Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahti loikkaa ultranopean netin aikaan - Elisan 5g ehtii ensin, kilpailijat seuraavat perässä ensi vuonna

Lahti on viides kaupunki, johon Elisa avaa 5g-verkkonsa. Hymy on herkässä, kun Elisan aluejohtaja Sanna Sarpila ja Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo tutkivat nopean mobiiliverkon kattavuutta Lahdessa. Kuva: Mirja Hussain

Uuden sukupolven mobiiliverkko 5g avautuu tämän viikon lopulla Lahdessa. Asialla on maan johtava teleoperaattori Elisa, joka ajoittaa avauksen perjantaina alkavien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteyteen.

Elisan 5G-verkko Lahdessa ulottuu ensimmäisessä vaiheessa ydinkeskustan ja Lahden urheilu- ja messukeskuksen alueille. Loppuvuoden aikana peitto kattaa myös Ankkurin aluetta. Lisäksi keskustan verkkoa laajennetaan merkittävästi.

– Lahti on luonteva paikkakunta 5g-verkon laajenemiselle, koska täällä on erittäin aktiivista yritystoimintaa ja alueella myös käytetään runsaasti mobiilidataa. Mahdollisia 5g:n käyttäjiä on siis paljon, Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo.

Lahti saa viidentenä, ja melko kattavasti

Ennen Lahtea verkko on avattu Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Helsinkiin. Turun verkko on Pohjoismaiden laajin, ja Sarpilan mukaan myös Lahti tulee mukaan "aika kattavasti verrattuna moniin kaupunkeihin".

– Loppuvuoden aikana tulee vielä useita uusia 5g-kaupunkeja, ja olevia verkkoja laajennetaan, hän toteaa.

Voi nopeuttaa myös 4g:tä

Nykyisestä jopa kymmenkertaistuva nopeus ja suuri tiedonsiirtokyky ovat kuluttajille näkyvimmät 5g:n hyödyt. Ne ovat verkon peittoalueella käytettävissä heti.

– Tässä on myös vaihtoehto kodin kiinteän laajakaistan tilalle, sillä se pääsee kuitu- ja kaapelimodeemiyhteyden tavoin jopa gigan nopeuksiin, Sarpila muistuttaa.

Uusi verkko uusine tukiasemineen parantaa myös 4g-verkon käytettävyyttä, mikä näkynee yhteyksien nopeutumisena varsinkin "ruuhka-aikoina" illansuussa.

"Homma toimii"

Yrityksille uutta 5g tuo esimerkiksi "esineiden internetin" (IoT) lisääntymisen myötä.

Yrittäjien aluejärjestön Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo uskoo, että yrittäjät ottavat uutuuden innostuneesti vastaan. Verkon toimivuutta ja uusia 5g-päätelaitteita voi kokeilla yrittäjäpäivillä Lahdessa.

– Yrittäjät odottavat, että 5g tuo lisää mahdollisuuksia esimerkiksi turvallisuuden ja valvonnan ratkaisuihin. Yrittäjät voivat myös luottaa, että homma toimii, Vihervirta-Vuontelo toteaa.

Etäkirurgiaa ja älybusseja

Nyt eletään murroskautta.

– Tekniset asiat tiedetään, mutta ei läheskään kaikkea siitä, mitä esimerkiksi kymmenkertaistuva siirtonopeus tuo mobiilisovelluksiin. Teettämämme tutkimuksen mukaan yritykset pitävät 5g:tä kilpailuetuna ja uskovat luovansa sen avulla muun muassa uusia palveluja. Matalien taajuksien avulla 5g on tulevaisuudessa ratkaisu esimerkiksi etäkirurgiaan ja älybusseihin, joissa oikeasti tarvitaan millisekuntien tarkkuuksia, Sarpila lisää.

Puhelin- ja liittymäkauppa alkanut

Elisa toi ensimmäisenä operaattorina Suomessa 5g-päätelaitteet ja liittymät myyntiin keväällä 2019. Myynnissä on usean eri valmistajan puhelimia ja reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbt/s-, 600 Mbt/s- ja 1 Gbt/s -nopeuksilla.

Puhelin lähtee noin 800 eurolla, ja "hitainta" 5g-liittymää Elisa myy vastaavien 4g-liittymien hintatasolla. Nopeampiin vaihtoehtoihin henkilö- ja yritysliittymissä pääsee kiinni noin 40 eurolla kuukaudessa.

Kilpailijat seuraavat perässä ensi vuonna

Elisan pääkilpailijat eivät tänä vuonna avaa omaa 5g-verkkoaan Lahdessa.

Telia kertoi viime viikolla aloittavansa 5g-laitteiden ja -liittymien myynnin.

– Myynnin aloitus on samalla lähtölaukaus kiihdytetylle verkon rakennusohjelmalle. 5G-verkko laajenee nopeasti Suomen seitsemään suurimpaan kaupunkiin, kertoo Telian 5g-ohjelmasta Suomessa vastaava johtaja Janne Koistinen.

Lahti on kooltaan Suomen kahdeksas kaupunki, ja avaus täällä onkin siirtymässä vuoden 2020 puolelle.

DNA aikoo tuoda 5g-verkon Lahteen vasta ensi vuoden aikana.

Yhtiö avasi syyskuussa toistaiseksi laajimman 5g-testiverkkonsa Hyvinkään ydinkeskustaan.

Radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari kuvaa avausta pilotiksi, jonka yhteydessä myös kaupunkialueen 4g-verkkoa päivitettiin laajalti seuraavan sukupolven tekniikkaan ja suurempiin nopeuksiin.

DNA alkaa toden teolla tarjota 5g:tä ensi vuonna, jolloin on myös laajemmin tarjolla "elinkaareltaan parempia", toisen sukupolven päätelaitteita.

– Aloitamme lähikuukausina, noin vuodenvaihteen tienoilla, suurimmista eli yli 200 000 asukkaan kaupungeista. Lahden kokoluokka tulee mukaan jossakin vaiheessa ensi vuonna. Tarkkaa aikaa ei vielä voi sanoa, Laari toteaa.

DNA on aiemmin avannut ensimmäiset 5g-pilottiverkkonsa Helsingin ja Porin keskusta-alueille. Lisäksi DNA on testannut tämän vuoden aikana vantaalaisella pientaloalueen asukkaiden kanssa mobiiliverkon kautta nopeaa laajakaistaa. Kokeilun tarkoitus on kehittää "kiinteän" 5g-verkon laajakaistayhteydet pientaloihin ja yrityksiin, joissa ei ole valokuitua saatavilla.

Uusi sukupolvi 5G

Enemmän ja nopeammin

Mobiililaajakaistan tiedonsiirron nopeudet kymmenkertaistuvat nykyisestä 5G-verkon ansiosta. Tulevaisuudessa 500Mbit/s:n nopeudet ovat arkea ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s:n tasoa.

Nopeutta tärkeämpää on vielä se, että 5G kymmenkertaistaa myös mobiiliverkon tiedonsiirron kapasiteetin.

Usein käytetty esimerkki tulevaisuuden 5G-sovelluksesta on verkkoon kytketty jääkaappi, jonka sisällön voi vilkaista kauppareissulla. Tämä on sitä "esineiden internetiä" (IoT), josta paljon puhutaan.

5G mahdollistaa lyhyen viiveen eli vasteajan, joka voi olla yksi sekunnin tuhannesosa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi