Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Näimme kesän jälkeen, ettei sunnuntaina kannattanut jatkaa" - näin lomautus muuttuu irtisanomisiksi Koskisen vientivetoisella vaneritehtaalla

Jukka Pahta on johtanut Koskisen-konsernia kolmisen vuotta. Koko sen ajan levytehtailla on tehty kolmea vuoroa viikot läpeensä. Vanerivuorojen vähentyessä kolmivuorotyöt jatkuvat lastulevyn valmistuksessa, josta tämä kuva on otettu. Kuva: Kalle Puttonen

Kärköläläinen Koskisen-konserni kertoi torstaina vähentävänsä 50 työpaikkaa.

Maakunnan suurimman teollisuustyönantajan suursaneeraus tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiön vaneritehtaalla Järvelässä ei enää tehdä töitä sunnuntaisin.

Sunnuntaivuoroja tehtiin monen vuoden ajan aina viime kesään asti. Silloin yt-neuvottelujen jälkeen sunnuntaityöt lopetettiin, aluksi väliaikaisesti, mutta nyt päätös ja henkilöstön vähennys muuttuvat pysyviksi.

– Vanerista myydään ulkomaille yli 90 prosenttia. Kesän jälkeen näimme selvästi, että tuotantoa ei kannata jatkaa sunnuntaisin. Kansainvälinen markkinatilanne ei ollut parantunut, kertoo toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Markkinoiden "pehmentyminen" alkoi hänen mukaansa jo vuosi sitten. Koskisen levyteollisuus kävi lomautusneuvottelut kesällä, ja syykin oli tuttu: Britannian euroeron, brexitin sekä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan aiheuttama epävarmuus haittasi talousnäkymiä ja puutuotteiden kysyntää.

Osassa viiden, osassa kuuden päivän työviikko

Uusi yt-kierros alkoi syyskuussa, jolloin vähennystarpeeksi arvioitiin 65 työpaikkaa ennen mahdollisia uudelleentyöllistymisiä. Neuvotteluissa löytyi pientä helpotusta, ja lopulta 50 työsuhdetta päättyy ja 14 työsuhdetta muutetaan osa-aikaiseksi. Näistä toimenpiteistä 13 on eläke- ja muita ratkaisuja.

Levynteko on monivaiheista ja hyvin työvaltaista, jolloin sekä työvoiman lisäykset ja vähennykset lasketaan usein kymmenissä työpaikoissa. Työpisteitä on monta, ja osassa tehdään töitä kuutena ja osassa viitenä päivänä viikossa.

Levyteollisuus voi toteuttaa toukokuun 2020 loppuun mennessä enintään 90 päivän lomautuksia, joiden piirissä on 450 työntekijää.

Nyt sovittuja lomautuksia voi tulla tilauskannan niin edellyttäessä.

Parempi tilanne sahalla ja lastulevyssä

Lastulevytehtaan työtilanne Järvelässä on Pahdan mukaan "OK". Peruslevyä tehdään kolmessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa.

Sahallakin menee kohtalaisesti.

– Monet sahayritykset ovat ilmoittaneet tuotannon supistuksista, mutta meillä myynti vetää, toteaa toimitusjohtaja Pahta.

Teollisuustyöt

Koskisen-konserni yhä ykkönen

Kärköläläinen perheyritys Koskisen-konserni on jo monien vuosien ajan ollut ylivoimaisesti suurin teollisuustyönantaja Päijät-Hämeessä.

Viime kevääseen asti konserni työllisti yli 1 100 henkeä, joista noin 870 tässä maakunnassa.

Kesällä yhtiö luopui 66 henkeä työllistävästä taloteollisuudesta. Nyt ilmoitettujen irtisanomisten jälkeen konsernin henkilömäärä painuu alle tuhannen. Päijät-Hämeeseen työpaikkoja jää noin 750. Sekin luku on edelleen teollisuusyritysten suurin työpaikkamäärä maakunnassa.

Maakunnan kakkonen oli viime vuoden lopussa Fazer lähes 600 työpaikallaan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi