Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yrityksen jatkaminen kiinnostaa nuoria enemmän kuin uuden perustaminen – Yrittäjyys tuntuu hyvältä vaihtoehdolta erityisesti nuorista miehistä ja yrittäjien lapsista

Lahtelaisten nuorten mielestä koulusta saa hyvin tietoa yrittämisestä, jos sitä tarvitsee kysyä.

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, mutta siitä kaivataan lisätietoa ja ajatukseen liittyy myös paljon epävarmuutta. Innokkaimpia yrityksen perustajia ovat yläkoululaiset, joista lähes puolet eli 47 prosenttia kertoi haluavansa perustaa oman yrityksen. Yrittäjyysinto laskee hieman toiselle asteelle mentäessä. Ammattiin opiskelevista oman yrityksen haluaisi perustaa 36 prosenttia ja lukiolaisista 38 prosenttia.

Luvut perustuvat Talous ja nuoret TATin vuonna 2018 teettämään Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018 -tutkimukseen. Kyselyihin vastasi yhteensä 11 335 nuorta. Tutkimuksen toteutti T-Media.

Yläkoululaiset suhtautuvat kuitenkin epäilevämmin täysin uuden yrityksen perustamiseen, sillä heistä 31 prosenttia voisi ajatella tekevänsä niin tulevaisuudessa. Ammattiin opiskelevista 35 prosenttia vastasi voivansa ajatella tulevaisuudessa perustavansa uuden yrityksen. Lukiolaisilla vastaava lukema oli vähän korkeampi, 37 prosenttia.

Yrityksen jatkaminen on varteenotettava vaihtoehto

Jonkin verran enemmän suosiota sai ajatus jatkamisesta yrityksessä, joka on jo olemassa. Yläkoululaisista ja lukiolaisista siihen olisi valmis noin neljä kymmenestä eli 42 prosenttia. Ammattiin opiskelevien keskuudessa olemassaolevan yrityksen jatkamista voisi harkita 39 prosenttia.

– Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, se ei ole enää mikään uutinen. Sen sijaan kiinnostus olemassa olevia yrityksiä kohtaan on mielenkiintoinen. Suomessa on noin 16 000 yritystä, jotka etsivät jatkajaa, TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kommentoi tiedotteessa.

Kaikkia yrittäminen ei kuitenkaan innosta. Eniten ei-vastauksia sekä kysymykseen uuden yrityksen perustamisesta että olemassaolevan jatkamisesta tuli ammattikoululaisilta. Heistä 34 prosenttia ei perustaisi yritystä ja 28 prosenttia ei jatkaisi.

Yrittäjyysinto on sukupuolittunut

Tutkimuksen mukaan miehet ovat kaikissa ikäryhmissä selvästi naisia kiinnostuneempia sekä uuden yrityksen perustamisesta että olemassaolevien yritysten jatkamisesta. Suurin ero näkyy lukiolaisissa, sillä miesvastaajista lähes puolet, 47 prosenttia, kertoo olevansa valmis aloittamaan uuden yrityksen, kun naisten vastaava lukema oli vain 29 prosenttia.

Yrittämispäätöksiin liittyy nuorilla paljon epävarmuutta, sillä lähes kolmasosa vastaajista valitsi en osaa sanoa -vaihtoehdon osaa sanoa kaikissa ikäryhmissä sekä kysymykseen uuden yrityksen perustamisesta että olemassaolevan jatkamisesta. Eniten lisää infoa yrittäjyydestä toivottiin lukiossa, sillä 44 prosenttia lukiolaisista vastasi kaipaavansa lisää tietoa ja opetusta aiheesta. Ammattiin opiskelevista yrittäjyysopetusta kaipasi 36 prosenttia ja yläkoululaisista 41 prosenttia.

– Lukiolaisten kohdalla yrittäjyyshalut ovat sukupuolittuneita. Sopii kysyä, millaista opetusta yrittäjyydestä annetaan ja kenelle. Lukiolaisten mielestä koulussa ei opeteta riittävästi taloustaitoja, epävarmuuden sietämistä ja riskinottoa – kenties nämä tulokset heijastuvat myös naisten halussa ryhtyä yrittäjäksi, Tenhunen-Ruotsalainen sanoo.

Toinen vahvasti vaikuttava tekijä on vanhempien tausta. Se näkyi erityisesti valmiudessa jatkaa jo olemassa olevia yrityksiä, sillä kaikissa ikäryhmissä noin puolet yrittäjävanhemman lapsista vastasi olevansa kiinnostuneita yrityksen jatkamisesta. Koulumenestys tai missä päin Suomea asuu eivät sen sijaan juuri vaikuttaneet tutkimuksen mukaan yrittäjähaluihin.

Kysely: Voisitko perustaa oman yrityksen?

Kuva: Juha Peurala

Antti Hytönen, Kannaksen lukio

En sulje yrityksen perustamista pois, mutta se on epätodennäköistä. Yrittämisessä on paljon vastuuta rahasta ja taloudellinen riski jännittää. Toisaalta olisi kiinnostavaa päästä päättämään itse kaikesta. Opon tunneilla on puhuttu yrittäjyydestä, mutta paljon pitäisi selvittää itse.

Kuva: Juha Peurala

Fanny Salo, Koulutuskeskus Salpaus, kosmetologia

Voisin harkita perustavani oman alan yrityksen, jolla työllistäisin joko itseni tai muitakin työntekijöitä. Yrittämistä varten pitäisi tietää paljon, mutta onneksi koulussa on vapaaehtoisia yrittäjäopintoja.

Kuva: Juha Peurala

Lumianna Laitila, Lahden yhteiskoulun lukio

Ehkä voisin perustaa yrityksen, mutta sitä varten pitäisi opiskella paljon ja olla tasokas tekijä. Yrittäminen vaatii mielestäni paljon luovuutta ja sinnikkyyttä. Opettajilta saa varmasti tietoa yrittäjyydestä, mutta yrittäjyys vaatisi myös paljon omaa selvitystä.

Kuva: Juha Peurala

Nico Pälsynaho, Koulutuskeskus Salpaus, talotekniikka

Minulla on jo toiminimi, sillä halusin alkaa tehdä töitä ilman välikäsiä. Se oli mielestäni yksinkertaista. Koulutus on antanut tähän hyvät eväät, Salpauksessa on tosi hyvät opettajat.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi