Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Ainakin tällä on saatu ihmiset sekaisin" – uudet säädökset tuntuvat katsastusasemilla: toimipaikkoja on pantu kiinni ja henkilöstöä lomautettu

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset vähentyivät tammi–lokakuussa noin kahdeksan prosenttia.

Autokatsastajat Kuopion asemapäällikkö Arto Salonen uskoo katsastusuudistuksen vähentäneen katsastuksia tasaisesti kaikilta alan toimijoilta. Kuva: Juha Poutanen

Uusi katsastussääntely kurittaa monia katsastusasemia. Uusien autojen katsastusväliä on harvennettu ja auton voi katsastaa milloin vain.

Ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset vähentyivät tammi–lokakuussa noin kahdeksan prosenttia. Niitä kirjattiin tuolloin vähän yli 2,2 miljoonaa eli noin 190 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosina 2018 ja 2017, selviää Liikenne ja viestintävirasto Traficomin tilastoista.

Erityisasiantuntija Teemu Toivanen Traficomista arvioi, että vaikutus on tässä vaiheessa kutakuinkin odotettu tai vähän pienempi.

– Marras- ja joulukuu ovat perinteisesti hiljaisempia katsastuskuukausia. Vaikutukset näkyvät sykleittäin, eivät kalenterivuodessa. Pitkällä aikavälillä vähennykseksi arvioidaan 13 prosenttia (vuositasolla), Toivanen sanoo.

Asetusmuutokset tulivat voimaan 20. toukokuuta 2018, ja ne alkoivat vaikuttaa loppukeväästä 2019 lähtien.

– Odotimme, että jo toukokuussa (2019) olisi näkynyt vaikutuksia, mutta niissä menikin pitkälle syys–lokakuulle, kertoo Keto 1 Group Oy:n toimitusjohtaja Tomi Tavinen.

Yksittäisenä kuukautena pudotus on voinut joillakin olla rajukin.

– Lokakuussa määräaikaiskatsastuksia oli 19,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden lokakuussa, kertoo Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto YKL:n toiminnanjohtaja Björn Ziessler.

Keto 1 Group Oy:n Tavinen kertoo, että katsastukset ovat vähentyneet paikkakunnasta riippuen 7–10 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Yrityksellä on Itä-Suomessa kymmenen katsastusasemaa, joista kaksi Kuopiossa.

– Varmasti määrä on vähentynyt vähän, tasaisesti kaikilta toimijoilta, sanoo Keto 1 Groupiin kuuluvan Autokatsastajat Kuopion asemapäällikkö Arto Salonen.

Autokatsastajat Kuopion asemapäällikkö Arto Salonen uskoo, että katsastusmäärät ovat vähentyneet tasaisen vähän kaikilta toimijoilta. Kuva: Juha Poutanen

Myös markkinajohtaja A-Katsastus Oy:n ja Yksityiset K-Asemat Oy:n toimitusjohtaja Petri Haikola arvioi, että katsastusmäärien voimakas lasku jo valmiiksi hyvin kilpaillulla alalla näkyy ja tuntuu kaikilla alan toimijoilla. Toisaalta hän muistuttaa, että katsastusvälien harveneminen on sidoksissa autokannan ikään.

– Suurissa kaupungeissa katsastusmäärät laskevat rajummin, maaseudulla osin vähemmän, Haikola sanoo.

Isoissa kaupungeissa ajetaan uudemmilla autoilla kuin maaseudulla.

Uudistuksessa haasteita aiheuttaa myös se, että aiempaa vapaampi katsastusajankohta kasaa katsastuksia kesäkuukausille.

– Pätevää henkilöstöä on hankalaa saada ruuhkahuippuihin, ja yrityksen talouden pitää kestää pientä kysyntää usea kuukausi, sanoo YKL:n Ziessler.

Toisaalta Traficomin Toivasen mukaan entistä vapaampi katsastusajankohta on poikinut joillekin uutta liiketoimintaa.

– Esimerkiksi käytettyjen autojen kauppaa voidaan käydä juuri katsastetulla autolla.

Keto 1 Groupin Tavisen mielestä uudistuksesta hyötyvät eniten autoliikkeet, joille tuore katsastustodistus on myyntivaltti. Kaikille asiakkaille uudistuksen tuomat muutokset eivät ole vielä tuttuja.

– Ainakin tällä on saatu ihmiset sekaisin. Joka päivä tulee soittoja siitä, milloin auto pitikään katsastaa.

A-katsastus-konserni on yhdistänyt ja sulkenut muutamia katsastusasemia. Katsastustoimintaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat käsillä.

– Meidän on pakko tarkastella asemaverkostomme tehokkuutta ja kannattavuutta uudestaan loppuvuonna. Toimipaikkojen yhdistäminen tai sulkeminen on mahdollista, Haikola kertoo.

YKL:n Ziessler kertoo lomautuksista ja noin 20 toimipaikan sulkemisesta.

Kokonaisuudessaan katsastustoimipaikkojen määrä kasvoi pitkään. Traficomin Toivasen mukaan kasvu näyttää nyt pysähtyneen. Viime vuoden lopussa paikkoja oli 552.

Keto 1 Group Oy:n Tavisen mukaan pienentyneet asiakasmäärät eivät ole aiheuttaneet merkittäviä toimenpiteitä.

– Olemme sopeuttaneet toimintaa talon sisällä. Jatkotoimenpidetarpeet asemillamme tarkentuvat myöhemmin, hän sanoo.

Uudistuksen tavoitteena oli helpottaa kansalaisten arkea ja tuoda säästöjä.

Traficomin mukaan katsastusten hinnoissa tapahtui "mielenkiintoisia muutoksia" tultaessa kuluvaan vuoteen ja muutokset johtuvat muun muassa toukokuun 2018 säädösmuutoksista.

Etenkin niin sanottujen paketoitujen katsastusten hinnat putosivat tähän vuoteen tultaessa selvästi edellisvuosiin verrattuna. Hinnat laskivat paketista riippuen 12–24 euroa. Paketoiduissa katsastuksissa yhdistetään määräaikaiskatsastus ja päästömittauksia.

– Isossa kuvassa katsastuksen hintataso asiakkaille on ollut laskussa, sanoo A-Katsastuksen Haikola.

Asetus

Näin katsastusvälit muuttuivat

Uudet, enintään kymmenen vuotta vanhat henkilö-, paketti- ja erikoisautot sekä raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen kahden vuoden välein. Aiemmin katsastusasemalle piti kaartaa kolmen vuoden jälkeen ja sitten välivuoden jälkeen viidennestä vuodesta lähtien joka vuosi.

Yli kymmenen vuotta vanhat autot pitää edelleen katsastaa kerran vuodessa.

Lisäksi auton voi nyt katsastaa milloin vain. Aiemmin sen piti tapahtua neljän kuukauden aikana ennen käyttöönoton vuosipäivää.

Uusi katsastusasetus tuli voimaan 20. toukokuuta 2018.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi