Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahden yrityksen myöntämistä 2 000 euron pikavipeistä ja pyytää luottoja ottaneilta ilmoittautumisia – "Kohtuuttomat kustannukset"

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja ja kuluttaja-asiamies Katri Väänänen. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa ryhmäkanteet J.W.-Yhtiöt Oy:n ja Euro24 Finance Oy:n myöntämistä kahdesta kuluttajaluotosta, joilla on sen mukaan kohtuuttomat luottokustannukset. Kuluttaja-asiamies kertoi jo maanantaina harkitsevansa ryhmäkanteita, muttei tuolloin kertonut, mitä yrityksiä vastaan.

Kanteet koskisivat J.W.-Yhtiöiden myöntämää 2 000 euron Suomilimiitti-tililuottoa, joka on myönnetty aikavälillä 4.7.2016–31.8.2019 sekä Euro24 Financen myöntämää 2 000 euron tililuottoa ajalta 20.5.2016–20.5.2019.

Syyskuun alussa voimaan tullut korkokattosääntely koskee vain luottoja, jotka on myönnetty lainmuutoksen jälkeen. Kuluttaja-asiamiehen mukaan ryhmäkanteita harkitaan, jotta myös kalliin pikaluoton ennen lakimuutosta ottaneiden luottokustannuksia saataisiin alennettua.

– Pikaluottoyhtiöt ovat vuosien varrella myöntäneet kuluttajille runsaasti vähintään 2 000 euron pikaluottoja, joiden kustannukset ovat usein kohtuuttoman suuret. Kuluttajille on myös annettu luottokustannuksista puutteellisia, ristiriitaisia ja/tai virheellisiä tietoja. Näillä perusteilla kuluttajien on mahdollista vaatia luottokustannustensa alentamista tapauksissa, joita korkokattosääntely ei koske, kuluttaja-asiamiehen tiedotteessa sanotaan.

Ryhmäkanteen nostaminen edellyttää, että siinä on mukana riittävän suuri joukko kuluttajia. Näin ollen kuluttaja-asiamies pyytää kyseisiä luottoja ottaneilta ennakkoilmoittautumista kanteeseen.

"Kymmenet muutkin myöntäneet kohtuuttoman kalliita luottoja"

Kuluttaja-asiamiehen mukaan ryhmäkanteissa vaadittaisiin ensisijaisesti, että tililuottosopimusten luottokustannuksia koskevat sopimusehdot mitätöidään kokonaan, jolloin kuluttajien tarvitsisi maksaa takaisin vain nostamansa pääoma. Jos sopimusehtoja ei katsottaisi mitättömiksi, vaadittaisiin ryhmäkanteessa, että kuluttajien ei tarvitse maksaa luotosta luottokustannuksina enempää kuin 50 prosentin todellista vuosikorkoa vastaava määrä.

– Tämä merkitsisi kuluttajille luoton nostoista ja maksuista riippuen useiden satojen eurojen vähennystä luottokustannuksiin.

Jos kuluttaja-asiamies saa koottua ryhmäkannetta varten riittävän suuren määrän kuluttajia eivätkä yritykset vapaaehtoisesti mitätöi luottokustannuksia kokonaan, laitetaan kanteet vireille Helsingin käräjäoikeuteen.

Kuluttaja-asiamies kertoo, että ryhmäkanteena voidaan ajaa vain sellaisten velallisten esittämiä vaatimuksia, joiden jokaisen luotto on otettu samalta luotonantajalta keskenään samanlaisilla ehdoilla.

– Kohtuuttoman kalliita luottoja ovat myöntäneet kymmenet muutkin yritykset kuin J.W.-Yhtiöt ja Euro24 Finance. Monilla niistä luottoehdot eivät ole aina samat kaikille kuluttajille, kuluttaja-asiamiehen tiedotteessa kerrotaan.

Ryhmäkanteeseen voi ennakkoilmoittautua esimerkiksi täyttämällä lomakkeen Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla. Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 22. marraskuuta.

Kanteen vastaajina pikavippiyritykset tai perintäyhtiöt

Ryhmäkanteen vastaajina olisivat luoton myöntäneet alkuperäiset velkojat J.W.-Yhtiöt ja Euro24 Finance. Vastaajana olisi perintäyhtiö, jos luotto on myyty erääntymisen jälkeen edelleen perintäyhtiölle. Kuluttaja-asiamiehen mukaan J.W.-Yhtiöiden tapauksessa kyseessä olisi todennäköisimmin perintäyhtiö WestStar Oy ja Euro24 Financen kohdalla Gothia Oy .

Euro24 Financesta kerrottiin, että haastattelupyyntö tulee osoittaa Arvato Financial Solutionsille. STT:n haastattelupyyntöön vastasi lopulta sähköpostitse perintätoimisto Gothia, joka on osa Arvatoa.

Gothian tiedotteen mukaan se on osana kuluttaja-asiamiehen käynnistämää prosessia niiltä osin kuin se on ostanut Euro 24:n kuluttajaluottosaatavia.

– Gothia Oy noudattaa toiminnassaan lainsäädännön mukaisia ohjeistuksia ja seuraa nyt tilanteen kehittymistä erittäin tiiviisti käyden aktiivista vuoropuhelua viranomaisten, asiakkaiden ja muiden sidosryhmiensä kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Perintäyhtiö WestStar vastasi STT:lle sähköpostitse J.W.-Yhtiöiden puolesta. WestStarin lausunnossa kerrotaan, että yhtiö on yllättynyt nyt ilmoitetusta mahdollisesta ryhmäkanteen nostamisesta.

– WestStar Oy:n perusteltu näkemys on, että Suomilimiitin sopimusehdot ovat olleet selkeät ja ymmärrettävät sekä kulloinkin voimassa olleen lainsäädännön mukaiset, eikä niiden ole todettu olevan myöskään kohtuuttomia. WestStar Oy on kaikesta huolimatta valmis selvittämään asiaa kuluttaja-asiamiehen kanssa sekä tarvittaessa puolustamaan oikeuksiaan tuomioistuimessa, mikäli asia etenee sinne neuvotteluista ja yhteistyöstä huolimatta, vastauksessa sanotaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi