Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Saudi-Arabian öljyjätti Aramco listautuu 1,5 prosentilla yhtiöstä, osakeannista saattaa tulla maailman suurin

Saudi Aramcon toimitusjohtaja Amin Nasser tiedotustilaisuudessa marraskuun alussa. LEHTIKUVA/AFP

Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Saudi Aramco on paljastanut listautumisantinsa koon. Öljyjätti kertoo listautuvansa Riadin pörssiin 1,5 prosentin osuudella yhtiöstä, mikä nostaa annin arvon jopa 25,5 miljardiin dollariin ja yhtiön arvon 1,71 biljoonaan dollariin. Yksi biljoona on tuhat miljardia.

Näin ollen Aramco saattaa rikkoa ennätyksen maailman suurimmasta listautumisannista. Ennätystä pitää vielä hallussaan kiinalainen verkkokauppa Alibaba , jonka anti New Yorkin pörssiin mennessä oli 25 miljardia dollaria.

Yhden osakkeen hinnaksi Aramco haarukoi 8–8,5 dollaria.

Saudi-Arabia aikoo käyttää Aramcon osakkeista saatavia rahoja investointeihin muille aloille. Maan talous on nykyisellään täysin riippuvainen öljystä.

Aramco tuottaa noin kymmenen prosenttia maailman öljystä. Sitä sanotaan myös maailman kannattavimmaksi yhtiöksi. Aramcon nettovoitto oli tämän vuoden alusta syyskuun loppuun 68 miljardia dollaria. Yhtiön viime vuoden voitto oli 111 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin Applen , Googlen ja Exxon Mobilen tuotot yhteensä.

Menestyksestään huolimatta Aramcon tulevaisuuteen liittyy myös riskejä, kuten mahdollinen öljyn kysynnän lasku ja terrori-iskut yhtiötä vastaan. Syyskuussa yhtiön kahteen tuotantolaitokseen tehtiin lennokki-iskuja, joista Saudi-Arabia syytti Irania. Öljyjätin mukaan sen päivätuotanto supistui iskujen takia liki puoleen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi