Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pääministeri Antti Rinne ESS:n haastattelussa: "Yrittäjät ovat tämän kansakunnan selkäranka"

SDP:n puheenjohtaja pitää puoluettaan yrittäjämyönteisenä "vaikka muuta kuulee aika usein väitettävän". Hänen mukaansa yrittäjämyönteisyys näkyy myös hänen johtamansa hallituksen ohjelmassa. "Olemme rakentaneet hallitusohjelmaa siten, että erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kasvua helpotetaan."

Pääministeri Antti Rinne (sd.) saapuu puhumaan Lahteen valtakunnallisille yrittäjäpäiville lauantaina 19. lokakuuta. Kuva: Juha Peurala

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi kesäkuussa Antti Rinteen (sd.) keskustavasemmistolaisen hallituksen ohjelmaa sanoilla "pelättyä parempi".

Kuvailu hymyilyttää pääministeriä vielä useampaa kuukautta myöhemminkin.

Tulkitseeko Rinne Pentikäisen sanat kehuksi vai moitteeksi?

– En tunne Pentikäistä niin hyvin, että osaisin sanoa varmasti. Ehkä se enemmän kehuksi kääntyy, pääministeri sanoo ja naurahtaa.

Sitten pääministeri vakavoituu. Hän ei ymmärrä alkuunkaan etenkin kokoomuksen leiristä kuuluneita väitteitä siitä, että SDP:n johtama hallitus suhtautuisi nuivasti yrittäjiin tai yrittäjyyteen.

– Yrittäjät ovat monessa suhteessa tämän kansakunnan selkäranka. Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin on syntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana uutta työtä merkittävästi suhteessa muuhun työmarkkinakenttään.

– Arvostan yrittäjyyttä erittäin suuresti, Rinne sanoo painokkaasti.

Rinne: Panostukset koulutukseen kädenojennus yrittäjille

Suomessa on liki 200 000 yksinyrittäjää. Näistä yrityksistä löytyy valtava kasvupotentiaali, ja hallitus ymmärtää sen aivan hyvin, Rinne sanoo.

– Olemme rakentaneet hallitusohjelmaa siten, että erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kasvua helpotetaan.

Rinne huomauttaa, että hallituksen tekemät koulutuspanostukset sekä ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottaminen ovat selkeitä kädenojennuksia nimenomaan yrittäjille.

– Yritysten toimintaedellytysten ykkösasia on se, millaista työvoimaa Suomessa on saatavilla. Käsillä on kova kilpailu työvoimasta, kun miettii Suomen väestön ikärakennetta. Haluamme mahdollistaa työnantajayrityksille mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset.

Vaikka hallitus panostaa koulutukseen, on ainakin Rinteen johtaman puolueen tavoitteet vieläkin kunnianhimoisemmat.

– Ensimmäinen tavoitteemme on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon. Siksi hallitukseni pidentää oppivelvollisuutta. Ilman sitä työllistyminen on kovin hankalaa nyky-yhteiskunnassa. Eikä kehitys tule varmasti kääntymään. Arviomme on, että jatkossa entistä useampaan ammattiin vaaditaan korkea-asteen tutkinto.

– Jotta yrityksemme voivat menestyä ja hyvinvointivaltiomme säilyä, tarvitsemme entistä enemmän korkeasti koulutettua porukkaa.

Jos SDP:n ja hallituksen tavoite täyttyy, tulevaisuudessa 50 prosenttia ikäluokasta suorittaa korkea-asteen tutkinnon.

Tällä hetkellä liian moni yliopistoon tai ammattikorkeakouluun haluava ei sinne pääse.

– Lisäämme jo nyt yliopistojen perusrahoitusta, jotta aloituspaikkoja voidaan lisätä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei hyväksy leikkauksia työttömyysturvaan, jos työttömyys pitkittyy yksilöstä riippumattomista syistä. Kuva: Juha Peurala

Rinteen hallituksen yksi kädenojennus yksin yrittäville on arvonlisäveroalarajan nostaminen 15 000:een euroon. Tälle pienyrittäjien hallinnollisia velvoitteita helpottavalle toimelle on tosin haettava EU:lta poikkeuslupa.

– Samaan suuntaan tähtää rekrytukikokeilu, jolla helpotetaan ensimmäisen työkaverin palkkaamista.

Jos vajaasta 200 000 yksinyrittäjästä esimerkiksi 20 prosenttiakin palkkaisi itselleen kaverin, se olisi hallituksen työllisyystavoitteenkin kannalta iso loikka, Rinne sanoo.

– Uskon, että rekrytuki sekä uudistettava ja yksinkertaistettava palkkatuki yhdessä helpottavat yrittäjien arkea ja parantavat merkittävästi työllisyystilannetta.

Panoksia työvoimapalveluihin

Työllisyysasteen nostamiseksi yrittäjäkentässä kannatetaan merkittäviä uudistuksia. Mallia yrittäjäjärjestöt ottaisivat Tanskasta.

Työttömyysturvaa tulisi yrittäjäjärjestöjen mukaan uudistaa siten, että se olisi alussa nykyistä korkeampi, mutta laskisi työttömyyden pitkittyessä. Tämän lisäksi yrittäjien mielestä mukaan irtisanomissuojaa tulisi madaltaa ja takaisinottovelvoitetta höllentää.

Maistuisiko ehdotetut uudistukset sellaisenaan Rinteelle?

– Hallitusneuvotteluissa ei tällaista kokonaisuutta ollut edes harkinnassa. Voi olla, että jos työmarkkinajärjestöt löytävät sellaisen mallin, jossa työttömyysturvaa porrastetaan oikeudenmukaisella tavalla siten, ettei toimeentulo vaarannu, niin hallitus on sitä osaltaan valmis edistämään.

– Minä en kuitenkaan hyväksy sitä, että työttömyysturvaa lähdetään leikkaamaan, jos työttömyys pitkittyy yksilöstä riippumattomista syistä. Se ei ole oikeudenmukaista.

Rinne siirtää keskustelun takaisin palkkatukeen, jonka käytössä Suomessa laahataan kaukana esimerkiksi Ruotsiin verrattuna.

– Jo palkkatuen byrokratiaa purkamalla ja sen helppokäyttöisyydellä on työllisyyteen iso merkitys.

Myös te-palveluihin ollaan lisäämässä merkittävästi resursseja. Työvoimapalvelut ovat olleet huomattavan aliresursoidut verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Rinne sanoo.

Panostukset työllisyyspalveluihin ja palkkatuen nykyistä laajempi ja tehokkaampi käyttö ovat avaimia parempaan työllisyysasteeseen, arvioi pääministeri Rinne. Kuva: Juha Peurala

Jos työn tai kääntäen työntekijän löytämisessä on hankaluuksia, myös perheen ja työn tai yrittäjyyden yhteensovittamisessa riittää tekemistä.

Tähän hallitus pyrkii vastaamaan perhevapaauudistuksella, joka on jäämässä kuitenkin joidenkin mielestä suutariksi, koska kotihoidon tukeen ei ole tarkoitus juurikaan puuttua – keskustan vaatimuksesta.

– Lähtökohta on se, että työmarkkinajärjestöjen yhteisellä valmistelulla asiaa viedään eteenpäin. Emme ole kirjoittaneet hallitusohjelmaan tarkasti sitä, millainen mallin tulisi olla, Rinne sanoo.

Tulevan perhevapaamallin tulee myös parantaa naisten työmarkkina-asemaa.

– Tulen henkilökohtaisesti vahtimaan, että niin myös tapahtuu, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan on tärkeää, että perhevapaita uudistetaan niin, että joustot perheen tilanteen mukaan lisääntyvät.

Työn, yrittämisen ja opiskelun yhteensovittaminen perhe-elämän kanssa pitää olla jatkossa nykyistä helpompaa, pääministeri sanoo.

– Kaiken kaikkiaan on tärkeää viedä Suomea lapsiperheystävällisempään suuntaan.

Pienyrittäjillä perhevapaiden pitäminen on huomattavasti palkansaajaa hankalampaa. Rinteen mielestä järjestelmää tulisi muuttaa niin, että pienyrittäjä tulisi lähemmäs palkansaajan asemaa.

– Jokaiselle suomalaiselle kuuluu hyvinvointivaltiossa myös perheeseen liittyvät etuudet riippumatta siitä, millaisessa perheessä elää tai miten tulonsa tienaa.

Rinne: SDP on yrittäjämyönteinen puolue

Tasaisin väliajoin kuuluu väitteitä siitä, ettei eduskunnassa ja etenkään nykyisessä hallituksessa ymmärretä riittävästi yrittäjien arkea.

Rinne itse on ollut yrittäjänä 1990–2000 -lukujen taitteessa. Hallituksessa on muitakin entisiä yrittäjiä. Pääministeri sanoo, ettei kokemusasiantuntijuus missään tapauksessa riitä, kun yrittäjiä ja yrittäjyyttä koskevia päätöksiä tehdään.

– Ei meidän ymmärryksemme tietenkään perustu vain omiin kokemuksiimme yrittäjyydestä. Keskustelemme viikoittain erittäin monen yrittäjän kanssa ja tapaamme myös heidän etujärjestöjensä edustajia. Poliittisen päätöksentekijän tehtävä on hankkia jatkuvasti lisää tietoa niistä asioista, joista päätetään. Hallituksessa on paljon aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat hankkia eri yhteiskunnan lohkoilta riittävästi tietoa, jotta voi tehdä oikeanlaisia päätöksiä.

Pääministeri Antti Rinne sanoo SDP:n olevan yrittäjämyönteinen puolue, vaikka vastakkaisiakin näkemyksiä usein esitetään. Kuva: Juha Peurala

Millaisena Rinne näkee oman puolueensa ja yrittäjien välisen suhteen? Viime talven Kantar TNS:n Yrittäjägallupissa SDP:n kannatus oli yrittäjien keskuudessa vain kolme prosenttia. Miksi yrittäjät vierastavat demareita?

– Se on hyvä kysymys. Kun ajattelee puolueen historiaa, niin iso osa puolueen perustajista oli itsenäisiä ammatinharjoittajia. SDP on kautta historiansa halunnut parantaa paitsi palkansaajien, myös itsensätyöllistäjien ja yrittäjien asemaa.

Rinne pitää SDP:tä yrittäjämyönteisenä puolueena "vaikka muuta kuulee aika usein väitettävän".

– Toki on niin, että SDP on ollut viimeiset vuosikymmenet selkeästi palkansaajien puolue. Tästä on voinut syntyä väärä kuva siitä, ettei yrittäjien asioita voisi ajaa samaan aikaan, kun palkansaajien asioista pidetään huolta. Samassa veneessä tässä pienessä kansakunnassa ollaan.

Pääministeri vierailee Heinolassa, Lahdessa ja Orimattilassa 19. lokakuuta. Rinne puhuu Lahdessa järjestettävässä Yrittäjägaalassa. Rinteen kierros alkaa Orimattilasta, jossa on yleisötilaisuus kello 13 Kahvila Marengissa. Lahdessa pääministeri Rinne tapaa kansalaisia Kauppakeskus Triossa kello 15.30. Heinolassa yleisötilaisuus järjestetään torilla Kahvila-Konditoria Helmissä ja Hugossa alkaen kello 17.15.

Lue myös: Lahdesta ponnistanut Mikael da Costa vie Leadoo-yhtiötään voimalla Tukholmaan ja Lontooseen
 
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi