Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Aloittelevalle yrittäjälle hyvä liikeidea on kaiken A ja O – mutta paljon muutakin pitää osata ja tietää

Ensimmäistä yritystä perustaessa ei tarvitse jäädä yksin, sillä apua saa monesta paikasta.

Aloitteleva yrittäjä joutuu opiskelemaan niin yhtiömuotoja kuin sopimusasioitakin. Kuva: Anssi Hietamaa

Pyöriikö mielessä timantinkova tuote- tai palveluidea? Jos suunnitelmissa on ensimmäisen yrityksen perustaminen, hyvin pohdittu liikeidea on tärkein lähtökohta.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen tietää, mitä kaikkea uuden yrittäjän täytyy osata ottaa huomioon. Hän nostaa ensimmäisten asioiden joukossa esiin juuri liikeidean.

– Miksi ja mitä lähdetään tekemään, idea siitä, keitä asiakkaat ovat, ja tarvitsevatko he minun tuotteeni tai palveluni, hän listaa.

On pohdittava, miten oma palvelu tai tuote eroaa muista tarjolla olevista. Mikä saa uuden yrittäjän pärjäämään?

Liikeideaa viilataan liiketoimintasuunnitelmassa.

Yrittäjämentori voi auttaa

Uusi yrittäjä tarvitsee runsaasti tietoa, ja paperityötäkin voi olla edessä melkoisesti. Onneksi apua on tarjolla monessa paikassa. Suomen Yrittäjien lisäksi apua erilaisiin yrittäjyyden kuvioihin saa esimerkiksi TE-keskukselta ja uusyrittäjyyskeskuksista. Lahden seudulla tuota tehtävää hoitaa Lahden seudun kehitys LADEC.

Lisäksi apua voi saada esimerkiksi yrityskummeilta tai yrittäjämentoreilta.

– Yrittäjämentori on pitemmän kaavan yrittäjä, joka voi sparrata ja auttaa tai tarjota vertaistukea, Toivonen kuvailee.

Koulutustakin on tarjolla useassa eri paikassa, ja yrittäjyyskoulutus saattaa olla ehto esimerkiksi starttirahan saamiselle. Toivonen suosittaakin kouluttautumista tai riittävän yrittäjyystiedon hankkimista jokaiselle aloittelevalle yrittäjälle.

Ohjeita esimerkiksi siihen, mihin rekistereihin uuden yrittäjän täytyy tai kannattaa liittyä, on Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilla.

– Siellä on aika hyvin ohjattu, miten aloittelijan paperihommat tehdään, Toivonen vinkkaa.

Aloittajien tietotaito ja osaaminen vaihtelee

Toivosen mukaan uusi yrittäjä tarvitsee joka tapauksessa perustaidot ja tiedot siitä, mitä yrittäminen on ja mitä se edellyttää. Myös hyvä kirjanpitäjä on usein yrittäjälle kannattava sijoitus. Talousasioiden pitää olla kunnossa ja perustunnuslukujen hallinnassa. Verkossa toimivan yrityksen pitää hallita verkkomaailma, ja niin edelleen.

– Suositellaan, että perusvalmiudet ovat laajasti pohdittuna ja hallussa, Toivonen sanoo.

– Varmasti aloittavien yrittäjien tietotaito ja osaaminen vaihtelee. On isompi riski, jos liikkeelle lähdetään hyvin vähäisin tiedoin ilman, että otetaan selvää toimintaympäristöstä.

Suositellaan, että perusvalmiudet ovat laajasti pohdittuna ja hallussa. Lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen, Suomen Yrittäjät

Useimmin Suomen Yrittäjät vastaavat kysymyksiin, jotka liittyvät sopimusasioihin, työntekijän palkkaamiseen ja verotukseen. Yrittäjiltä saattaa alussa unohtua toisaalta jokin ihan perusasia, mutta uusi yritys voi kaatua myös yllättäviin tilanteisiin. Firmalta voi lähteä pohja esimerkiksi siinä tilanteessa, että tärkeä liikekumppani tekeekin konkurssin.

Tietynlaiset persoonallisuuden piirteetkin auttavat aloittelevaa yrittäjää. Toivonen sanoo, ettei yrittäjän tarvitse välttämättä olla ekstrovertti, mutta lähtökohtaisesti yrittäjän persoonallisuuden piirteisiin kuuluvat ulospäinsuuntautuneisuus, palveluhenkisyys sekä riskinotto- ja riskinhallintakyky.

– Aluksi on usein epävarmat näkymät, ja sitä pitää kyetä sietämään.

Mikä yhtiömuoto kannattaa valita?

Yksi tyypillinen kysymys, joka Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen tulee, liittyy yhtiömuotoihin.

Valittavana on useampi vaihtoehto: toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö, osakeyhtiö ja joissakin tapauksissa vielä osuuskuntakin.

Toivosen mukaan suosituimmat näistä ovat toiminimi ja osakeyhtiö.

– Kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö alkavat olla aika marginaalisia.

Kumman kahdesta vaihtoehdosta valitsisi? Toivonen naurahtaa, että asiaa monimutkaistaa sekin, ettei liikevaihtorajaa ole. Rajanvetona on neuvottu pitämään 30 000 euroa – jos tulos on sen alle, kannattaa valita toiminimi, jos yli, valitaan osakeyhtiö.

Valintaan vaikuttavat muutkin asiat, kuten toimiala, yrittäjän tavoitteet ja se, halutaanko mukaan sijoittajia. Kirjanpitovastuutkin ovat erilaiset.

Yritysmuotoa voi myös vaihtaa

Yritysmuotoa valitessa on pohdittava myös yrittäjän vastuuta veloista ja sijoituksista: toiminimessä yrittäjä vastaa omaisuudellaan kaikista sitoutumuksista ja veloista, kun taas osakeyhtiössä vastuu rajoittuu yhtiöön sijoitettuun pääomaan.

– Tähän on hyvä lisätä, että usein kun yrittäjä ottaa rahoitusta pankista, pankki edellyttää, että yrittäjä takaa tai toimittaa muita vakuuksia. Eli asia ei olekaan niin yksinkertainen, Toivonen huomauttaa.

Yhtiömuotoa on mahdollista myös vaihtaa. Nykyään osakeyhtiön voi perustaa ilman aiemmin vaadittua 2 500 euron pääomaa, mikä on Toivosen mukaan myös houkutellut yrittäjiä siirtymään siihen.

Toivonen vinkkaa myös, että joskus yrittäjyyden voi aloittaa kevytyrittäjyydellä. Hän muistuttaa silti, että kyseessä on periaatteessa markkinointitermi, sillä kevytyrittäjäkin voi joutua ottamaan esimerkiksi YEL-vakuutuksen. Ajatuksena on, että yrittäjä tekee työnsä ja ulkopuolinen firma huolehtii laskutuksesta ja muusta paperityöstä.

– Se voi sopia joillekin kokeilumielessä. Mutta kun liikevaihtoa alkaa tulla enemmän, se voi olla kalliimpi muoto kuin toiminimi, Toivonen huomauttaa.

Yrittäjä

Opettele ainakin nämä termit

Yksityinen elinkeinonharjoittaja: Suosittu yritysmuoto, kutsutaan myös toiminimeksi. Perustamiskustannuksiltaan halvin ja yksinkertaisin yritysmuoto. Kaikki sitoumukset ja sopimukset tehdään niin, että yrittäjä vastaa niistä itse.

Avoin yhtiö: Yritysmuoto, jossa on mukana vähintään kaksi yhtiömiestä. Nykyään varsin harvinainen.

Kommandiittiyhtiö: Yritysmuoto, joka muistuttaa avointa yhtiötä. Yksi perustajista on kuitenkin "äänetön yhtiömies", eli sijoittaja. Vastuunalainen yhtiömies hallinnoi yritystä. Nykyään varsin harvinainen.

Osakeyhtiö: Yritysmuoto, jossa omistuspohja perustuu osakkeisiin. Suosittu yhtiömuoto.

Osuuskunta: Yhtiö, jonka tarkoitus on tarjota etuja jäsenille, ei siis tehdä voittoa.

LTS eli liiketoimintasuunnitelma: Yrityksen perustamisen tärkeimpiä lähtökohtia. Liiketoimintasuunnitelmassa pohditaan esimerkiksi, keitä asiakkaat ovat ja mistä he tulevat, mistä raha tulee, ketkä ovat kilpailijoita ja millainen kysyntä tuotteella tai palvelulla on. Hyvä lts voi olla starttirahan edellytys.

Starttiraha: Aloittelevan yrittäjän elanto. TE-keskus voi myöntää sitä yrityksen ensimmäisen 6–12 kuukauden ajaksi. Tänä vuonna 32,40€ päivässä, maksimissaan viisi päivää viikossa. Huomioi, että yritystoiminta pitää aloittaa vasta starttirahan saamisen jälkeen.

Yrityksen perustamisilmoitus: Yrityksen tai yhteisön perustamisesta täytyy ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisteriin tai säätiörekisteriin joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Ilmoittaminen on maksullista. Tarvittaessa yrityksen perustamisesta on ilmoitettava myös arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Kirjanpito: Kirjanpito on pakollista, ja hyvä kirjanpitäjä yrittäjälle kullanarvoinen. Etsi auktorisoitu tilitoimisto tai KLT-tutkinnon suorittanut kirjanpitäjä. Osakeyhtiössä kaksinkertainen kirjanpito on pakollinen, toiminimelle riittää yksinkertainen kirjanpito.

Sosiaaliturva: YEL on yrittäjän eläkevakuutus. Pakollinen, jos työtulosi on vähintään 7 799,37 euroa. Työtulo on oma arviosi työpanoksestasi yrityksessä. Pakollinen on myös sairausvakuutus.

Kevytyrittäjyys: Kevytyrittäjä ulkoistaa laskutuksen ja muita paperitöitä ulkopuoliselle firmalle. Kevytyrittäjällä ei välttämättä ole aina esimerkiksi toiminimeä.

Laskutus: Tärkeää jokaisessa yrityksessä. Laskussa täytyy olla esillä runsaasti erilaisia tietoja (esimerkiksi juokseva tunniste, verokanta ja niin edelleen), joten tee laskut alusta lähtien oikein. Laskut ja muu kirjanpitoon liittyvä aineisto täytyy säilyttää kuuden vuoden ajan tilikauden loppumisvuodesta.

Lähteet: yrittajat.fi, ytj.fi, yritä.fi, minilex.fi, yel.fi, elo.fi, ilmarinen.fi, ukko.fi, te-palvelut.fi, Tiina Toivonen
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi