Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Puutuotteiden kysyntä heikentynyt: Päijät-Hämeen suurin teollisuustyönantaja vähentää 50 työpaikkaa ja muitakin saneeraustoimia tulee

Koskisen-konsernin saneeraus tuntuu voimakkaimmin vanerintuotannossa, josta vähennetään vuoroja. Kuva: Mirja Hussain / arkisto

Puutuoteteollisuudessa toimiva kärköläläinen Koskisen-konserni vähentää yt-neuvottelujen jälkeen 50 työpaikkaa. Syyskuun alussa käynnistettyjen neuvottelujen taustalla olivat markkinoiden heikkeneminen ja kysynnän väheneminen.

Neuvottelujen aikana pyrittiin hakemaan ratkaisuja, joissa henkilöstövähennykset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Neuvotteluiden alkaessa vähennystarpeen arvioitiin olevan enimmillään 65 ennen mahdollisia uudelleentyöllistymisvaikutuksia. Yt-neuvottelujen seurauksena 50 työsuhdetta päättyy ja 14 työsuhdetta muutetaan osa-aikaiseksi. Näistä toimenpiteistä 13 on eläke- ja muita ratkaisuja.

Koskisen-konserni on jo monien vuosien ajan ollut ylivoimaisesti suurin teollisuustyönantaja Päijät-Hämeessä. Viime vuoden lopussa Koskisen palveluksessa oli maakunnassa 872 henkeä. Kesällä yhtiö sopi taloteollisuutensa myynnistä. Yksikkö työllistää 66 henkeä.

Laaja lomautus levyteollisuuteen

Suurin osa nyt päätetyistä vähennyksistä kohdistuu vanerin tuotantoon, jossa vähennetään vuorokäyntejä. Lisäksi Koskisen levyteollisuudessa on sovittu 450 työntekijää koskevasta enintään 90 päivän lomautusmahdollisuudesta toukokuu 2020 loppuun mennessä. Lomautuksia voidaan käyttää määräaikaan mennessä jaksoittain tilauskannan niin edellyttäessä.

– Irtisanomiset ja lomautukset ovat aina ikäviä. Toimenpiteisiin on kuitenkin ryhdyttävä, jotta pystymme sopeuttamaan tuotantokapasiteetin markkinoiden kysyntään ja näin varmistamaan yhtiön kilpailukyvyn, kannattavuuden ja työpaikat, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Hän lupaa yhtiön tukevan irtisanottavien työllistymismahdollisuuksia tarjoamalla työllistymistä edistävää valmennusta yhteistyössä te-keskuksen ja muiden toimijoiden kanssa.

– Osalle olemme jo nyt pystyneet tarjoamaan työtä yhtiön sisällä sahateollisuuden tuotannosta, hän lisää.

Koskitukin puutoimitukset Koskisen tehtaille jatkuvat entisellään ja yhtiön hankintaesimiehet ostavat puuta normaaliin tapaan.

Voimistuvasta kansainvälisen talouden vastatuulesta huolimatta suomalaisella puutuoteteollisuudella on vahva tulevaisuus, sillä puutuotteiden käyttö kasvaa trendinomaisesti tulevaisuudessa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi