Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kärköläläisen Korvenrannan perheyritys täyttää sata vuotta, palkkalistoilla huhkii jo suvun neljäs polvi

Korvenranta oy on sadan vuoden aikana tehnyt muun muassa linja-autoja ja Helsingin Linnanmäen vuoristorataa. Yritys vannoo joustavuuden nimeen ja investoi jatkuvasti tehtaansa uudistamiseen. Sitä edellyttävät sopimuskumppanitkin.

Korvenranta oy on 100 vuoden aikana tehnyt linja-autoja, Linnanmäkeä ja paljon muuta. Palkkalistoillakin huhkii jo suvun neljäs polvi. Kuva: Sami Kuusivirta

Eivät suurimmat, eivät vahvimmat, vaan joustavimmat pärjäävät.

Melko vapaa lainaus kuulun luonnontieteilijä Darwinin ajatuksista sopinee myös yritystoimintaan Korvenranta-yhtiön täyttäessä sata vuotta.

Perheensä nuorin Artturi Korvenranta (s. 1898) aloitti vuonna 1919 puusepänverstaan tekemällä ovia ja ikkunankarmeja. "Tehdas" pyöri talvisin, koska kesäaikaan "tehtailija" rakensi isoveljiensä kanssa taloja.

Ruokatunnin rauhaa Korvenrannan siistissä tehdashallissa Järvelässä. Tehdas jalostaa levyjä sopimusvalmistuksena. Merkittäviä sopimuskumppaneita on parikymmentä. Kuva: Juha Peurala

– Pappa oli kiinnostunut tekniikasta. Jo kaksikymmenluvun alussa oli vannesaha. Vaimo polki sahaa, kunnes myöhemmin 20-luvulla saatiin höyryvoima, kertoo yrityksen kolmatta polvea edustava Kari Korvenranta.

Silloin elettiin puuteollisuuden aamunkoittoa. Kovin monia tekijöitä ei vielä seudulla ollut. Nupposen Mikko oli jo Vihdin Puuseppineen Lahdessa, jossa myös Aukusti Avonius (myöhemmin Asko-Avonius) oli vuonna 1918 aloittanut Puuseppätehtaansa.

Ympyrä sulkeutui: taas tehdään osia linja-autoihin

Vaiheikkaalla 1920-luvulla Korvenrannan verstas paloi kahdesti, ja toisen palon jälkeen vuonna 1928 paikalle rakennettiin tehdas tiilestä. Samoihin aikoihin yritys rekisteröitiin virallisesti Järvelän Puuseppätehtaaksi.

Hiljaiset huoneet ovat suomalaisen puusepänteollisuuden suuri hitti. Pyöreitä peitelevyjä hiljaisten tilojen valaisimiin valmistuu Järvelässä Korvenrannan tehtaalla. Toimitusjohtaja Jarkko Korvenranta ja vanhemmat veljensä Kari ja Arto ovat kolmatta polvea perheyrityksessä, joka muutama vuosi sitten hankki uuden pintakäsittelylinjan. Kuva: Juha Peurala

Tuotanto oli monipuolista, ja 20-luvulla valmistettiin kolmen TT-mallisen Fordin alustalle puiset linja-auton korit nahkaverhoiluineen. Artturin vaimo Lempi Korvenranta ompeli ikkunoihin pitsiverhot.

– Ympyrä on tavallaan sulkeutunut, sillä teemme nykyäänkin osia kuljetusvälineisiin, esimerkiksi vanerista lattialevyjä ja tukirakenteita Scanian bussitehtaalle Lahteen. Vaneri on paras materiaali myös rekan lattiaan, sanoo toimitusjohtaja Jarkko Korvenranta.

Kolmekymmenluvun nousukaudella Korvenranta teki esimerkiksi Starckjohannin myymälän kalusteet Viipuriin.

Artturi Korvenrannan, oik. verstas rakensi 1920-luvulla puisia linja-autonkoreja Fordin alustalle. Kuva: Korvenrannan perhealbumi

Julkitilakalusteita on tehty paljon, aina Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin asti.

Korvenrannalta on aina tehty myös monenlaisia konttorikalusteita.

Konttorit ovat vuosien saatossa muuttuneet, eikä enää kysytä paljon kirja- tai mappihyllyjä.

On löytynyt uusi kasvualue, hiljaiset huoneet.

– Konttoreista kaadettiin seinät, mutta ihmiset tarvitsevat kuitenkin hiljaisia tiloja, muistuttaa Arto Korvenranta.

Joustavuutta ja suhdanteidensietokykyä tuo myös monipuolisuus. Varsinaisia omia kuluttajatuotteita ei ole, mutta tuotealueita on seitsemän: kotikalusteet, hoitotilakalusteet, toimisto- ja julkitilakalusteet, rakennusteollisuus, ajoneuvo-, laiva- ja veneteollisuus, vanerin jatkojalostus sekä myymäläkalusteet.

Yötä myöten puut Linnanmäen vuoristorataan

Joustavuus tarkoittaa joskus luopumista.

Niin kävi esimerkiksi oman sahan kohdalla 1950-luvulla. Sahaus oli huono bisnes, sitä kesti vain kymmenisen vuotta. Puutavara ei ole ollut ongelma, sillä Järvelän toisella reunalla on Koskisen suursaha.

Viisikymmenluvun alun merkkitapaus oli huvipuisto Linnanmäen vuoristorata Helsingissä.

Radan suunnittelusta ja asennusvalvonnasta vastasivat saksalaiset, mutta puutavara tuli Järvelästä. Se oli jo metsässä valittua kuusipuuta.

Lue myös: Cohenin pariskunta valmistaa marjaviiniä entisessä kuorma-autohallissa Hollolassa
 

Tarkasti mittojen mukaan päivisin sahatut piirut, lankut ja soirot kuljetettiin öisin kuorma-autokyydillä Järvelästä Helsinkiin. Se oli "precut"- ja "JOT"-ajattelua, josta tuli alan arkipäivää vasta myöhempinä vuosikymmeninä.

– Tie Helsinkiin oli mitä oli ja renkaita meni joka reissulla, Kari Korvenranta tietää.

– Sellaista se on yrittäminenkin, yhtä vuoristorataa, hän lisää.

Parinkymmenen hengen yritys aloittaa toisen vuosisatansa hyväkuntoisena – ja tietoisena, mikä on yrityksen vahvuus: henkilöstö. Vuoristoradan teko oli venymisen, joustamisen ja yhteishengen voitto. Tähän yritys nojaa myös toisella vuosisadallaan.

Nuoren polven esiinmarssi, ja tehdaskin uudistuu

Neljättä polvea edustaa Ville Korvenranta.

– Kolmentoista iässä pääsin jo tehtaalle putsaamaan levyjä. Sain rahat stereoihin.

Ville Korvenrannan vastuut ovat hallin puolella, muun muassa tuotannon ohjauksessa. Hän on ehtinyt olla mukana monessa isossa investoinnissa. Raaka-ainevarasto automatisoitiin muutama vuosi sitten. Pari vuotta sitten tuli cnc-työstökonelinja ja viime vuonna listoituskonelinja.

Vuonna 2016 Korvenranta uursi uraa ottamalla käyttöön pintakäsittelylinjan, jossa vesiohenteinen maali kiinnitetään levyyn UV-valon avulla. Linja sopii joustavasti sekä pitkien sarjojen että yksittäiskappaleiden maalaamiseen.

Ville Korvenranta on perheyhtiön neljättä polvea. Hän vastaa muun muassa tuotannonohjauksesta. Kuva: Juha Peurala

– Osavalmistuksen pitää olla tehokasta. Sopimuskumppanit odottavat, että tuotantoa kehitetään jatkuvasti, Jarkko Korvenranta toteaa.

Sopimusvalmistus alkoi jo 1960-luvulla, ja pisimpään on tehty töitä julkistilojen kalusteita toimittavan Martelan kanssa.

Korvenranta on tänään sata, mutta yritystä voi kuvata myös luvulla 20.

Puusepäntehdas tekee sopimusvalmistusta noin 20 yritykselle. Yhdenkään asiakkaan osuus ei saisi nousta yli 20 prosenttiin liikevaihdosta.

Korjattu oheiseen faktalaatikkoon tieto: näyttely Korvenrannan vuosista ei ole vielä auki. Se avautuu lauantaina 28. syyskuuta.

Korvenranta oy

Kuusi sisarusta perheyrityksessä

Vuonna 1919 perustettu perheyritys Kärkölän keskustaajamassa Järvelässä.

Perustaja oli Artturi Korvenranta, jonka jälkeen yrittäjänä oli poika Risto Korvenranta vaimonsa Seijan kanssa.

Nykyään omistajina on kolmas polvi: veljekset Kari, Petri, Arto, Jyrki ja Jarkko Korvenranta (toimitusjohtaja) sekä siskonsa Pirjo Haverinen. Kaikki kuuluvat hallitukseen.

Tuotanto painottuu alihankintaan muille yrityksille. Omia merkkituotteita ei ole.

Liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 3 miljoonaa euroa, liikevoitto noin 60 000 euroa. Henkilökuntaa 23.

Tuotealueita seitsemän: kotikalusteet, hoitotilakalusteet, toimisto- ja julkitilakalusteet, rakennusteollisuus, ajoneuvo-, laiva- ja veneteollisuus, vanerin jatkojalostus sekä myymäläkalusteet.

Juhlavuoden kunniaksi Pro Puuhun Lahteen avautuu lauantaina 28. syyskuuta näyttely Korvenrannan vuosista.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi