Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Fortum sai Venäjältä ehdollisen hyväksynnän Uniperin enemmistön hankinnalle

Fortum arvioi, että kilpailuviranomainen kertoo päätöksen yksityiskohdat ja olennaiset ehdot noin kymmenen päivän kuluessa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Energiayhtiö Fortum ilmoittaa saaneensa Venäjän ulkomaisia investointeja valvovalta komissiolta ehdollisen hyväksynnän saksalaisen Uniperin osake-enemmistön hankinnalle.

Venäjän kilpailuviranomaisen johtaja Igor Artemjev kertoi asiasta venäläiselle medialle aiemmin torstaina. Fortumin mukaan virallista tietoa ei ole kuitenkaan vielä saatu.

Fortum arvioi, että kilpailuviranomainen kertoo päätöksen yksityiskohdat ja olennaiset ehdot noin kymmenen päivän kuluessa.

Venäjän hyväksynnän jälkeen puuttuu vielä Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten siunaus, mutta siinä ei odoteta olevan vaikeuksia.

Uniperin enemmistön hankinta on edennyt verkkaisesti, koska saksalaisyhtiö on harannut kaikin voimin Fortumin ostohanketta vastaan. Fortum ilmoitti lokakuussa nostavansa omistusosuuutensa 70,5 prosenttiin ostamalla kahden vähemmistöomistajan osuudet. Samalla Fortum ilmoitti edellyttävänsä, että sen edustusta Uniperin hallintoneuvostossa muutetaan vastaamaan sen omistusosuutta.

Aiemmin Fortum ei ole voinut kasvattaa osuuttaan yli 50 prosentin. Syynä on ollut Venäjän lainsäädäntö. Uniperin tytäryhtiö Uniprolla on yhdellä venäläisellä voimalaitoksella juomaveden puhtauden valvontaan liittyvä lisenssi. Venäjällä tällainen toiminta ei saa olla ulkomaisen valtionyhtiön hallussa.

Tilanteesta ei päästy puusta pitemmälle, eikä Uniperin ja Fortumin välille saatu aikaan toimivaa keskusteluyhteyttä tai yhteistä näkemystä strategiasta.

Solmu alkoi avautua, kun Fortum kävi keskusteluja asiasta Venäjän viranomaisten kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark lobbasi asiaa eteenpäin muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi