Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Omistajilla on halu ja päättäväisyys" - Lahden vedenpullottamon rakentaja Ahti Junttila kävi katsomassa pian käynnistyvää työmaataan hallitusjäsen Tarmo Pipatin kanssa

Ahti Junttilan johtama rakennusyhtiö urakoi Lahden Hennalaan vedenpullottamon. Kuva: Anssi Hietamaa

Aurinko pilkistää lupaavasti, kun kaksi miestä astelee multapintaiselle tonttimaalle Lahden Hennalassa.

Tämä ei ole vielä työmaakokous, vaikka Ahti Junttila ja Tarmo Pipatti sellaisiakin varmaan pitävät jossakin vaiheessa.

Tässä on pari kokenutta rakennusalan toimijaa, jotka nykyään vaikuttavat Lahden vedenpullottamon eli H2O4U Finlandin hallituksen suomalaisjäseninä.

– Parin viikon päästä pitäisi varsinaisen rakentamisen alkaa, pohtii Junttila, joka on viime vuoden lopulta lähtien ollut hankkeen kasvot Lahdessa.

"Tämä on edennyt ripeästi"

Pullottamohanke täyttää ensi marraskuussa kolme vuotta.

Junttila tuntee taustat jopa noin neljältä vuodelta. Hän oli rakennettavuuden asiantuntijana, kun pullottamolle etsittiin paikkaa. Paras löytyi Hennalan kaupunginosasta Lahdesta.

Kallio-Pietilänkadun tontti tuntuu kestävän hyvin raskasta liikennettä myös viime aikojen sateiden jäljiltä.

Ensimmäisissä kaavailuissa olleen aikataulun mukaan pullottamo olisi nyt jo toiminnassa. Valmistelut ovat kuitenkin vieneet odotettua kauemmin. Välillä jotkut ehtivät epäillä, tuleeko pullottamosta mitään.

– Kyseessä on merkittävä hanke, ja minun mielestäni tämä on edennyt ripeästi. Olen ollut koko ajan luottavainen. Omistajilla on ollut halu ja päättäväisyys, että kyllä se tähän tulee, Junttila toteaa.

Tarmo Pipatti aloitti äskettäin lahtelaisen vedenpullotusyrityksen hallituksessa. Hän toimi 2000-luvun alussa nelisen vuotta Lahden kaupunginjohtajana. Kuva: Anssi Hietamaa

Omistaja halusi Tekovalta tarjouksen

Ahti Junttila on tästä lähtien entistä tiiviimmin mukana pullottamon rakentamisessa, koska urakkakilpailun voitti Tekova oy, vantaalainen yritys, jossa Junttila on omistajana ja toimitusjohtajana.

– He (pääomistaja) halusivat, että myös Tekova jättää tarjouksen. En ollut mitenkään hoitamassa asiaa tarjousvaiheessa, Junttila korostaa.

Parikymmentä henkeä työllistävä Tekova on rakentanut aiemmin muun muassa Lumonin tehdaslaajennuksen Kouvolaan.

Pullottamon rakentaminen maksaa koneineen ja rakennuksineen yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.

Lisäksi mukana on lukuisa joukko alihankintayrityksiä. InfraOne-yhtiö raivaa ja tasoittaa tonttia.

Rakennusyhtiö Tekovan toimitusjohtaja, H2O4U Finlandin hallituksen jäsen Ahti Junttila tapasi vedenpullotusyhtiön hallituksen jäseneksi kesällä valitun Tarmo Pipatin pullottamotontilla Lahden Hennalassa. Taustalla InfraOnen kaivuri tasoittaa tonttia tulevia rakennustöitä varten. Kuva: Anssi Hietamaa

Tarmo Pipatti tuo paikallistuntemusta

Hollolalainen Tarmo Pipatti, joka on entinen Lahden kaupunginjohtaja ja toimialajärjestö Rakennusteollisuuden entinen toimitusjohtaja, tunsi Junttilan entuudestaan ja lähti mukaan pullotusyhtiön hallitukseen, kun kysyttiin.

Aikaakin liikenee, sillä Pipatti eläköityi puolitoista vuotta sitten.

– Tämä investointi perustuu Lahden vahvuuksille ja sopii erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupunkiin, sanoo Pipatti.

Noin 16 vuotta seudulla asuneena hän arvelee olevansa hallituksessa paikallistuntemuksensa ja paikallisen päätöksenteon tuntemuksensa ansiosta.

Niitä työmaakokouksia tosiaan on luvassa, sillä piakkoin alkava rakennustyö kestää ensi kesään asti. Työmaakokouksissa on hyvä olla mukana rakennuttajayhtiöstä joku muukin vastuuhenkilö kuin pullottamoa rakentavan yrityksen toimitusjohtaja Junttila.

Pipatti muistuttaa, että Lahti sijaitsee Suomen arvokkaimmalla pohjavesialueella. Pohjaveden suojelemisessa otetaan kohta uusi askel, kun eteläinen ohitie valmistuu ohjaten tavaraliikenteen ja pohjavesille vaarallisten aineiden kuljetuksia pois pohjaveden päältä.

Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara. Sitä on määrä panna pulloon Hennalassa tuhat kuutiometriä eli miljoona litraa vuorokaudessa.

– Alueelta lähtee tuotantovaiheessa keskimäärin 1–2 rekkaa tunnissa. Logistiikka työllistää paljon ja itse tehtaalla työskentelee kymmeniä ihmisiä, Junttila kertoo.

Kuva: Anssi Hietamaa
Lue myös: Kaksi ehdokasta loppusuoralla ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajakisassa – Bruneaun kilpakumppanilla laaja kokemus ympäristösektorin tehtävistä
Pohjavesi

Kaksi pullottamoa ja kaksi hanketta

Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara. Sitä pullottavat jo Päijät-Hämeessä Polar Spring Asikkalassa ja Ice Age Water Heinolassa.

Salpaus Springs -yhtiöllä (aik. Bare oy) on pullottamohanke Hollolassa.

Singaporelaisomisteinen H2O4U Finland aikoo pullottaa vettä Lahden Hennalassa tuhat kuutiometriä eli miljoona litraa vuorokaudessa. Alueelta lähtee aikanaan 1–2 rekkaa tunnissa.

H2O4U Finlandin hallitukseen on valittu uusina jäseninä entinen Lahden kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti ja omistajaa edustava Yuanqi (Allan) Poh. Puhetta johtaa Jan Tersteeg.

Tuotantolaitos maksaa noin 15 miljoonaa euroa ja työllistää tuotantovaiheessa 20–30 henkeä. Rekrytointiprosessi on käynnistymässä.

Rakennusaikana työllistävä vaikutus on 130 henkilötyövuotta. Tehtaan osto- ja alihankintapalveluita pyritään hankkimaan mahdollisimman paljon Lahden alueelta.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Uusimmat aiheesta

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi