Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Logistisesti hyvä paikka" - kohisten kasvava huonekaluyritys avaa uuden keskusvaraston Lahteen

Veken Kalusteen keskusvarasto toimii yrityksen pääpaikalla Ranualla. Toinen keskusvarasto avataan ensi vuoden alussa Lahteen. Kuva: Matias Ranua

Lahden asema Suomen huonekalupääkaupunkina vahvistuu.

Pohjoisesta ponnistava perheyritys Veken Kaluste purkaa kasvupaineitaan avaamalla keskusvaraston Lahden Yrittäjänkadulle ja myymälän Vantaalle.

– Toimet ovat jatkoa määrätietoiselle työlle kilpailukyvyn ja liiketoiminnan kasvun eteen ja antavat yhtiölle vahvan jalansijan pääkaupunkiseudulla, joka on yritykselle tärkeä markkina-alue, sanoo logistiikka- ja ostojohtaja Matias Ranua, joka kuuluu myös yrityksen omistajiin.

Isä ja pojat yrittäjinä

Veken Kalusteen pääpaikka on Ranualla Etelä-Lapissa. Yritystä pyörittävät omistajina isä ja kolme poikaa. Nimi on annettu isän, Veijo "Veke" Ranuan mukaan.

Lappilaisyrityksen liikkeet toimivat nyt Ranualla, Rovaniemellä ja Oulussa. Vantaan jälkeenkin myymälöitä tullee kasvukeskuksiin, mutta paikkoja ei ole vielä päätetty.

– Lahteen ei ainakaan toistaiseksi ole tulossa myymälää, mutta kaupunki on logistisesti hyvä. Lahdessa varastoidaan sohvia, muita huonekaluja sekä sisustustavaraa. Kasvu varmaankin ohjautuu sinne, Matias Ranua arvioi.

Lahti on sovelias paikka myös Etelä-Suomeen painottuvalle verkkokaupalle, joka tuo valtaosan yrityksen liikevaihdosta. Tällä kaupan osa-alueella Veke lukee itsensä huonekalualan suurimpiin Suomessa.

– Verkkokauppa on meidän iso juttu, Matias Ranua sanoo.

Kohisten kasvava yritys teki viime tilikaudella 9,5 miljoonan euron liikevaihdon, josta tällä kaudella noustaan yli 14 miljoonaan. Näkymät ovat yhä positiiviset.

Lahdessa 1 800 neliömetriä vuokratilaa

Veken Kalusteella on 47 työntekijää, joista noin 30 työskentelee keskusvarastossa Ranualla. Pinta-alaltaan 4 000 neliömetrin varasto oli valmistuessaan keväällä 2017 merkkitapaus, ja vihkiäisissä vieraili myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Nyt tilaa on yhteenä 6 000 neliömetriä.

Lahden keskusvarastolle on vuokrattu 1 800 neliömetriä Yrittäjänkadulla talosta, jossa toimii myös yhteistyökumppani Eureka-Import. Veken Kaluste saa tilan käyttöönsä vuoden 2020 alussa.

Lahteen on tässä vaiheessa haussa varastopäällikkö ja pari työntekijää, Vantaan myymälään 5–7 työntekijää. Hakemuksia on tullut runsaasti, joten Matias Ranua uskoo sopivien henkilöiden löytyvän.

Vantaan liike aukeaa helmi-maaliskuussa Porttipuiston alueelle. Sen pinta-ala on aluksi runsaat tuhat neliötä ja vuoden lopulta alkaen yli 2 000 neliötä.

Huonekalut

Päijät-Hämeessä tehdään ylivoimaisesti eniten

Askon, Iskun, Novartin ja monen muun kalusteyrityksen kotikaupunki Lahti on jo vuosikymmenien ajan ollut Suomen johtavia puualan koulutuksen sekä huonekaluteollisuuden ja -muotoilun keskuksia.

Monilla paikkakunnilla on enemmän ja suurempia alan liikkeitä, mutta monipuolisuudessa Lahden seutua on vaikea ohittaa.

Huonekaluvalmistuksen liikevaihdolla (227 miljoonaa euroa) ja henkilökunnan määrällä (lähes 1 200) mitattuna Päijät-Häme oli vuonna 2017 ylivoimaisesti kalustealan suurin keskittymä Suomessa, ilmenee alkuvuonna 2019 julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriön toimialakatsauksesta.

Uusimaa tuli 70 miljoonan euron päässä kakkosena. Kolmoseen eli Etelä-Pohjanmaahan verrattuna Päijät-Häme oli yli kaksinkertainen. Neljänneksi suurin huonekaluteollisuudeltaan oli Satakunta.

Yritysten koko liikevaihdolla mitattuna kolme suurinta huonekalujen tekijää olivat vuonna 2017 Isku 161 miljoonaa, Martela 96 miljoonaa ja Novart 85 miljoonaa euroa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi