Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vanhan puhelinosakkaan raha kasvoi PHP:ssä jopa 30-kertaiseksi – yhden osakkeen arvo noin 5 000 euroa

Päijät-Häme on yksi telealan murroksen suurista voittajista. PHP:n miljardiomaisuudesta kuuluu maakunnan ihmisille ja yhteisöille yli puolet. Puheenjohtaja Jukka Ottela toivoo Lahden kaupungin varautuvan seuraavaksi energia-alan omistusjärjestelyihin. "Yrityskauppoja tulee varmasti, ja Lahti Energian asema voi niissä vahvistua."

Jukka Ottela on vaikuttanut viime vuodet PHP:n ja DNA:n hallituksissa. Heinäkuussa hän aloitti myös kaupungin omistaman energiayhtiön Lahti Energian hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Juha Peurala

Tehdään se nyt selväksi heti alussa: PHP:n osakkeen käypä arvo on karkeasti laskettuna 5 000 euroa.

Sitten laajempiin yhteyksiin:

Siilinjärvelle pamahti 90 miljoonaa Eurojackpotista, mutta Päijät-Häme saa vielä isomman ”lottovoiton”. Äskettäin tilille tulleet DNA-miljoonat kasvattivat PHP Holdingin omaisuuden jopa miljardiin euroon.

PHP:n omistajat hyötyvät jättipotista, mutta vasta vähitellen, usean vuoden aikana.

– Päijät-Hämeeseen tulee yli puolet, runsaat 500 miljoonaa euroa, arvioi PHP Holdingin puheenjohtaja Jukka Ottela.

Arvio runsaan puolen miljardin euron potista Päijät-Hämeeseen on varsin luotettava, joskin karkea, koska omistuksia on järjestelty isompiin kokonaisuuksiin, kuten Rival-rahastoihin.

Omistajina noin 36 300 kotitaloutta

PHP Holdingilla on lähes 38 900 osakkeenomistajaa, joista 36 300 on kotitalouksia valtaosin Päijät-Hämeestä. Muut omistajat ovat yrityksiä sekä muita yhteisöjä, joukossa Lahden ja Heinolan kaupungit. Omistajayhteisöistä noin puolet on maakunnan ulkopuolelta, joukossa joitakin suursijoittajia.

PHP:n suurin omistaja on yksi Rival-rahastoista noin 15 prosentin osuudellaan.

Kuva: Timo Filpus

Kymmenen suurimman omistajan joukossa on vain yksi päijäthämäläinen, PHP-konserniin kuuluva PHP Liiketoiminta.

Yhdenneksitoista suurin omistaja on Lahden kaupunki lähes 2 000 osakkeellaan. Kaupungin osakepotin arvo on noin 10 miljoonaa euroa, ja lisänä on kaupungin omistaman Lahti Energian potti, arvoltaan yli 5,5 miljoonaa euroa.

Julkisen osakasluettelon mukaan yli tuhat osaketta maakunnassa omistavat myös Versowood Group oy, Isku Invest oy ja I. Taavila oy.

DNA:n enemmistön ostivat norjalaiset 1,5 miljardilla

PHP:n rahat ovat peräisin suuresta yrityskaupasta. Norjalainen Telenor maksoi elokuun lopulla teleyhtiö DNA:n osake-enemmistöstä lähes 1,5 miljardia euroa. Myyjiä olivat PHP Holding, joka sai 713 miljoonaa euroa ja Finda, joka sai 785 miljoonaa euroa.

PHP on Rival XVIII -rahaston kautta suurin omistaja Findassa. Lahtelaisyhtiölle kuuluu Findan saamasta summasta noin 200 miljoonaa euroa. Se raha tuloutuu PHP:lle vasta tuonnempana, lähivuosien aikana.

PHP:n DNA-myynnistä suoraan saamat 713 miljoonaa on Ottelan mukaan sijoitettu "turvaavasti".

"PHP:n liiketoiminta jatkuu vielä usean vuoden ajan"

PHP:n miljardiomaisuus tarkoittaa noin 5 000 euroa osaketta kohti. Se tekee kahden osakkeen perusomistajalle kymppitonnin.

Milloin on jaon aika?

– PHP Holding jatkaa liiketoimintaansa tästä eteenpäin usean vuoden ajan. Yhtiö on toki ylilikvidi, ja tarkoitus on siirtää varoja omistajille mahdollisimman verotehokkaasti lähivuosien aikana. Tämän tarkempaa aikataulua ei voi vielä sanoa. Tarkemmat tiedot tulevat aikanaan, Ottela lausuu.

Kasvutarina vertaansa vailla

Jo vuonna 1906 aloittanut "telefooniyhdistys" on PHP:ksi muuttuneena ollut suuruudessaan ja laajapohjaisuudessaan uskomaton kasvutarina. Vastaavaa ei ole maakunnassa ollut – tuskin pian tuleekaan.

Lahti Energian pääkonttori on vanhassa punatiilitalossa Lahden Kauppakadulla. Lahtelaisena media- ja telealan vaikuttajana tunnettu Jukka Ottela aloitti heinäkuussa energiayhtiön hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Juha Peurala

Jäsenkirjoja ostaneet puhelimenkäyttäjät "sijoittivat" PHP:hen keskimäärin 200 euroa nykyistä osaketta kohti. Jo maksetut osingot ja jäljellä oleva omaisuus ovat yhteensä 6 000 euroa osaketta kohti on eli noin 30-kertainen summa alkuperäiseen panokseen.

Loppuvaiheessa PHP:n jäsenkirja maksoi 4 400 markkaa. Sillä sai kaksi nykyistä osaketta, joten yhden osakkeen hankintahinnaksi tuli noin 370 euroa. Näiden viime vaiheessa mukaan tulleiden omistajien saama tuotto nousee noin 16-kertaiseksi.

Voittokertoimet olisivat jääneet pienemmiksi, jos DNA olisi myyty esimerkiksi vuonna 2013, kuten tuolloin huhuttiin.

Ei myyty. Sen sijaan PHP ja Finda ostivat DNA-osakkeita lisää Kuopion ja Oulun teleyhtiöiltä. Sittemmin teleyhtiöiden arvot nousivat.

– DNA:n osakkeiden arvo reilusti kaksinkertaistui vuoden 2016 listautumisannin hinnasta, runsaasta 10 eurosta, mistä kiitos kuuluu huippuyhtiön johdolle ja henkilökunnalle, Ottela kehuu.

"Lahden tulee varautua energia-alan järjestelyihin"

Teleala on kokenut mullistuksen 2000-luvulla, ja samantyyppinen kehitys on edessä energia-alalla.

– Olen viime aikoina saanut tutustua energia-alaan. Siinä on paljon samankaltaista kuin telealalla 2000-luvun alussa. Energia-ala tulee 5–10 vuotta telealan jäljessä, mutta rakennemuutoksia, omistusjärjestelyjä, ostoja ja myyntejä tulee varmasti. Muutosnopeus tulee yllättämään monet, ennakoi Ottela, joka aloitti äskettäin Lahti Energian hallituksen puheenjohtajana.

Muutoksia on toki jo tapahtunutkin.

– Lahti Energia on hyvin mukana alan järjestelyissä.

Lue myös: PHP Holdingin hallitukselle ja toimitusjohtajalle muhkeat kertapalkkiot Telenor-kaupan toteutuessa
 

Kaupungin omistaman energiayhtiön omistusta on spekuloitu useaan otteeseen 1990-luvulta lähtien. Kaupunki on aina päättänyt pitää kiinni "kruununjalokivestään".

Ottela ei tietenkään tiedä, mitä poliitikot lopulta päättävät, mutta "muutoksiin pitää valmistautua hyvissä ajoin".

Hänen viestinsä on se, että omistajan tulisi pitää Lahti Energia elinvoimaisena voidakseen osallistua alan järjestelyihin etujoukoissa.

– Tässä on mahdollisuus myös vahvistaa Lahti Energian asemaa energiasektorilla, Ottela lausuu.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi