Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Öljymarkkinat toipuvat Saudi-Arabian iskun shokista

Viitelaatu Brentin tynnyrihinta on viikon päätteeksi asettunut noin 65 dollariin tynnyriltä, kun tynnyrihinta heti iskun jälkeen maanantaina hipoi 70 dollaria. Ennen iskua hinta oli 60 dollarin kieppeillä. LEHTIKUVA/AFP

Saudi-Arabian öljyntuotantoon kohdistuneen droneiskun vaikutukset öljymarkkinoihin ovat viikon mittaan alkaneet laantua. Polttoaineyhtiö St1 :n toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoi STT:lle toivovansa, että Saudi-Arabia saa tuotantonsa palautettua pian ennalleen, jotta tilanne vakaantuisi.

Wiljanen kertoi, että sunnuntaiaamun droneiskut Abqaiqin ja Khuraisin tuotantolaitoksiin näkyivät jonkin verran myös suomalaisten kuluttajien käytöksessä.

– Tämä oli iso, maailmanlaajuinen tapahtuma ja kyllä tämä pientä hämmennystä synnytti suomalaisten kuluttajan keskuudessa. Varmaan jotkut ajattelivat, että nyt on hyvä tankata, Wiljanen sanoi perjantaina.

– Pientä myynnin kasvua oli alkuviikosta.

Droneiskujen aiheuttamaa hintashokkia lievensi toisaalta se, että sekä Yhdysvallat että Saudi-Arabia vapauttivat iskun jälkeen varastojaan markkinoille. Saudi-Arabian varastojen arvioidaan riittävän noin kuukaudeksi, kertoo Financial Times. Lisäksi teollistuneiden OECD-maiden varastojen arvioidaan kattavan koko kysynnän noin 60 päiväksi.

Hinta alempi kuin vuosi sitten

Viitelaatu Brentin tynnyrihinta on viikon päätteeksi asettunut noin 65 dollariin tynnyriltä, kun tynnyrihinta iskun jälkeisenä päivänä maanantaina hipoi 70 dollaria. Ennen iskua hinta oli 60 dollarin kieppeillä. Hintataso on kuitenkin edelleen selvästi alempi kuin viime vuonna, jolloin tynnyrin hinta hipoi lokakuussa 87 dollaria.

Saudi-Arabian öljyntuotannosta katosi iskujen seurauksena noin 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä. Se vastaa noin viittä prosenttia maailman päivittäisestä tuotannosta.

Maan öljy-yhtiö Aramco on komentanut 6 000 työntekijää korjaustöihin.

– Nostamme tuotannon entiselle tasolleen tämän kuun loppuun mennessä, vakuutti Aramcon tuotantojohtaja Fahad al-Abdulkareem uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pelko uudesta iskusta saudien öljyntuotantoa vastaan hermostuttaa markkinoilla edelleen. Hintaa heiluttelevat lisäksi arviot maailmantalouden ja öljyn kysynnän yleisestä kehityksestä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi