Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

PHP:n omistajat vahvistivat jättiläisosingon - asiantuntija kehotti varautumaan veroihin

Syysosingosta menee pieni ennakonpidätys, mutta lopullisessa verotuksessa summasta voi lohjeta pois satasia.

Osakkeenomistajat Petri Helenius, Ari Lyytikkä ja Seppo Kauppi nauttivat keskimääräistä paremmat kokouskahvit ennen kuin siirryttiin Lahti-hallin kabinettiin päättämään PHP Holdingin jättiläisosingosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Takarivissä viittasi mies, nousi ja sanoi: "Kiitos!".

Näin tuli avatuksi keskustelu ylimääräisestä osingonjaosta PHP Holdingin yhtiökokouksessa keskiviikkona Lahdessa.

Muutaman puheenvuoron jälkeen kokouksen puheenjohtaja Mika Ståhlberg saattoi todeta hämmästyttävän suuren osingon tulleen hyväksytyksi.

PHP Holdingin lähes 39 000 osakkeenomistajaa saavat 1 000 euron osingon osaketta kohti.

Useimmilla on kaksi osaketta, joten lokakuun lopulla tilille tulee 1 850 euroa, sillä summasta vähennetään ennakonpidätystä 150 euroa.

Sadonkorjuun tuntua

Ennätyssuuren osallistujamäärän, noin 180 osakkeenomistajan kansoittamassa Lahti-hallin kabinetissa pidetty kokous sujui jouhevasti, valtaosin myönteisin puheenvuoroin.

– Vähän niin kuin sadonkorjuuta, totesi pitkäaikainen omistaja Petri Helenius ennen kokousta, joka kesti tunnin.

Osakas salin etuosasta olisi halunnut mittauttaa hallituksen ja toimitusjohtajan luottamuksen Hollannista kirjatun 7 miljoonan euron sijoitustappion takia. Luottamus voidaan käsitellä kuitenkin vasta kevään varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Osingolla oppia videotuomarointiin

PHP:n syysosinko on ennätyksellinen, yhteensä yli 202 miljoonaa euroa. Siitä päijäthämäläisten omistajien osuus ylittää 100 miljoonaa euroa.

Monen yksityishenkilön lisäksi tyytyväisiä ovat yritykset ja yhdistysaktiivit, kuten Lahden Erotuomarikerhon Seppo Kauppi ja Ari Lyytikkä.

– Kerho tarvitsi aikanaan lankapuhelimia toiminnassaan, joten hankimme kaksi jäsenkirjaa. Osakkeita on nyt neljä. Voimme osingolla hankkia koulutusvälineiksi pari videotarkistusjärjestelmää, kertoi kunniapuheenjohtaja Kauppi, jota Lyytikkä kuvasi myös "todelliseksi puhelinmieheksi".

Videotarkistusjärjestelmää (VAR) käytetään jo monissa huippusarjoissa varmistamaan tuomarin ratkaisujen oikeellisuus esimerkiksi maali- ja rangaistuspotkutilanteissa.

Hallituksen jäsen Lyytikkä arvioi lahtelaisen erotuomarikoulutuksen muutoinkin tehostuvan osinkojen myötä.

"Veroihin kannattaa varautua"

PHP vähentää osingosta 7,5 prosentin ennakonpidätyksen, kuten teki keväälläkin.

Syysosingon lopullinen verokohtelu ratkeaa ensi vuonna, ja se riippuu osingonsaajan henkilökohtaisesta veroprosentista.

– Veroihin kannattaa varautua, neuvoi pitkäaikainen puhelinalan vaikuttaja, Lännen Puhelimen entinen toimitusjohtaja Tapani Mikola, joka oli tullut kokoukseen Varsinais-Suomesta.

Ei meidän kannata pitää rahoja pankkitilillä, kun isojen summien käypä korko on –0,4 prosenttia. PHP:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela

Osinko onkin nyt niin suuri, että yli puolet siitä verotetaan saajansa muiden ansiotulojen rinnalla, siis progressiivisesti. Tämä tarkoittaa periaatteessa sitä, että mitä suuremmat ovat ansiotulot, sitä suuremmaksi nousee veroprosentti.

Jo keskituloisen palkansaajan marginaalivero on helposti yli 40 prosenttia, joten on syytä varautua noin 500 euron mätkyihin, jos veroprosentti on asetettu tiukasti vuoden alussa arvioidun palkan tai eläkkeen mukaan.

PHP:n puheenjohtaja Jukka Ottela myönsi, että jotkut osakkaat ovat pettyneitä veroprosentin nousuun yllätysosingon myötä.

– Ei meidän kannata pitää rahoja pankkitilillä, kun isojen summien käypä korko on –0,4 prosenttia, hän perusteli.

Syksyn ennakkoveron osakas voi lukea hyväkseen lopullisessa verotuksessa.

Toinen hyvä puoli on se, että kevään 2020 PHP-osinko lienee tilillä ennen kuin tämän vuoden osingoista aiheutuvat mätkyt menevät maksuun joskus syyskesällä.

Kuva: Juha Peurala

PHP-osinkojen monimutkainen verotus (osa verovapaata, osa pääomatuloverolla ja osa ansiotulon verolla) johtuu siitä, että listaamattomien yritysten osinkojen verotus on ylipäätään monimutkaista. Monimutkaisuuteen on syynsä, muun muassa lainsäätäjän halu hillitä palkkatulojen muuttamista osinkotuloiksi eräissä asintuntijayrityksissä, kuten lääkäriyhtiöissä.

Tärkeä luku verotuksen kannalta on PHP:n nettovarallisuus. Viime vuoden lopussa nettovarallisuus oli 592 miljoonaa euroa, joka osaketta kohti oli 2926 euroa. Tästä "matemaattisesta arvosta" yhtiö voi jakaa 8 prosenttia osinkoa kevyellä 7,5 prosentin verolla. Tämä kevyen veron osinko voi olla tänä vuonna enintään 234 euroa osaketta kohti, 468 euroa osakeparille.

Kun kuitenkin PHP jakaa osinkoa 40 prosettia nettovaroistaan, tuo 8 prosentin rajan ylittävä osuus verotetaan eri tavalla; neljäsosa on verotonta ja 75 prosenttia verotetaan kunkin osingonsaajan muiden ansiotulojen mukana.

Norjasta rahaa

DNA rikastuttaa Päijät-Hämettä

PHP Holdingin pankkitileillä ja lyhytaikaisen koron rahastoissa oli elokuun lopussa noin 710 miljoonaa euroa.

Rahavarat ovat peräisin elokuisesta osakekaupasta, jossa PHP myi omistamansa 25 prosentin osuuden teleoperaattori DNA:sta norjalaiselle Telenorille hintaan 713 miljoonaa euroa.

Lokakuun 2019 lopussa maksettava osinkosumma nousee yli 202 miljoonaan euroon, josta ­karkean arvion mukaan reilut puolet, yli 100 miljoonaa kuuluu päijäthämäläisille omistajille.

PHP:llä on 38 900 osakkeenomistajaa. Heistä 36 300 on päijäthämäläisiä yksityishenkilöitä, joista valtaosa omistaa kaksi osaketta yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Tavallisen omistajan saama osinko on siis 2000 euroa miinus pieni ennakonpidätys .

Keväällä 2019 PHP maksoi 460 euron osingon osinkoparille.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi