Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Taloutta ei voi laskea pelkän jääkiekkotuotteen varaan, tietää Pelicansin talousjohtaja Lauri Pöyhönen – niinpä Pelicansin ravintolatoiminta laajenee jälleen alkuvuodesta

Seuraavaksi Pelicans ottaa siipiensä suojaan Rauten henkilöstöravintolan Nastolassa.

Pelicansin talousjohtaja Lauri Pöyhönen on panostanut Pelicansin ravintolaliiketoiminnan kasvattamiseen. Kuva: Sami Lettojärvi

Kun Pelicansin talousjohtaja Lauri Pöyhönen astuu työhuoneeseensa, hän näkee yhdellä silmäyksellä lahtelaisen urheilun menneisyyteen ja nykyisyyteen.

Suoraan edessä on hiihtostadion ja hyppyrimäet, edessä oikealla Lahti Energia -areena, jossa Lahti Basketball ja salibandyseura LASB pelaavat kotiottelunsa. Urheiluhistoriaa syntyy jatkuvasti vanhan päälle.

– Jatkamme jääkiekon puolella sitä saagaa, jonka ihmiset ennen meitä ovat laittaneet alulle, Pöyhönen sanoo.

Lauri Pöyhönen on toiminut Pelicansin talousjohtajana vuodesta 2016. Kuva: Sami Lettojärvi

Pelicansin esi-isä Viipurin Reipas voitti jääkiekon ensimmäisen Suomen mestaruuden 1928.

Salakkalahden jäältä on pitkä liuku Pöyhösen lämpimään toimistoon, Isku Areenan kolmannen kerroksen luoteiskulmaan. Talousjohtaja kutsuu lasiseinäistä nurkkaustaan osuvasti lennonjohtotorniksi. Jos pelikaanien talous sakkaa, katseet kääntyvät lennonjohtaja Pöyhöseen.

Pitkän päivä- ja yötyön ravintolaelämässä tehnyt Lauri Pöyhönen aloitti Pelicans ravintolat oy:n toimitusjohtajana syksyllä 2015. Talousjohtaja hänestä tuli seuraavana kesänä, kun Pasi Nurminen hankki enemmistöosuuden seuran osakekannasta.

Siitä lähtien Pelicans-konserni on pelannut kahden johtajan taktiikalla. Pöyhönen vastaa yhtiöiden taloudesta ja ravintolatoiminnan operatiivisesta johtamisesta. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolun vastuulla on jääkiekkoseuran päivittäinen pyörittäminen.

Pöyhönen on panostanut kovasti Pelicansin ravintolaliiketoiminnan kasvattamiseen.

– Jos olisi mahdollista, myisin paljon enemmän ottelulippuja, yhteistyösopimuksia ja näkyvyyttä, koska niihin kohdistuu paljon pienemmät kulut kuin työvoimavaltaiseen ravintolatoimintaan. Olemme kuitenkin löytäneet hyviä väyliä kasvattaa ravintolabisnestä, hän sanoo.

Ravintolatoiminta tuo kassaan rahaa

Pärjätäkseen koventuvassa urheilullisessa kilpailussa Pelicansin on pakko levittää siipensä jäähallin ulkopuolelle. Pelkän jääkiekkotuotteen varaan taloutta ei voi laskea.

Pöyhönen ottaa esimerkin. Jos Pelicans haluaisi kuitata 100 000 euroa kasvaneen pelaajabudjettinsa pelkästään lipunmyynnillä, pitäisi jokaiseen runkosarjan kotipeliin myydä lähes 200 lippua enemmän kuin viime kaudella, jolloin seuran yleisökeskiarvo oli 4 000 katsojaa.

– Mistä rahat otetaan, jos yleisötavoitteeseen ei päästä? Meillä on pörssiyhtiön näkyvyys, mutta pk-yrityksen varat ja valtavat henkilöstökulut. Elämme täysin tulorahoitteisesti. Laskut maksetaan kassasta. Jos kassassa ei ole rahaa, laskuja ei pystytä maksamaan.

"Jos olisi mahdollista, myisin paljon enemmän ottelulippuja, yhteistyösopimuksia ja näkyvyyttä", Lauri Pöyhönen sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Ravintolatoiminta tuo kassaan rahaa silloinkin, kun pelejä ei ole.

– Mitä tasaisempi kassavirta on, sitä helpompi laskujen kanssa on elää.

Pelicansin ravintolatoiminnan liikevaihto kasvoi edellisestä tilikaudesta melkein kolmanneksella. Sen osuus konsernin 8,2 miljoonan liikevaihdosta on noin 30 prosenttia.

Pelicans vastaa lokakuussa Lahden Mariankadulla avatun Social Burgerjoint -ravintolan pyörittämisestä. Seuralle kuuluu myös Takkulan golfkentän ravintolatoiminta. Lämäri-ravintola Isku Areenalla palvelee pelipäivinä kiekkoyleisöä ja arkisin lounasasiakkaita. Vuodenvaihteen jälkeen Pelicans ottaa hoteisiinsa Rauten henkilöstöravintolan Nastolassa. Lisäksi seuralla on kesäterassi Aitio Lahden torilla.

Pöyhösen aikana Pelicans on tuottanut ravintolapalveluita moniin tapahtumiin, kuten Isojanoon, Lahden kuninkuusravien iltajuhlaan, esperanton maailmankongressiin, We Are LTI -konserttiin, Päijät-Hämeen urheilugaalaan sekä Vesivehmaa Grand National -moottoripyöräkilpailuun.

– On tässä sekin puoli, että pystymme pitämään osaajat talossa, kun voimme tarjota töitä ympäri vuoden. Pelicansin brändi on myös näyttänyt vahvuutensa, kun olemme hakeneet työntekijöitä. Meille halutaan töihin.

Pelicans-konserni työllistää talousjohtajan mukaan noin sata henkilöä, kun kausi- ja vuokratyöntekijät lasketaan mukaan.

Valmentava johtaminen arkipäivää

Pöyhönen on työskennellyt esimiestehtävissä suurimman osan työurastaan. Jääkiekkoseurassa hän sanoo oppineensa johtamisesta paljon.

– Valmentava johtaminen on liike-elämässä kuuma juttu. Täällä sitä maailmaa eletään joka päivä. Jääkiekkovalmentajat, joiden johtamista olen päässyt seuraamaan, ovat järjestään tunneälykkäitä tyyppejä.

Lue myös: Pelicans ottaa vastuulleen Lahdessa järjestettävän Isojanon ravintolatoiminnan – "Lupaamme panostaa laatuun ja palveluun"
 

Autoritäärinen johtamistapa näyttäisi olevan hupeneva luonnonvara maskuliinisuuden linnakkeena pidetyssä jääkiekossakin.

– Johtamisfilosofiani sopii hyvin tähän yhteisöön. Kehitän itseäni ja tiedän samalla kehittäväni ihmisiä ympärilläni. Annan ihmisille vastuuta ja vapautta. Kun ihmiset kehittyvät, on yhteisönkin mahdollista saavuttaa tavoitteensa, Lauri Pöyhönen sanoo.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Lauri Pöyhönen

Pelicansin talousjohtaja.

Syntynyt 29.4.1974 Lahdessa.

Asuu Ahtialassa. Perheeseen kuuluu vaimo Essi sekä lapset Lassi ja Laura Pöyhönen.

Koulutus: MBA-tutkinto Jyväskylän kauppakorkeakoulusta, ammatillinen opettajakoulutus ja restonomi (amk). Kirjoittanut ylioppilaaksi Lahden yhteiskoulusta.

Toiminut yrittäjänä Ravintola Asemalla sekä Robert's Coffeessa Aleksanterinkadulla. Edelleen yritysosakkuuksia.

Työskennellyt Helsingissä Cantina Westin toimitusjohtajana, ravintolapäällikkönä Lahden Seurahuoneella sekä Lahdessa ravintolatyöntekijänä muun muassa Cumuluksessa ja Kantakrouvissa.

Koulutuskeskus Salpauksen palvelualojen työelämäneuvottelukunnan jäsen. Lahden jäähalli oy:n hallituksen jäsen.

Harrastaa opiskelua, kestävyysurheilua ja telemark-hiihtoa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi