Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Juncker: Trump ei aio määrätä pelättyjä tulleja tuontiautoille

Juncker uskoo, että Trump ei määrää tuontitulleja autoille. Lehtikuva/AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei aio määrätä tuontitulleja Euroopasta Yhdysvaltoihin vietäville autoille, uskoo Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Juncker kommentoi asiaa saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden haastattelussa. Hän kertoi olevansa asiasta "täysin perillä".

– Trump kritisoi hieman, mutta autoille ei tule tulleja, Juncker sanoi lehdelle.

Trumpin hallinto on kaavaillut 25 prosentin tullien asettamista Yhdysvaltoihin tuotaville autoille. Tulliuhka on herättänyt huolta muun muassa EU-maissa ja Japanissa.

Toukokuussa Trump päätti kuitenkin lykätä päätöstä asiasta puolella vuodella. Hän sanoi pohtivansa asiaa sen perusteella, miten neuvottelut esimerkiksi EU:n ja Japanin kanssa sujuvat.

Puolen vuoden lykkäys päättyy marraskuun puolivälissä. Viime sunnuntaina Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross kehui käytyjä neuvotteluja.

– Olemme käyneet erittäin hyviä keskusteluja eurooppalaisten kumppaniemme, japanilaisten kumppaniemme ja korealaisten kumppaniemme kanssa, hän sanoi AFP:n mukaan.

Mahdolliset autotullit iskisivät myös Suomeen, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan valmistamista autoista myydään Yhdysvaltoihin.

Edellisistä lisätulleista vain viikkoja

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyivät viimeksi lokakuun puolivälissä, kun Yhdysvallat asetti EU-tuonnille tulleja yli 6,7 miljardin euron arvosta. Uudet maksut koskivat muun muassa eurooppalaista lentokonevalmistajaa Airbusia , ranskalaisia viinejä ja skotlantilaisia viskejä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikasta vastaava johtaja Petri Vuorio arvioi tuolloin STT:lle, että Trumpilla on autotullien suhteen kolme vaihtoehtoa. Presidentti voi lykätä tulleja uudelleen, asettaa maksun yhdysvaltalaisten autojen tulleja EU:ssa vastaavaan 10 prosenttiin tai asettaa uhatut tullit täysimääräisenä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi