Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Naiset laittavat rahansa lasten vaatteisiin ja miehet ostavat itselleen osakkeita" – miesten salkuissa 80 prosenttia osakevarallisuudesta

Osakesijoittaminen ei vaadi välttämättä suurta alkupääomaa. Digitalisaatio on laskenut osakekaupan välityspalkkioita. Kuva: Riitta Ketola / Arkisto

Sijoitusbloggaaja ja toimittaja Julia Thurén myöntää, ettei hänellä ollut ennen ensimmäistä osakeostoaan mitään käsitystä siitä, mistä osakkeita ostetaan.

Myöhemmin paljastui, ettei osakeshoppailu eroa juurikaan vaikkapa vaatteiden ostamisesta verkkokaupasta. Sijoittamisesta tuli harrastus, josta keskustellaan kaveripiirissä päivittäin.

Thurén valittiin syyskuussa Vuoden sijoittajaksi Sijoittaja 2019 -tapahtumassa.

– Siistiä, että peruspulliainen, joka mietiskelee sijoituksia hauskana harrastuksenaan, valitaan Vuoden sijoittajaksi.

Thurénin mielestä naisia on tärkeää kannustaa sijoittamaan ja huolehtimaan omasta varallisuudestaan.

– Kauheaa, että tutkimusten mukaan naiset laittavat rahansa lasten vaatteisiin ja miehet ostavat itselleen osakkeita, Thurén sanoo.

Naiset sijoittavat yrityksiin, joiden tuotteita käyttävät

Marimekko, Stockmann ja Elisa ovat ainoat pörssiosakkeet, joiden omistajina on enemmän naisia kuin miehiä.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Varsinkin Marimekko on naissijoittajien suosikki. Se on ainoa pörssiyhtiö, jossa naiset ovat enemmistönä sekä lukumääräisesti että omistusosuuden perusteella.

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan käytännön arkikokemus näkyy naisten osakeostoissa.

– Naiset ovat sijoittaneet yrityksiin, joiden tuotteita käyttävät ja jonka toiminnan ymmärtävät ja tuntevat, hän sanoo.

Tiedot käyvät ilmi arvopaperikeskus Euroclear Finlandin syyskuun lopussa päivitetyistä tilastoista, joissa ovat mukana suomalaisten suorat osakesijoitukset. Tilastoissa ovat mukana julkisen kaupankäynnin kohteena olevat suomalaiset liikkeeseenlaskijat.

Naisenemmistö Stockmannin ja Elisan omistajistossa selittyy Lounasmeren mukaan osittain myös yhtiöiden historialla.

– Stockmann ohjasi aikanaan kanta-asiakkuuden kautta yhtiön omistajaksi. Elisan historia alkaa Helsingin puhelinyhdistyksestä. Lankapuhelinten omistajista tuli myöhemmin pörssiyhtiön omistajia, Lounasmeri kertoo.

Euromääräisesti miehet omistavat selvästi enemmän

Suomessa on hieman yli 800 000 henkilöä, jotka omistavat pörssiosakkeita. Heistä noin kaksi kolmasosaa on miehiä.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Euromääräisesti miesten ja naisten välinen kuilu on suurempi. Suomalaiset kotitaloudet omistavat noin 33 miljardilla eurolla pörssiosakkeita. Koko eurosummasta noin 80 prosenttia on miehillä.

Kiinnostus osakesijoittamista kohtaan on kasvanut 2010-luvulla, mutta sukupuolijakauma on pysynyt lähes muuttumattomana.

– Välillä mietitään, onko järkevää nostaa erikseen sukupuolia esiin, mutta naisilla on selittämätön aliedustus, kun osakkeiden omistamista tarkastellaan eurojen perusteella. Siinä ei ole järkeä, koska ihan samalla tavalla naistenkin kannattaisi varautua tulevaan, vaikkapa eläkepäiviin. Naisethan elävätkin pidempään, Lounasmeri pohtii.

Peliyhtiöt miesten suosiossa

Suomalaisten sijoituskohteista miesvaltaisin on Nitro Games -peliyhtiö, jonka omistajista 95 prosenttia on miehiä. Tukholman pörssiin listautuneella yhtiöllä on kuitenkin vain 58 osakkeenomistajaa.

Miesten suosikkiyhtiöiden kärjessä ovat myös teollisuuden energiansäästöön erikoistunut Enersize ja teollisuusyrityksiin työvoimaa välittävä Enersense. Myös Enersize on Tukholman pörssissä.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Miesten omistusosuudella mitattuna Helsingin pörssin suosituin on peliyhtiö Remedy, jonka osakkeista 98 prosenttia on miesomistajilla.

Lounasmeren mukaan perinteiset stereotypiat näkyvät osakekaupoilla. Naiset sijoittavat suhteessa enemmän kaupan alaan, terveydenhuoltoon ja finanssisektoriin. Miehet ostavat osakkeita teknologia- ja konepajayhtiöistä.

– Usein miehillä on yliedustus esimerkiksi pienissä kasvuyhtiöissä. Karrikoidusti voisi sanoa, että miesten osakesalkuista löytyy enemmän kysymysmerkkejä eli isomman riskin osakkeita.

"Ensimmäinen askel on aina hankalin"

Lounasmeri uskoo, että varsinkin naisten sijoituspäätöksiä saattaa siirtää halu tuntea osakesijoittaminen perinpohjaisesti ennen ensimmäistäkään ostopäätöstä.

– Ensimmäinen askel on aina hankalin, mutta sitten huomaa, ettei tämä kovin ihmeellistä olekaan. Osakesijoittamiseen voi perehtyä tehdessään, ei tarvitse olla valmis liikkeelle lähtiessään.

Verkkopalvelut ovat tehneet osakesijoittamisesta aiempaa helpompaa ja halvempaa.

– Kahden viime vuoden aikana hinnoittelussa on tapahtunut iso murros, kun kaupankäynti on muuttunut täysin automaattiseksi ja ostot voi tehdä itse tietokoneella. Moni palveluntarjoaja on laskenut merkittävästi palkkiotaan.

Matalat välityspalkkiot mahdollistavat osakesijoittamisen aloittamisen pienelläkin pääomalla.

– Monella isolla pankilla on yhden prosentin välityspalkkio. Jos siis ostaa yhden kymmenen euron osakkeen, siitä maksaa palkkiota 10 senttiä.

Vuoden sijoittaja 2019 Julia Thurén tulkitsee palkintonsa tarkoittavan, että vastuullisuuspuhe ei ole enää vain "hippien horinaa". Kuva: Kaisu Jouppi

"Vastuullisuuspuhe ei ole enää hippien horinaa"

Julia Thurén ilahtui Vuoden sijoittaja -tittelistään siksikin, että valinta osui vastuullisen sijoittamisen puolestapuhujalle.

– Tämä oli selkeä signaali, ettei vastuullisuuspuhe ole enää hippien horinaa.

Vuoden sijoittajan mielestä sijoittamisesta kannattaisi innostua paitsi vaurastuakseen myös siksi, että sijoittaminen tuo mukanaan yleissivistystä.

– Sijoittaminen on kiva tapa kiinnostua ympäröivästä maailmasta ja saada yleissivistystä.

– Kun omaa rahaa on kiinni jossakin asiassa, siitä motivoituu kiinnostumaan. En esimerkiksi tiennyt, mikä euribor on, ennen kuin otin ensimmäisen asuntolainan.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi