Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelainen Ari Tuhkanen oli hukkua lapsena Mytäjärveen – nyt hän panee kuntoon vanhaa VR:n varikkoa tutulla alueella

Varikkoalueen helmi on vuonna 1869 valmistunut veturitalli, joka saattaa tulevaisuudessa kätkeä sisäänsä hulppeita loft-asuntoja.

Kiinteistökehittäjä Ari Tuhkanen omistaa VR:n entisen varikkoalueen Lahden Mytäjäisissä. Alue on kooltaan noin 2,5 hehtaaria. Kuva: Sami Lettojärvi

Uimataidoton kuusivuotias, nopeasti syvenevä Mytäjärven ranta ja traktorin sisärengas.

Poika on varma, että tavoittaa pohjan päästäessään irti renkaasta. Ei tavoita, ei ainakaan niin, että pää jäisi vedenpinnan ylle.

– Tulin tajuihini, kun rantavahti veti vedestä. Ambulanssilla mentiin sairaalaan tarkastettavaksi, muistelee poika melkein 50 vuotta myöhemmin.

Poika on Ari Tuhkanen, kiinteistökehittäjä, joka on omistanut VR:n entisen varikkoalueen Mytäjäisissä keväästä 2015.

– Mummo asui Väinönkadulla. Pentuna pyörittiin paljon Mytäjäisissä ja Sopenkorvessa. Alue on tullut todella tutuksi. Olen tutustunut siihen myös pinnan alta. Onneksi ei käynyt pahemmin.

Varikkoalue on kooltaan noin 2,5 hehtaaria. Tuhkanen on kunnostuttanut alueella rautatieläisten koulun, asuinkasarmin sekä kasarmin maakellarin asunnoiksi. Asunnoissa on vuokralaiset.

Varikolla on toistakymmentä suojeltavaa rakennusta. Kunnostamista odottaa muun muassa vuonna 1869 valmistunut veturitalli ja 1950-lukuinen vesitorni.

Rivitalot rakenteilla

Varikon kaavaan sisältyy 7 140 kerrosneliömetriä uutta asuinrakennusoikeutta. Veturitallin sisäpihalle suunnitellaan 12-kerroksista asuintaloa. Lisäksi alueelle on tulossa kahdeksan rivitaloa.

– Kerrostalotarjonta on Lahdessa niin valtavaa, että rivitaloista lähdetään liikkeelle. Rivitalojen uskon kiinnostavan ihmisiä, kun uimaranta on ihan vieressä ja torille matkaa kilometri. Ensimmäisen rivitalon rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna, Tuhkanen sanoo.

Rivitalot nousevat parhaillaan pidennettävänä olevan Varikonkadun molemmin puolin. Veturitallin ympäristöön on päässyt vuosikymmenten aikana öljyä ja muita myrkkyjä, mutta rivitalotonteilta myrkkyjä ei löytynyt.

Parempi on, etten arvioi kokonaiskustannusta. Voisivat pankissa pelästyä. Kiinteistökehittäjä Ari Tuhkanen

– Koko alue tutkittiin perusteellisesti ja puhdistussuunnitelman hyväksyi ely-keskus. Valtaosa vaihdettavasta maa-aineksesta sijaitsee veturitallin ja kääntöpöydän läheisyydessä.

Puhdistusvaade, noin 1 200 tonnia, on selvästi pienempi kuin kiinteistökehittäjä pelkäsi. Maanvaihdon on arveltu maksavan joitakin satojatuhansia euroja.

Sijoittaja ei kerro arviota kokonaiskustannuksista

Tuhkanen osti varikkoalueen Senaatti-kiinteistöiltä 250 000 eurolla. Hän ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka paljon rahaa palaa ennen kuin alue on valmis.

– Parempi on, etten arvioi kokonaiskustannusta. Voisivat pankissa pelästyä. Riskien hallitsemiseksi on järkevää, että alue rakentuu ja jalostuu pala kerrallaan. Se ei valmistu vuodessa eikä kahdessa, mutta kyllä tässä vielä plussan puolelle päästään.

Sijoittaja sanoo uskaltaneensa ottaa riskin, koska tuntee varikon niin hyvin ja näkee sen mahdollisuudet.

– Veturitalli ja muut vanhat rakennukset kiinnostivat, vaikka tarkkaa tietoa niiden kunnosta ei ollutkaan. Monelle tätä tarjottiin. Maanvaihdon kustannukset, joista ei ostohetkellä ollut riittävästi tietoa, hirvittivät minua ja varmasti muitakin ostajaehdokkaita.

Alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi ja maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Se kuuluu myös Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden luetteloon.

" Kuva: Sami Lettojärvi

Kokemusta vanhojen rakennusten saneerauksesta Tuhkasella on Mytäjäisten lisäksi muun muassa työmailta Anttilanmäeltä ja Kullankukkulalta. Anttilanmäen Vilhonkadulla Tuhkanen kunnostutti entisen Viljasen huonekalutehtaan, jossa sittemmin toimi Selma Toivosen kutomo. VR:n 1800-luvulla rakennetun saunan Mytäjäisissä Tuhkanen saneerasi kesäpaikakseen viime vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla.

Kaikkeen aiempaan verrattuna VR:n varikkoalueen henkiin herättäminen on suurprojekti. Tuhkanen kiittelee yhteistyötä kaupungin kanssa.

– Kaavan muutos tapahtui yllättävän nopeasti. Kaupungin kaavoitusarkkitehdin Markus Lehmuskosken kanssa on ollut mukava työskennellä. Hän kuuntelee herkällä korvalla, tarjoaa vaihtoehtoja ja löytää ratkaisuja. Museon Riitta Niskasen kanssa asioista on neuvoteltu hyvässä hengessä.

Ilkivaltaa alueella on tehty vuosikausia.

– Toivon, että se tuosta rauhoittuu, kun Varikonkatu joulukuussa valmistuu ja alue sitä myötä selkiytyy.

Nikkilän seurakuntakodin jatkokäyttö vielä auki

Syksyllä Tuhkasen uutisoitiin ostaneen Nikkilän seurakuntakodin Lahden seurakuntayhtymältä. Sekin kauppa liittyy Mytäjäisten varikkoon.

Sijoittaja hankki kohteen sillä ajatuksella, että siitä tulee Mytäjäisten Kotileipomon uusi toimipiste. Yritys oli varikon ensimmäinen vuokralainen, mutta joutui muuttamaan, kun leipomorakennus, entinen VR:n sosiaalitila, purettiin Varikonkadun jatkon tieltä. Leipomo toimii nyt Heinolassa.

– Nikkilä vapautuu ensi keväänä. Jos tila ei sovellu leipomokäyttöön, sinne tulee muuta yritystoimintaa tai asuntoja. Myös hankkimani Merrasjärven kioski on tulossa Mytäjäisten Kotileipomon käyttöön, Ari Tuhkanen sanoo.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Ari Tuhkanen

Kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä.

Syntynyt Lahdessa 1965. Asuu Lahden Pallaksessa.

Puoliso Annina Pekkonen. Kolme poikaa ja kaksi pojanpoikaa.

Poika Niko Tuhkanen on ammattijääkiekkoilija ja pelannut puolustajana Pelicansissa.

Harrastaa mökkeilyä, matkustelua, lukemista, hiihtoa sekä seuraa televisiosta jääkiekkoa.

Koulutukseltaan rakennuspiirtäjä ja laskentamerkonomi. “Kirvesmiehen työt onnistuvat, mutta eivät ammattilaisen vauhtiin. Organisoiminen on vahvin alueeni”, hän sanoo.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi