Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Turmakonemallin lentokielto söi Boeingin voitoista yli puolet – yhtiö haluaa 737 Maxin liikenteeseen vielä tänä vuonna

Boeingin toimitusjohtaja Dennis Muilenburg arvioi, että 737 Max -koneet voitaisiin saada takaisin liikenteeseen vielä tänä vuonna. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeingin liikevoitto jäi heinä-syyskuussa alle puoleen vuoden takaisesta. Yhtiölle kertyi nettovoittoa noin 1,2 miljardia dollaria (noin miljardi euroa), kun tulos vuotta aiemmin oli 2,4 miljardia dollaria (2,2 miljardia euroa).

Myös yhtiön liikevaihto kutistui yli 20 prosenttia noin 20 miljardiin dollariin eli noin 18 miljardiin euroon. Tulosta vauhdittivat sotilaskoneiden tilaukset ja yhtiön palvelusektorin menestys.

Tulosta painoi etenkin matkustajakonemalli 737 Max, joka on ollut lentokiellossa maaliskuusta lähtien lentokoneturmien vuoksi. Boeingin mukaan 737 Max -koneiden toimitukset ovat hidastuneet, ja lentokielto on kokonaisuudessaan maksanut yhtiölle yli yhdeksän miljardia dollaria eli noin kahdeksan miljardia euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Dennis Muilenburg sanoo, että turmakonemalli voitaisiin saada takaisin liikenteeseen vielä tänä vuonna.

– 737 Max -mallin turvallinen paluu on tällä hetkellä yhtiön ensisijainen päämäärä ja edistymme jatkuvasti, toimitusjohtaja sanoo tulostiedotteessa.

Kaksi tuhoisaa onnettomuutta

737 Maxin lentokielto asetettiin, kun kahdessa erillisessä turmassa kuoli 346 ihmistä. Ensimmäinen turma sattui Lion Air -yhtiön lennolla lokakuussa Indonesiassa. Toinen turmista tapahtui Ethiopian Airlinesin lennolla Etiopiassa maaliskuussa.

Turmatutkinnoissa on saatu viitteitä siitä, että lentokoneen sakkauksenestojärjestelmän toiminnalla olisi ollut keskeinen rooli onnettomuudessa. Järjestelmä saattoi painaa molempien koneiden nokkaa rajusti alaspäin pian nousun jälkeen, eivätkä lentäjät kyenneet enää korjaamaan kurssia.

Boeing on aiemmin supistanut konemallin tuotantoaan, mutta aikoo nyt kasvattaa koneiden kuukausittaista valmistusta 42 koneesta 57:een ensi vuoden loppuun mennessä.

Yhtiö ilmoitti myös, että se supistaa 787 -matkustajakonemallin tuotantoaan ensi vuonna kahdella koneella kuukaudessa maailmankaupan epävarmuustekijöiden takia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi