Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

PHP-osinkojen verotus voi hiukan keventyä ensi vuonna - nettovarallisuus nousemassa ennätystasolle

Ansiotulona verotettavasta osingosta ei voi vähentää luovutustappioita, linjaa verottaja.

Hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela ja toimitusjohtaja Ari Turunen osallistuivat keskiviikkona PHP Holdingin yhtiökokoukseen. Osakkeenomistajien päättämä 202 miljoonan euron osingonjako on kautta aikojen suurin päijäthämäläisissä yrityksissä. Kuva: Sami Lettojärvi

PHP Holdingista on paljastumassa pieni myönteinen yllätys.

Vaikka lokakuussa maksetaan 202 miljoonaa euroa osinkoja, DNA-osakkeista elokuussa saatu hyvä hinta nostaa yhtiön nettovarallisuuden ennätystasolle.

Alustavien laskelmien mukaan PHP:n nettovarallisuus on vuoden 2019 lopussa lähes 650 miljoonaa euroa, kun vuoden 2018 lopussa nettovaroja oli 592 miljoonaa euroa.

Nettovarallisuus on tärkeä luku PHP:n kaltaisissa listaamattomissa yhtiöissä.

Tällainen yhtiö voi jakaa vuoden aikana enintään 8 prosenttia nettovarallisuudestaan osinkona niin, että osingonsaaja maksaa osingostaan kevyehkön 7,5 prosentin veron.

Mainitun 8 prosentin rajan ylittävästä osingosta 25 prosenttia on verotonta ja valtaosa, 75 prosenttia, verotetaan saajansa ansiotulona, jolloin veroprosentti nousee ansiotulojen kasvaessa.

PHP:n nettovarat osaketta kohti kasvavat nyt noin 10 prosenttia, jolloin ensi vuonna voidaan jakaa kevyehkösti verotettua osinkoa arviolta 512 euroa osakeparille laskettuna. Tänä vuonna katto oli 468 euroa.

Mitätöidäänkö osakkeita?

Osaketta kohti laskettu nettovarallisuus voisi nousta myös osakkeiden määrää vähentämällä.

Konserniin kuuluvalla PHP Liiketoiminnalla on omistuksessaan noin 6 800 PHP Holdingin osaketta ja PHP Holdingilla itsellään viisi osaketta.

Jos nämä osakkeet mitätöitäisiin, osakekohtainen nettovarallisuus kasvaisi. Kevyehkösti verotettua osinkoa voisi näin maksaa ensi vuonna noin 530 euroa osakeparille.

Konserniin kuuluva tytäryhtiö PHP Liiketoiminta on ostanut PHP Holdingin osakkeita vuosien ajan. Ostoihin on käytetty 5–6 miljoonaa euroa, kun osakkeiden käypä arvo ylittää 30 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Ari Turusen mukaan omien osakkeiden ostot ovat olleet viime aikoina harvinaisia, ja harkinnassa onkin ostojen lopettaminen.

Ei kelpaa luovutustappion vastapainoksi

Verottaja ottaa osansa, ja jo keskituloiset maksavat suuresta syysosingostaan satojen eurojen verot, sillä 75 prosenttia osingosta katsotaan saajansa ansiotuloksi.

Onkin kysytty, voiko muussa sijoitustoiminnassa syntyneitä luovutustappioita vähentää näistä ansiotulona verotettavista osingoista. Verottajan mukaan ei voi.

– Luovutustappioita voi vähentää vain pääomatuloista, kertoo johtava veroasiantuntija Jukka Puolakanaho Verohallinnosta.

Jotkut omistajat ovat kenties kaukonäköisesti hajauttaneet PHP-omistuksensa puolisoiden kesken. Hajauttaminen onnistuu PHP:n palvelupisteessä tekemällä suostumusvaltakirjan. Tästä voi koitua pientä veroetua, jos toisella on hyvin vähän ja toisella runsaasti ansiotuloja.

Tämän syksyn suurosinkoa silmällä pitäen omistusta ei ehdi enää jakaa. Osingon saa se, joka on rekisteröity omistajaksi kokouspäivänä 9. lokakuuta.

Finda-omistus "kotiin" 3–4 vuodessa

Elokuinen kauppa DNA:n osakkeilla toi PHP Holdingille 713 miljoonaa euroa rahaa.

Puolet summasta on ollut talletuksina pankeissa, toinen puoli on sijoitettu lyhyen koron rahastoihin. Suurtalletuksista juoksee pankissa –0,5 prosentin vuosikorko, mutta vastaavasti lyhyen koron rahasto-osuudet tuottavat hiukan.

Puheenjohtaja toisti yhtiön aiemmin julkistetun tavoitteen jakaa varat pitkäjänteisesti omistajille niin, että varojenjaossa otetaan huomioon kaikkien osakkeenomistajien etu ja hyödynnetään yhtiön merkittävää nettovarallisuutta.

Valtavan käteisvaranon ohella PHP-yhtiöt omistavat "erillisyhtiöitä": 24,5 prosenttia Findasta Rival-rahaston kautta, Puhelinpartnereista 46 prosenttia ja Lohjan Puhelimesta lähes 10 prosenttia.

– PHP Holdingin hallitus on käynnistänyt selvitystyön, jonka tavoitteena on PHP-konsernin ja omistettujen erillisyhtiöiden omistaja-arvon ja rakenteiden kehittäminen siten, että omistukset saataisiin jakokelpoiseen muotoon 3–4 vuoden aikajänteellä, puheenjohtaja Jukka Ottela kertoi yhtiökokouksessa keskiviikkona. Tähän on hänen mukaansa malli löytymässä.

Rakennejärjestelyissä voi tarvita pääomituksia

Puheenjohtaja Ottela korosti, että PHP:n strategiaan eivät kuulu yritysostot eivätkä osuudet liiketoimintaa harjoittavissa yhtiöissä.

Erillisyhtiöiden rakennejärjestelyiden yhteydessä voi kuitenkin tulla tarve pääomituksiin, jos ei löydy muuta tapaa kotiuttaa varoja verotehokkaasti PHP:n omistajien ulottuville.

Ottela mainitsi erillisyhtiöiden arvoksi reilut 200 miljoonaa euroa. Kokousväen piiristä esitettiin huomattavasti suurempiakin summia.

Finda-omistuksesta on tänä vuonna tullut tuottoa Rival-rahaston kautta 14 miljoonaa euroa. Finda sai elokuussa DNA-kaupassa 800 miljoonaa euroa, mutta ainakaan vielä yhtiö ei ole julkistanut PHP-tyylistä suurosinkoa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi