Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Huimasta PHP-osingosta löytyi kääntöpuoli: leikkuri voi iskeä ankarasti Kelan tukeen

"Yksiselitteistä vastausta ei voi antaa", mutta osingonsaaja saattaa menettää asumistuesta lähes 70 euroa kuukaudessa. Pienituloiset omistajat saavat kuitenkin osingon minimaalisella verolla.

PHP:n jäsenkirjat vaihdettiin osakkeiksi 2000-luvun alussa. Yhdellä jäsenkirjalla sai kaksi osaketta. PHP:llä on nykyään runsaat 36 000 henkilöomistajaa, kun suurimmillaan määrä ylitti 90 000. Kuva: Pirjo Kamppila

Verottajan lisäksi myös Kelaa kiinnostaa PHP Holdingin suurosinko.

Perusosakkaan syysosinko on 2 000 euroa, josta tilille tulee lokakuun lopussa 1 850 euroa.

Pienituloinen omistaja välttää syysosingolle lopullisessa verotuksessa laskettavan ansiotulon veron, mutta osakkaan saama asumistuki voi pienentyä selvästi seuraavan tarkistuksen jälkeen.

Iso osinko tuntuu näin asumistuessa

Yleistä asumistukea laskettaessa osinko otetaan huomioon veroja vähentämättä.

Asumistukea määrittävät asumismenot, ruokakunnan aikuisten ja lasten määrä, asunnon sijaintikunta ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä.

– Tapauksesta riippuu, miten osinkotulot lopulta vaikuttavat asumistuen määrään. Yksiselitteistä vastausta tähän ei voida antaa, sanoo lakimies Johanna Juntunen Kelasta.

Yleinen asumistuki tarkistetaan vuoden välein, ja ennemminkin, jos tulot nousevat vähintään 400 euroa kuukaudessa. Raja ei tässä ylity, sillä PHP-osinko jaetaan 12 kuukaudelle.

Kelan verkkosivulla olevan laskurin mukaan pienituloisen lahtelaisen palkansaajaruokakunnan asumistuki vähenee PHP-osinkojen (2 460 euroa vuonna 2019) vuoksi noin 70 euroa kuukaudessa seuraavan tarkistuksen jälkeen.

Oletuksena käytettiin 600 euron kuukausivuokraa sekä 1 000 euron (yhden hengen ruokakunta) ja 2 000 (kaksi henkeä) euron palkkatuloja, johon lisättiin 12 kuukaudelle jyvitetty osinko 205 euroa kuukaudessa.

Samantasoisen vähennyksen Kela-laskuri antaa eläkkeensaajan asumistukeen.

Pienituloinen välttää veron

PHP:n henkilöomistajat maksavat pienimmillään vain muutaman kympin veroa vuoden 2019 osingoista, 2 460 eurosta.

Pienituloisimmat eivät näet joudu verolle PHP-osinkojen ansiotulona verotettavasta osasta, noin 1 500 eurosta.

Lisätulo voi kuitenkin pienentää asumistukea – esimerkkitapauksessa jopa merkittävästi, yli 800 euroa vuodessa.

Joskus on ihmetelty, miksi kymmenet tuhannet pienomistajat ovat myyneet PHP-osakkeitaan – monet nykytiedon mukaan varsin halvalla. Yksi selitys voi piillä pykälissä: satunnaista myyntivoittoa ei oteta huomioon yleistä asumistukea laskettaessa.

Myytävä, jos hakee toimeentulotukea

Toimeentulotuen saajilla ei yleensä ole osakkeita.

– Pääsääntöisesti osakkeet tulee myydä toimeentulotukea haettaessa. Myös vanhat puhelimen omistamiseen liittyneet puhelinosakkeet edellytetään realisoitavan toimeentulotukea haettaessa, Johanna Juntunen lisää.

Jos osakkeita kuitenkin olisi, osingon nettomäärä otetaan huomioon toimeentulotukea laskettaessa. Osinko on maksukuukauden tuloa, mutta se voidaan myös jaksottaa.

– Kuvatussa tilanteessa 2 000 euron osinko voidaan tapauskohtaisella harkinnalla jakaa myös useammalle kuin yhdelle kuukaudelle, Juntunen toteaa.

Toimeentulotuki on laissa määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus.

Tuskin vaikutusta opiskelijan tukiin

Opintotukeen vaikuttaa veronalainen tulo – PHP:n osingoista tällaista tuloa kertyy vuodelta 2019 noin 1 600 euroa. Se tuskin tuntuu kovin monen opiskelijan opintotuessa.

Jos opiskelija saa kalenterivuonna 2019 opintorahaa 9 kuukaudelta, hän voi saada vuodessa ansio- ja pääomatuloa yhteensä lähes 12 000 euroa ilman että tulo vaikuttaa opintotukeen.

PHP-osinko miinustetaan mainitusta tulokatosta, jolloin muita tuloja voi olla vajaat 10 300 euroa vuodessa ilman että opintotuen enimmäismäärä vähenee.

Opiskelijat saavat yleistä asumistukea, jonka tulorajat eivät pelkillä PHP-osingoilla ylity. Vaikutus alkaa vasta noin 800 euron kuukausituloista.

Historiallinen osinko

PHP jatkaa DNA-miljoonia

PHP Holdingin ylimääräinen syysosinko on yhteensä 202 miljoonaa euroa. Se on suurin päijäthämäläisen yrityksen koskaan maksama voitonjako.

Varat osingonjakoon ovat peräisin osakekaupasta elokuussa 2019, jolloin PHP Holding sai 713 miljoonaa euroa myytyään omistamansa noin neljänneksen DNA-yhtiön osakekannasta norjalaiselle Telenorille.

PHP:llä on henkilöomistajia yli 36 000. Valtaosa heistä omistaa kaksi osaketta, jolloin osingoksi muodostuu nyt 2 000 euroa vähennettynä 7,5 prosentin ennakonpidätyksellä.

Osinko maksetaan osakkeenomistajien pankkitileille 31. lokakuuta mennessä.

Kevään "normaali" osinko oli 460 euroa osakeparille, joten koko vuoden osingot ovat yhteensä 2 460 euroa. Siitä noin 850 euroa on verovapaata, runsaat 100 euroa verotetaan pääomatuloverolla ja loppu noin 1 500 euroa verotetaan saajansa ansiotulona.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi