Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kauppasotatantereelta väläyteltiin toivon merkkejä, vaikka tullinokittelu uhkaa hurjistua ensi viikolla – Trump ja Kiinan pääneuvottelija tapaavat tänään Valkoisessa talossa

Trump vastaanottaa tänään Kiinan neuvottelijan, varapääministeri Liu Hen Valkoisessa talossa. LEHTIKUVA / AFP

Kiina ja Yhdysvallat yrittävät jälleen tänään hieroa sopimusta, jolla pyritään päättämään yli vuoden jatkunut kauppasota maiden välillä. Valoa tunnelin päähän tarjoili Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka luonnehti torstain neuvotteluiden sujuneen erittäin hyvin.

Trump vastaanottaa tänään Kiinan neuvottelijan, varapääministeri Liu Hen Valkoisessa talossa. Trumpin ja Liun on määrä tavata iltapäivällä paikallista aikaa.

Ellei Yhdysvalloissa päästä sovintoon seuraavista liennytysaskelista, uudet tullikorotukset astuvat voimaan ensi viikon tiistaina. Kiinan onkin toivottu myöntyvän osaan Yhdysvaltojen vaatimuksista, jotta entistä rajummalta tullinokittelulta vältyttäisiin.

Torstaina otetut liennytysaskeleet toivat myös piristystä osakemarkkinoille. Yhdysvalloissa keskeiset indeksit sulkivat nousussa ja Aasiassa vastaavasti Tokion Nikkei- ja Hongkongin Hang Seng -indeksit avasivat pörssipäivään pirteästi nousussa.

Eripuraa usealla rintamalla

Kiinalla ja Yhdysvalloilla on kauppasodan lisäksi eripuraa useista muistakin asioista. Kiina tuomitsi neuvottelujen edellä Yhdysvaltojen määräämät pakotteet verkkolaitevalmistaja Huaweita vastaan. Yhdysvaltalaisen teknologian välittämiskieltoa Huaweille on perusteltu turvallisuushuolilla, vaikka myös Huawein kohtalon uskotaan kytkeytyvän kauppasotaan.

Yhdysvallat myös määräsi aiemmin tällä viikolla uusia pakotteita Kiinaa vastaan Xinjiangin uiguurien sorron takia.

Kiina puolestaan on aloittanut oman väkevän kampanjointinsa Yhdysvaltain koripalloliiga NBA:ta vastaan sen jälkeen, kun Houston Rockets -joukkueen johtaja Daryl Moore ilmaisi viikonvaihteessa tukensa Hongkongin mielenosoittajille. NBA taipui pahoittelemaan Mooren kommentteja, sillä liigalla on paljon sponsoreita ja faneja Kiinassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi