Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

PHP esittää yllätysosinkoa: lokakuussa jakoon peräti 1 000 euroa osaketta kohti

PHP:n osakkeenomistajat päättävät osingosta, jollaista ei ole ennen maakunnassa nähty yhtiöltä itseltään eikä kai muiltakaan yrityksiltä. Tonnin jättipottia verotetaan monimutkaisesti.

PHP:n perusosakas omistaa kaksi osaketta. Elokuussa toteutuneen DNA-myynnin jälkeen arvioitiin yhden osakkeen arvoksi suunnilleen 5 000 euroa. Kuva: Pirjo Kamppila

PHP Holding aikoo jakaa lokakuun lopussa osinkoa 1 000 euroa osaketta kohti.

Yhtiö ilmoitti torstaina Etelä-Suomen Sanomissa kutsuvansa koolle 9. lokakuuta Lahti-halliin ylimääräisen yhtiökokouksen. Kokouksen esityslistan pääkohta on osinko.

Osakkeenomistajat päättävät niin isosta ja laajalle leviävästä osingosta, että sellaista ei ole aiemmin varmaankaan nähty.

Rahat ovat peräisin elokuisesta osakekaupasta, jossa PHP Holding myi omistamansa runsaan 25 prosentin osuuden teleoperaattori DNA:sta norjalaiselle Telenorille hintaan 713 miljoonaa euroa.

Yli 100 miljoonaa euroa kuuluu päijäthämäläiselle omistajalle

Osinkosumma nousee yli 202 miljoonaan euroon, josta ­karkean arvion mukaan reilut puolet, yli 100 miljoonaa kuuluu päijäthämäläisille omistajille.

Eikä rahavirta lopu tähänkään. PHP:n toimitusjohtaja Ari Turunen muistuttaa yhtiön todenneen jo aiemmin, että ”osakasystävällinen osinkopolitiikka” jatkuu myös tulevina vuosina.

– Ei raha tähän lopu, sanoo Turunen.

PHP:llä on 38 900 osakkeenomistajaa. Heistä 36 300 on päijäthämäläisiä yksityishenkilöitä, joista valtaosa omistaa kaksi osaketta yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Tavallisen omistajan osinko on siis 2000 euroa.

Jo alkukesällä PHP maksoi yhteensä 46 miljoonan euron osingot vuoden 2018 tuloksestaan, mikä tarkoitti tavalliselle kahden osakkeen perusomistajalle 460 euron osinkoa miinus verot.

Verotus kolmipolvinen juttu

Viime keväänä maksettu osinko vaikuttaa syysosingon verotukseen, mutta ei ihan vielä.

Lokakuun lopussa on luvassa perusosakkaan tilille 1 850 euroa, joka saadaan vähentämällä 2 000 eurosta 7,5 prosentin ennakonpidätys.

Se ei ole osingon lopullinen vero, sillä PHP:stä ja muista listaamattomista yrityksistä saatavien osinkojen verotus on kolmepolvinen juttu.

Kullekin osakkeelle lasketaan edellisen vuoden tilinpäätöksen perusteella nettovarallisuus, joka vuoden 2018 tilinpäätöksen perusteella oli noin 3 000 euroa osaketta kohti.

Lue myös: PHP voitti kalliin käräjäriidan – pääsee omistamansa yhtiön kautta osalliseksi Findan osingoista
 

Jos yritys jakaa osinkona enintään kahdeksan prosenttia nettovarallisuudestaan (kuten PHP keväällä 230 euroa osakkeelta), osingosta on verovapaata 75 prosenttia ja 25 prosentista saaja maksaa pääomatuloveroa 30 prosenttia.

Näin on laskettu 7,5 prosentin ennakonpidätys, ja tämä pidätys riitti keväällä maksetun osingon veroksi.

Prosentti määräytyy osingonsaajan kaikkien ansiotulojen mukaan

Ylimääräinen osinko syksyllä 2019 ylittää kokonaisuudessaan mainitut 8 prosenttia PHP:n nettovarallisuudesta, joten verokohtelu muuttuu.

Syysosingosta on verovapaata 25 prosenttia ja loput eli 75 prosenttia verotetaan ansiotulona, mikä voi kuulostaa oudolta, kun puhutaan pääomatuloista.

Lopullisessa verotuksessa ensi vuonna perusosakas saa syys­osingostaan hyväkseen verottomana 500 euroa ja lopusta 1 500 eurosta hän maksaa veroa ansiotuloveroprosenttinsa mukaan. Prosentti määräytyy osingonsaajan kaikkien ansiotulojen mukaan ja täsmentyy verotuksen valmistuttua vuonna 2020.

Veromätkyjä voi tulla

Moni pelkää veromätkyjä, ja niitä voi tässä tapauksessa hieman tulla, kun ennakonpidätys on vain 7,5 prosenttia.

Todennäköisesti käy kuitenkin niin, että PHP maksaa ensi vuoden osinkonsa omistajien tilille ennen kuin tämän vuoden jälkiverot menevät maksuun.

Esitetyn osingon jälkeenkin jakokelpoisia varoja yli 500 miljoonaa euroa

Nyt esitetty osingonmaksu kesken vuoden vaati välitilinpäätöksen tekemisen. Elokuun 2019 loppuun päivätty tilinpäätös sisältää DNA-osakkeista saadun myyntivoiton, mikä nostaa PHP:n liikevoiton katsauskaudelta 546 miljoonaan euroon.

Konsernin oma pääoma nousi 877 miljoonaan euroon ja emoyhtiön oma pääoma 761 miljoonaan euroon, josta jakokelpoista on 719 miljoonaa euroa.

Esitetyn osingon jälkeenkin jakokelpoisia varoja jää yli 500 miljoonaa euroa. Lisäksi PHP omistaa edelleen osakkeita ainakin 200 miljoonan euron arvosta sekä kiinteistöjä.

PHP:n osatulosta pienentää sijoitusten arvonalennus runsaalla 7 miljoonalla eurolla. Tappio on kirjattu hollantilaisten varainhoitajien toimista Luxemburgissa.

Toimitusjohtaja Turusen mukaan kyse on viiden vuoden takaisista sijoituksista. Varainhoitajat muuttivat jo sovittuja sijoituskohteita kesken sijoituskauden ja kirjasivat niistä yllättäen tappioita.

PHP on vetänyt vastuulliset oikeuteen. He joutuvat antamaan ensiksi valaehtoiset lausunnot toimistaan.

Vastuullisten omaisuutta on haettu takavarikkoon. Rahojen takaisinsaanti sijoituksista on Turusen mukaan hyvin epävarmaa ja mahdollisten korvausten saaminen vastuullisilta voi kestää pitkään.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi