Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vääksyn lääkärikeskuksen toimitusjohtaja ottaa työkoneen mukaan lomille – "En ole koskaan ollut useamman viikon lomalla"

Yrittäjäpariskunta Tiina ja Michael Wangel merkkaa kalenteriin pidennettyjä viikonloppuvapaita.

Vääksyn lääkärikeskuksen yrittäjät Tiina ja Michael Wangel ovat tottuneet siihen, että kesällä ei yleensä lomailla lainkaan. Kuva: Chiméne Bavard

Suomalaiset yrittäjät tekevät pitkiä työpäiviä ja -viikkoja, mutta vain pieni osa heistä pitää vuodessa yli neljä viikkoa lomaa. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi Suomen Yrittäjien viiden vuoden takaisesta hyvinvointibarometrista ja juuri julkaistusta yksinyrittäjäkyselystä. Joka viides yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista kertoi viettävänsä lomaa viikon verran tai vähemmän. Hyvinvointibarometriin vastanneista puolet oli sitä mieltä, että he pitävät riittävästi vapaa- ja lomapäiviä.

Keskimääräistä pitemmät työpäivät ja ­lyhyemmät lomat ovat arkea myös Vääksyn lääkärikeskuksen yrittäjäpariskunnalle. Heidän mielestään se on asennekysymys.

– Meillä lomien pitäminen on vaihdellut hurjasti. Viime kesänä pidimme poikkeuksellisesti viikon lomaa kesällä. Yleensä emme lomaile koskaan kesäkuukausina, koska silloin annamme palkatun henkilökunnan pitää vuosilomansa. Useamman viikon vuosilomien sijaan yritämme järjestää itsellemme kalenteriin pidennettyjä viikonloppuja, yrittäjä ja toimitusjohtaja Tiina Wangel sanoo.

Yrittäjien lomailu on erilaista kuin tavallisen työntekijän. Sen tietävät myös Vääksyn lääkärikeskuksen Michael ja Tiina Wangel, joille yrityksen työntekijät saavat soittaa myös lomalla. Kuva: Chiméne Bavard

Lomallakin saa soittaa

Yrittäjän lomailu on muutenkin hyvin erilaista kuin tavallisen työntekijän. Tiina Wangel kertoo tekevänsä paljon valmisteluja ennen lomaansa, jotta asiat rullaisivat työmaalla mahdollisimman hyvin hänen poissa ollessaankin.

– Se on aika pitkä lista töistä, jotka teen varmistaakseni, että täällä kaikki toimii normaalisti. Lisäksi sanon aina työntekijöilleni, että minulle saa soittaa lomallakin. Se on turvallisempaa kaikille. Vastuu kulkee mukana aina. Loman jälkeen on yleensä monenlaista vyyhtiä selvitettävänä, ja sitä olisi enemmänkin, jos lomailisimme pidempään, Tiina Wangel pohtii.

Lääkärikeskuksessa vastaanottavana lääkärinä työskentelevä puoliso Michael Wangel on samoilla linjoilla.

– Tietysti olisi ihanaa lomailla kuusi viikkoa putkeen, mutta kaikki joilla on mitään käsitystä yrittäjyydestä tietävät, ettei se ole mahdollista. Tiinalla on lomillakin mukana työkone ja tulostin, jotta kaikki pakolliset asiat hoituvat, Michael Wangel kertoo.

– Onneksi tietokoneet ovat nykyään pienempiä ja voin maksaa laskut ja palkat aamulla, kun muu perhe vielä nukkuu, Tiina Wangel jatkaa.

Pois kotinurkista

Pitkin vuotta ripotellut kolmen neljän päivän minilomat ovat yrittäjäpariskunnalle tärkeitä välietappeja, jotain mieluista odotettavaa. Päästääkseen kunnolla irti töistä Wangelit lähtevät aina pois Vääksystä, sillä he asuvat samalla tontilla lääkärikeskuksen kanssa.

– Jos jäisimme tänne, olisimme ihan varmasti työpaikalla, Michael Wangel naurahtaa.

Onneksi tietokoneet ovat nykyään pienempiä ja voin maksaa laskut ja palkat aamulla. Toimitusjohtaja Tiina Wangel

Lomakohteensa Wangelit valitsevat yleensä juoksua harrastavan Tiinan kisatapahtumien mukaan. Maksullisten ilmoittautumisten jälkeen lomien peruminen olisi hankalaa.

Juokseminen on Tiina Wangelille tapa huolehtia omasta kunnosta ja työssä jaksamisesta.

– Juoksen joka aamu. Joku toinen käy vaikka usein teatterissa. Pääasia on saada ajatukset nollattua tai lentoon, hän sanoo.

Ei koskaan viikkojen lomia

Wangelit korostavat, että yrittäjien työajat ja lyhyemmät lomat ovat jokaisen oma valinta. Yrittäjäksi ei kannata ryhtyä, jos haaveilee stressittömästä elämästä ja pitkistä kesälomista.

Tiina Wangel kertoo tehneensä yrittäjäuransa alussa töitä viikon jokaisena päivänä, koska silloin oli pakko. Nykyään sunnuntait on pyhitetty perheelle.

Välillä perhe pystyy käymään reissussa koulujen talvilomaviikolla.

– Teen edelleen pitkiä päiviä, mutta en ole kokenut tätä raskaaksi. En ole koskaan ollut useamman viikon lomalla. Pätkälomat ovat sopeutumiskysymys.

Michael Wangelin mielestä yhteiskunta voisi tarjota apua varsinkin aloitteleville yrittäjille loma-asioiden järjestämisessä.

– Se on taloudellisesti tiukka vaihe, jossa moni tarvitsee hengähdystaukoa. Esimerkiksi jonkinlainen verohuojennus helpottaisi. Myös sijaisten löytäminen voi olla jollain aloilla vaikeaa, Michael Wangel tietää.

Lue myös: Lahden Rautatienkadun yrittäjät tempaisevat taas perjantaina, Rautsikka-ilta kutsuu viihtymään Lahden keskustaan
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi