eikä PHP Holdingin osakkeiden arvoa.

Turusen mukaan PHP Liiketoiminnan sulautuminen Finda Telecomsiin sopii kuitenkin hyvin PHP:n strategiaan.

Viittaus strategiaan tarkoittaa sitä, että uudessa tilanteessa PHP-konsernin omistamia ja nykyisin hankalasti myytäviä omaisuuseriä voidaan osana isompaa kokonaisuutta kehittää "likviditeetin näkökulmasta oikeaan suuntaan". Jos omistuksia saadaan likvidiin muotoon, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi jollakin markkinapaikalla noteerattuja osakkeita, mahdollistuu varojenjako yhtiöstä PHP:lle ja edelleen PHP Holdingin lähes 39 000 omistajalle.

– Järjestely mahdollistaa myös keskinäisten suorien ja välillisten ristiinomistusten purkamisen sekä yhdessä omistettujen yhtiöiden, kuten Lohjan Puhelimen ja Puhelinpartnerien, hallinnoinnin selkeyttämisen, Turunen toteaa.

Monenlaista ristiinomistusta

Kuva: Anssi Hietamaa

PHP Liiketoiminnan mukana Finda Telecomsiin siirtyvän omaisuuden suurin erä on neljänneksen omistusosuus Finda oy:stä.

Omistus on välillinen ja järjestetty Rival XVIII -rahaston kautta. Tämän sijoituksen arvoksi voi laskea pyöreästi 200 miljoonaa euroa.

Ristiinomistusta on myös toisinpäin. PHP:n osakasluettelon mukaan Finda Telecoms omistaa 1,7 prosenttia PHP Holdingin osakekannasta, ja vanhastaan Findalla on myös huomattavaa epäsuoraa omistusta Rival-rahaston kautta.

Järjestelyn jälkeen Finda Telecoms omistaa Puhelinpartnerit kokonaan ja 34 prosenttia Lohjan Puhelimesta.

Pääkonttori Lahdessa, tontti Hollolassa ja Ladec-osakkeita

Finda Telecomsiin siirtyy PHP Liiketoiminnan mukana myös PHP:n vanha pääkonttori, viralliselta nimeltään Kiinteistöosakeyhtiö Lahden Harjukatu 28–30, joka koostuu punatiilisestä vanhasta osasta ja uudemmasta betonielementtitalosta.

Mukana menee myös osuus Heinolan puhelintalon kiinteistöyhtiöstä, jossa PHP omistaa DNA:lle vuokratun laitetilan. Hollolan Salpakankaalla lähellä Messilän golfkenttää on rakentamaton parin hehtaarin teollisuustontti. Sen lisäksi on sekalaista pienempää omaisuutta, muun muassa 20 kappaletta Lahden seudun kehitys Ladecin osaketta tasearvoltaan joitakin tuhansia euroja.

PHP Holdingin omaisuus yli 700 miljoonaa

Päijäthämäläisten kannalta tärkeimmän PHP-yhtiön eli PHP Holdingin haltuun jää yritysjärjestelyn jälkeen kaksi omaisuuserää, joiden yhteinen arvo on yli 730 miljoonaa euroa.

Finda Telecomsin osakkeiden arvoksi on sulautumisessa laskettu 234 miljoonaa euroa. Elokuussa myytyjen DNA-osakkeiden kauppasummasta on jäljellä noin 500 miljoonaa euroa.

Puolen miljardin euron potti on Turusen mukaan hajautettuna eri rahastoyhtiöiden tarjoamiin lyhyen koron rahastoihin.

– Niissä lopputulos on parempi kuin pankkitilillä, josta menee vuosikorkoa –0,5 prosenttia, Turunen kertoo.

DNA:n rikastuttamat

Finda ja PHP vanhoja tuttuja

Länsirannikolta lähtöisin olevalla Findalla ja lahtelaisella PHP:llä on noin 20 vuoden yhteinen historia telealalla ja sijoitustoiminnassa.

Yhtiöt olivat perustamassa teleoperaattori DNA:ta vuonna 2000 toimien siitä lähtien tahoillaan teleoperaattorin aktiivisina omistajina ja kehittäjinä.

Vuonna 2013 yhtiöt hankkivat enemmistön DNA:n osakkeista. Vuonna 2016 ne listasivat DNA:n pörssiin.

Elokuussa 2019 toteutettu DNA-osakkeiden myynti norjalaiselle Telenorille päätti Findan ja PHP:n yhteisen ajan DNA:ssa.

Marraskuussa 2019 Finda ja PHP päättivät syventää kumppanuutta yhdistämällä telekommunikaatio- ja sijoitusliiketoimintojaan yhteisesti omistettuun ja hallinnoituun Finda Telecoms oy:hyn.

Finda Telecomsin tase nousee 1,3 miljardiin euroon sisältäen muun muassa Finda oy:n saaman 800 miljoonan euron kauppasumman DNA-osakkeista.

Määräysvalta Finda-konsernissa on helsinkiläisellä Aurejärven suvulla. Se on kertonut kasvattavansa Findan sijoitustoimintaa DNA-miljoonien turvin eikä ole maksanut ylimääräisiä osinkoja. PHP Holding maksoi lokakuussa 2019 ylimääräistä osinkoa omistajilleen runsaat 200 miljoonaa euroa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi