Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Uusi energiayhtiö Väre pudotti halvan yösähkön valikoimastaan – toimitusjohtajan mukaan sähkölasku ei kasva

Useiden muiden palveluntarjoajien mukaan yösähkölle on yhä kysyntää.

Moni omakotitalo lämpiää sähköllä ja etenkin yöllä, jolloin sähkö on perinteisesti halvempaa. Kuva: Markku Ropo

Neljän itä- ja keskisuomalaisen energiayhtiön perustama energiapalveluyhtiö Väre on jättänyt halvan yösähkön pois valikoimastaan. Yhtiö ei tarjoa uusille asiakkailleen kaksiaikaisia sopimuksia, joissa sähkönhinta vaihtelee vuorokauden tai vuodenajan mukaan.

Toimitusjohtaja Juha Keski-Karhun mukaan ”ylivoimaisesti suurin osa” asiakkaista haluaa mieluummin yksiaikaisen tuotteen.

– Asiakkaat, joilla on sähkölämmitys, voivat edelleen hyötyä sähkönkäytön ohjauksista verkkotuotteen avulla, Keski-Karhu sanoo.

Hän viittaa siihen, että sähkönsiirrossa kaksiaikainen mittaustapa on edelleen mahdollinen, vaikka sähköenergian myynnissä laskutus perustuisikin yhteen hintaan.

Jatkossakin löytyy yhtiöitä, jotka myyvät sähköä halvemmalla yöaikaan. Kaija Savolainen , Omakotiliitto

– On varsin tavallista, että asiakkaalla on kaksiaikainen siirtotuote, mutta sähkö ostetaan sopimuksella, jossa on vain yksi energian hinta, Keski-Karhu sanoo.

Hän arvioi, ettei hinnoittelu nosta sähkölämmittäjän laskua.

– Nähdäkseni sähköyhtiöt tyypillisesti hinnoittelevat yksi- ja kaksiaikaiset sopimukset niin, että keskihinta muodostuu lähes samaksi riippumatta siitä, kumpaa tuotetta ostaa.

Useimmilta yhtiöiltä saa vielä yösähköä

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen on Keski-Karhun kanssa eri mieltä siitä, vaikuttaako yksi- tai kaksiaikaisuus sähkön keskihintaan.

– Kyllä sillä pitää olla vaikutusta. On totta, että karkea jaottelu yö- ja päiväsähköön on menettänyt merkitystään. Mutta edelleen sellaiset kuluttajat, jotka voivat siirtää omaa sähkönkulutustaan yöaikaan, voivat säästää rahaa, Savolainen sanoo.

– Fiksut yhtiöt hakevat kilpailuetua tarjoamalla palveluita, joiden avulla kuluttaja säästää. Se on myös yhteiskunnan etu.

Useimmat palveluntarjoajat katsovat, että yösähkölle on yhä kysyntää.

– Yö- ja kausisähkötuotteet ovat haluttuja etenkin omakotitaloasiakkaiden keskuudessa, sanoo salkunhallintapäällikkö Mikko Salminen Loiste Sähkönmyynti oy:stä.

– Varsinkin sähkölämmittäjille eri tariffien mukainen hinnoittelu voi olla houkutteleva, kertoo Fortumin tuotepäällikkö Tuomas Yrttiaho.

Energiayhtiö Helen oy:n suunnitelmissa on säilyttää kaksiaikaiset tuotteet, ”vaikkakin yksiaikaiset tuotteet kiinnostavat asiakkaita enemmän”, kertoo myynnin kehityspäällikkö Kirsi Suihkonen.

Älymittareiden kehitys muuttanee tilannetta

Työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmä esitti viime syksynä, että vastuu jakeluverkkojen yö–päivä-hinnoittelusta siirretään verkkoyhtiöiltä sähkönmyyjille huhtikuussa 2021. Päätöksiä on odotettavissa ensi vuonna.

– Seuraavan sukupolven älymittareihin on tarkoitus saattaa kuormanohjausominaisuus, jolla nykyiset kankeat yö–päivä-ohjaukset voidaan muuttaa paremmin nykypäivän tarpeita vastaaviksi, kertoo ylitarkastaja Tatu Pahkala.

Valtaosa kotitalouksien nykyisistä älymittareista menee vaihtoon ensi vuosikymmenellä. Omakotiliiton Savolaisen mukaan kaikki nykyiset älymittarit eivät kykene joustavampaan sähkölämmityksen ohjaukseen.

– Seuraavan sukupolven älymittariin on luontevaa vaihtaa siinä vaiheessa, kun nykyinen mittari tulee elinkaarensa päähän. Kuormanohjaustoiminto ei ole tällöin iso investointi, hän sanoo.

Jääkö yösähkö historiaan, jos aikaohjaus siirtyy kokonaan sähkön myyjien käsiin?

– En toivo niin. Kukaan tuskin haluaa, että kuormanohjauksesta luovutaan, ja kyllä jatkossakin löytyy yhtiöitä, jotka myyvät sähköä halvemmalla yöaikaan.

Edullinen yösähkö

Satojen tuhansien pientalojen valinta

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä sähkö- ja arvonlisäveroista.

Yösähkö perustuu sähkön kaksiaikaiseen hinnoitteluun, ja sitä suositaan etenkin sähkölämmitteisissä kotitalouksissa, joissa on automaattiohjauksella toimiva lämminvesivaraaja.

Sähkönmyyjien käyttämä päivä- ja yösähkön aikajaottelu voi poiketa paikallisen verkkoyhtiön ohjausajoista.

Sähkönsiirrossa käytettävä kaksiaikainen mittaustapa ja yöaikainen kuormienohjaus ovat siis mahdollisia riippumatta siitä, onko sähkönmyyntisopimuksessa sovittu yö- tai päiväsähköstä.

Suomessa on satoja tuhansia omakoti- ja rivitaloja, jotka lämpiävät yöllä, jolloin sähkönkulutus on perinteisesti alhaisempaa ja sähkönsiirto halvempaa.

Janne Laitinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi