Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

Matkustajien ja miehistön kuntoa ja oloa seurataan matkan aikana. LEHTIKUVA/AFP

Pitkien suorien lentojen äärirajoja koetellaan tänä viikonloppuna, kun australialainen lentoyhtiö Qantas lentää kaikkien aikojen ensimmäisen kaupallisen lennon Yhdysvaltojen New Yorkista Australian Sydneyyn.

Lentokone lähtee perjantaina ja saapuu perille sunnuntaiaamuna 19 tuntia kestäneen matkan jälkeen. Matkalla Boeing 787-9 -mallin koneessa on mukana 40 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Matkustajien ja miehistön kuntoa ja oloa seurataan matkan aikana. Matkustajien unirytmiä, melatoniinitasoja ja ruokailua seurataan. Lentäjien vireyttä ja aivotoimintaa seurataan myös.

Qantas aloitti ultrapitkät suorat lennot viime vuonna läntisen Australian Perthistä Lontooseen. 17 tuntia kestävä matka on yksi maailman pisimmistä matkustajakoneiden reittilennoista. Lähikuukausina yhtiö aikoo kokeilla myös Lontoon ja Sydneyn yhdistävää reittiä.

Yhtiö aikoo päättää vuoden loppuun mennessä, voidaanko ultrapitkät lennot ottaa kaupalliseen tarjontaan. Toimitusjohtaja Alan Joycen mukaan päätös tehdään kaupallisin perustein.

Lentäjien liitto huolissaan

Lentäjät ovat kuitenkin huolissaan vaikutuksista turvallisuuteen. Australian lentäjien liitto katsoo, että Qantasin koelennot eivät ole riittävän luotettava peruste tehdä päätöksiä jatkosta. Vaikutuksia pitäisi liiton mukaan tutkia tarkemmin.

– Lentäjät ovat huolissaan mahdollisuuksista saada riittävästi lepoa ultrapitkien lentojen aikana, jotta suorituskyky pysyisi huipussaan, sanoi lentäjäliiton turvallisuusvastaava Shane Loney.

Sekä Boeing että Airbus ovat tarjonneet Qantasille lentokoneita, joilla voidaan lentää ultrapitkiä reittejä. Joycen mukaan vielä ei ole päätetty, kumman yhtiön koneilla lennot tehdään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi