Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelainen Lunawood voitti suuren Kasvu Open -kilpailun – seuraavaksi tähtäimessä "näyttävä tekeminen" myös kotikaupungissa: "Ranta-Kartano olisi loistava kohde"

Lunawood valmistaa lämpökäsiteltyjä puutuotteita kansainvälisille markkinoille. Yrityksen tuotannosta yli 90 prosenttia menee ulkomaille.

Lunawood on toimittanut lämpöpuisia aurinkosuojia muun muassa kelluviin luksushuviloihin Lähi-idän Dubaihin. Kuva: Joni Rantasalo

Lunawood oy on voittanut vuoden 2019 Kasvu Open -kilpailun.

Lahtelaisyritys jalostaa kolmella tehtaallaan Suomessa sahatavaraa lämpökäsitellyiksi puutuotteiksi ja myy niitä kansainvälisille markkinoille.

– Ensimmäinen kiitos menee Metsäkeskuksen väelle Lahden Trioon. Kun tutustuimme, he ottivat puheeksi, että meidän pitäisi osallistua Kasvu Openiin. Emme sitä kauan miettineet. Kun kilpailuun lähdimme, voitto oli ehkä pienenä haaveena, olihan mukana satoja yrityksiä. Nyt tuntuu hienolta, kertoo Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen.

Entistä hienompia ovat myös rakennukset, joissa lämpöpuuta käytetään. Lähi-idästä on uutisoitu projektit Dubain kelluviin luksushuviloihin sekä suureen harvinaisuuteen, seitsemän tähden hotelliin Turkissa.

Arkkitehdit kyselevät päivittäin

Toimitusjohtajan toimipaikka on pääkonttorilla Lahden Aleksanterinkadulla, mutta tällä kertaa hän vastaa Barcelonasta, jossa edistetään lämpökäsitellyn puun käyttöä rakentamisessa.

– Kasvu tulee pitkälti Euroopasta. Espanjassa esimerkiksi rakennetaan valtavasti hotelleja. Pyrimme samalla avaamaan uusia markkinoita, ja myynti esimerkiksi Etelä-Afrikkaan kasvaa nopeasti. Toinen uusi avaus on ollut Uusi-Seelanti. Nyt katsomme Pohjois-Amerikkaan.

Kova tavoite on rikkoa tänä vuonna 50 miljoonan euron raja. Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen

Markkinointi verkon kautta on noussut uudelle tasolle viime vuodesta alkaen.

– Olemme mukana maailman suurimmalla arkkitehtien sivustolla. Sen kautta saamme joka päivä 3–5 kontaktia arkkitehdeiltä eri puolilta maailmaa. Tarjoamme sertifioidusta raaka-aineesta valmistetun vaihtoehdon trooppiselle kovapuulle, Halonen toteaa.

Tavoitteita on myös kotimaassa, ja erityisen kova halu on tehdä jotain näyttävää kotikaupunkiin Lahteen, joka on vuonna 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki.

– Ranta-Kartano olisi loistava referenssi (esimerkkikohde) meille. Sinne on tulossa kylpylä ja hotelli, Arto Halonen lausuu.

Tälle vuodelle "kova tavoite"

Lunawoodin liikevaihto kasvoi viime vuonna viisi prosenttia noin 45 miljoonaan euroon.

– Kova tavoite on rikkoa tänä vuonna 50 miljoonan euron raja, Halonen kertoo.

Tavoite tarkoittaa reilun 10 prosentin vuosikasvua, ja sellaiseen olisi rahkeita myös tästä eteenpäin. Toissavuotisen tulipalon jäljiltä Iisalmeen on hankittu kolme uutta uunia. Kaskisiin on hankittu yksi uuni. Yhtiön kolmas tehdas toimii Joensuussa.

Vuosituotanto on nyt noin 110 000 kuutiometriä. Siitä 95 prosenttia menee ulkomaille.

Yrityksen "missio" on tuoda pohjoismainen luonto kaupunki-ihmisten ulottuville. Välineenä on lämpöpuu, joka on kuumakäsiteltyä havupuuta. Kuumuudessa puu jalostuu muotonsa pitäväksi ja kosteutta kestäväksi esimerkiksi ulkoverhoiluun ja saunan sisustamiseen. Entistä enemmän käyttöä on muissakin sisätiloissa "elävältä" näyttävissä 3D-tuotteissa.

Puun jalostusastetta nostettu "merkittävästi"

Kasvu Open -kilpailun tuomariston vakuutti Lunawoodin kasvuhalu.

– Suomalaisen raaka-aineen jalostusastetta on nostettu merkittävästi, ja yritys saanut high-end-segmentissä vahvan aseman. Kasvun kulmakerroin on saatu uudelle tasolle, kommentoi Kasvu Open -tuomaristo puheenjohtaja Lennu Keinäsen johdolla.

Lunawood voitti Kasvu Openin Start again -sarjan, joka on tarkoitettu jo pitempään toimineille yrityksille. Kunniamaininnan sai vaasalainen Arcteq Relays oy, jonka tuotteilla parannetaan sähköverkkojen turvallisuutta.

Startup-sarjan palkinto juomapilleille

Lähempänä alkuvaihetta olevat yritykset kilpailivat Startup-sarjassa. Sarjan voitti Dolea oy Helsingistä. Dolea valmistaa ja myy kansainvälisillä markkinoilla uudentyyppisiä, patentoidun kestävän kehityksen mukaisia juomapillejä.

– Globaalin megatrendin harjalla ratsastava suomalainen innovaatio, jolla on vakuuttavan kasvusuunnitelman lisäksi vahva kaupallinen näyttö ja massiiviset markkinat, kommentoi tuomaristo.

Lue myös: Kun orimattilalainen Tanja Pietilä ilmoitti tarttuvansa 80-vuotiaan kivijalkaliikkeen Neppinapin puikkoihin, isä kysyi häneltä "eikö mikään riitä" - "Halusin, että liike säilyy Lahdessa"
 

Kunniamaininnan Startup-sarjassa sai Monidor oy Oulusta. Yritys helpottaa hoitajien työtä ja parantaa potilasturvallisuutta varmistamalla tarkan laskimonsisäisen hoidon pienellä Monidrop-laitteella.

Kasvu Open on vuotuinen kasvua hakevien yritysten kilpailu.

Vuoden 2019 kilpailun sata finalistia valikoituivat neljästäsadasta yrityksestä, jotka olivat osallistuneet eri puolilla Suomea annettavaan kasvua edistävään neuvontaan eli Kasvupolku-sparraukseen.

Lämpöpuu

Uunissa "paistuu" vientituote

Lämpöpuu on uunissa joko 190 asteeseen tai 212 asteeseen kuumennettavaa havupuuta. Kuumakäsittely parantaa puun ominaisuuksia, muun muassa muodon pysyvyyttä sekä sään ja kosteuden kestävyyttä.

Lämpöpuusta on perinteisesti tehty terasseja, nykyään käyttö lisääntyy ulkoverhouksissa, saunojen sisustuksissa sekä muualla rakennusten sisätiloissa.

Vuonna 1986 perustettu Lunawood on alan johtava valmistaja. Se tekee lämpöpuutuotteita Iisalmessa, Kaskisissa ja Joensuussa. Tuotanto tänä vuonna 110 000 kuutiometriä.

Perustajat Aulis ja Olavi Kärkkäinen. Nykyisin pääomistajina Capmanin rahastot.

Henkilökuntaa noin sata, joista 20 työskentelee pääkonttori- ja kotikaupungissa Lahdessa.

Liikevaihto nousi viime vuonna viitisen prosenttia noin 45 miljoonaan euroon, josta vientiin meni 95 prosenttia. Vientiä kymmeniin maihin.

Tilikauden tulos oli 1,3 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 21,4 prosenttia.

Liikevaihtotavoite tälle vuodelle 50 miljoonaa euroa.

Voitti vuoden 2019 Kasvu Open -kilpailun Start again -sarjan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi