Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahden ravintola Rouxille yrittäjäpalkinto, katso myös Päijät-Hämeen muut yrittäjäpalkinnon saaneet

Rouxia pidettiin aluksi jopa "liian" hienona duunarikaupunkiin – ehkä mukana oli lahtelaista vinoa huumoria, kun jotkut kyselivät pukukoodista. Ei sellaista tietenkään ollut, rennossa paikassa. Asiakkaat tulivat ja myös pysyivät.

Moni kävijä saa vau-elämyksen astuessaan yli satavuotiaan jugend-talon ravintolasaliin. Roux on ollut Kati Häkkiselle ja Sami Häkkiselle sekä yritys että työpaikka vuodesta 2007 lähtien. Kuva: Juha Peurala

Ovi aukeaa komeaan ravintolasaliin, keskipäivän hiljaisuuteen.

Kaikki alkaa olla valmista ihmisten tulla. Illalla näissä monin jalkavin lasein katetuissa pöydissä kilisee, on puheensorinaa. Ollaan iloisesti yhdessä.

Tavallista juhlavampi on tänään Ravintola Rouxin väen oma ilta, kun napsahti yrittäjäpalkinto. Lahden vuoden 2019 yrittäjät ovat Ravintola Roux oy:n Kati Häkkinen, Sami Häkkinen ja Antti Hietanen.

Ei ollut "liian hieno" Lahdelle

Palkintoraati totesi, että "Roux on nostanut lahtelaisen ravintolakulttuurin valtakunnalliselle tasolle". Osoitus tasosta on ollut muun muassa Vuoden Ravintola 2016 -titteli.

Rouxin perusti neljä yrittäjää, joskin Häkkisillä on ollut alusta asti vetovastuu toiminnan pyörittämisestä. Nuoret ammattilaiset muuttivat Sodankylästä itselleen tuntemattomaan Lahteen toteuttamaan unelmansa, oman ravintolan.

Paikkakunnan valinnan ratkaisi tila; paikka kaupungintalon puiston kulmalla on erityinen. Ja niin on myös jugend-tyylin talo vuodelta 1912.

Kantava ajatus oli vuonna 2007 tehdä jotain erilaista. Keittiömestari Sami Häkkinen valmistautui perusteellisesti. Hän kävi katsomassa lahtelaisten ravintoloiden ruokalistat, jotta tiesi mitä muut tarjosivat.

Aluksi Rouxia pidettiin jopa "liian" hienona duunarikaupunkiin – ehkä mukana oli lahtelaista vinoa huumoria, kun jotkut kyselivät pukukoodista. Ei sellaista tietenkään ollut, rennossa paikassa. Asiakkaat tulivat ja myös pysyivät.

– Olisi hienoa nähdä myös enemmän nuorempaa sukupolvea, toimitusjohtaja Kati Häkkinen toivoo.

Popot ja pitopalvelu mukana

Reippaat 12 vuotta on työtä tehty intohimolla ja taidolla. Vuodesta 2016 asti yrityksellä on ollut myös ydinkeskustan Bistro Popot. Alusta asti mukana on ollut catering eli tarjoilujen järjestäminen oman ravintolan ulkopuolella. Töissä on nyt yhteensä melkein 30 alan ammattilaista.

On tullut palkintoja. Ollaan tv:stä tuttuja. Voi sanoa, että tässä ovat kaupungin valovoimaisimmat ravintoloitsijat.

Kuohuvat ravintolavuodet

Ehkä juuri Roux osaltaan avasi "tulpan", oli yhtenä moottorina, kun ruokailu seurustelun muotona koki uuden tulemisen myös Lahdessa. Moni tapaa tuttujaan mieluusti ruoan ääressä ravintolassa.

Lahdessakin ravintolamaailma on kuohuvassa kehityksen tilassa. Vanhoja poistuu ja uusia tulee. Ehkä kaupungin kivijalkaliikkeiden muutoksista kertoo yleisemminkin se, että Rouxin paikalla oli aikaisemmin apteekki ja Popotin paikka oli vuosikymmeniä Nikkisen kenkäkauppa.

Jotain erikoisempaa

Syksy on ruoanlaittajan kulta-aikaa, kun maan antimet joutuvat ruokapöytiin. Ensimmäiset herkkusienet tulivat juuri.

Menossa ovat myös äyriäisviikot.

– Haluan kehittää ravintolaamme koko ajan ja tarjota asiakkaillemme uusia makuelämyksiä, nyt äyriäiset tuntuivat kivalta idealta, Sami Häkkinen valottaa teemaviikkojen taustaa.

Katkarapuja, kampasimpukoita, hummereita ja muuta on tarjolla laajasti 14. syyskuuta asti, ja pitempäänkin, jos kysyntää riittää.

– Tämä on hyvin matala organisaatio. Voimme miettiä jotain asiaa pari minuuttia ja päättää sitten, Kati Häkkinen sanoo.

Oma palsta oli opettavainen kokeilu

Lähiruoka on ollut viime vuosien ruokatrendi. Siitä on ammentanut myös Roux-tiimi.

Häkkisillä oli taannoin oma viljelypalsta Saksalassa kurpitsoineen, yrtteineen ja syötävine kukkineen. Kantovesi sekä ylivoimaisen elinvoimaiset juolavehnä- ja valvattikasvustot näyttivät viljelyn arkisen puolen. Nykyään ravintoloitsijoille riittävät ravintolan sisäpihan viljelylaatikot, joissa kasvaa rosmariinia, korianteria ja muita yrttejä.

– Ihmiset kyselevät yhä paljon ruoan alkuperästä, kotimaisuudesta, Sami Häkkinen kertoo.

Jo viime vuoden 50 parhaan ravintolan lista kuitenkin osoitti, että lähiruoka alkaa olla jo asiakkaiden oletus, ei enää kilpailuetu.

Jos ravintola haluaa erottua, pitää mennä entistä syvemmälle laadun ja lähiruuan maailmaan.

Kasvisruokatrendi jatkuu vahvana, mutta muutosta voi jo aistia.

– Hype on ollut niin voimakas, että varmaankin tulee vastatrendi, "ei-vegaaninen" ruoka, Kati Häkkinen ounastelee.

Terve talous tarpeen

Ravintola on monen ihmisen, myös yrittäjien työpaikka ja yritys. Jatkuvuuden turvaamiseksi sen pitää olla terve taloudeltaan.

 – Onneksi hän on talousihminen, Sami sanoo vilkaisten Katia.

Ravintola Rouxin talousluvuista näkee, että homma on pysynyt hanskassa myös taloudellisesti. Liikevaihto on viime vuodet vaihdellut 2–3 miljoonassa eurossa, liikevoitto on ollut tasaisesti noin 10 prosenttia liikevaihdosta ja tilikauden tulosta on tullut noin 150 000 euroa vuodessa. Luvut ovat kohtuullisia ja parhaasta päästä alalla Lahdessa.

Muutoksen merkkejä ilmassa

Ravintola on kuin taksi. Siellä näkee yleensä ensimmäisenä merkit talouden muutoksista – sekä ylös että alas mentäessä.

Juuri nyt Kati Häkkinen aistii muutoksen. Muutamien vuosien nousukausi voi olla taittumassa. Vuonna 2019 on riittänyt puhetta brexitistä ja kauppasodasta, ihmiset miettivät entistä tarkemmin rahankäyttöä, ja siksi onkin "haasteellista" päästä aiempien vuosien talouslukuihin.

– Historia pitää tuntea, mutta on hyvä ennakoida tulevaa ja aistia hiljaisia merkkejä. Jos pitää sopeuttaa, sitten sopeudutaan, toimitusjohtaja Kati Häkkinen toteaa mutkattomasti.

Ja jos talous hiljenee enemmän, siinäkin voi nähdä valoisan puolen.

– Ehkä investoimme silloin, Kati Häkkinen toteaa, mutta ei paljasta enempää.

– Ainakin tuolit voisi vaihtaa, hän vastaa (virnistäen) tarkentavaan kysymykseen.

Vielä ei Suomen talous ole lähelläkään sitä tilannetta, jonka hyvin nuori Roux kohtasi vuodesta 2008 alkaen. Finanssikriisi, eurokriisi ja talouskriisi kahlattiin läpi sitkeydellä.

Ravintolasyömisen vähennyttyä yritys panosti cateringiin. Catering on yhä tärkeä osa yrityksen toimintaa – ja vaihteluväliä riittää.

– Kesällä meillä oli yli tuhannen ihmisen tilaisuus Lahdessa ja kuuden hengen herkkutarjoilut Asikkalassa, Sami Häkkinen kertoo.

Poroa jäkälän kera

Häkkisten juuret ovat Kittilässä ja Kemijärvellä.

Reilut 12 vuotta Lahdessa ovat muuttaneet tämän suomalaisten heimojen sulatusuunin omaksi kotikaupungiksi.

– Lapissa on kiva käydä, mutta täällä pysyn ainakin työelämän ajan. Ehkä joskus myöhemmin sieltä mökin hommaan, sanoo Sami Häkkinen.

Keskusta-asujilla on käypäinen kävelymatka töihin.

–  Lahti on samalla sopivan iso ja sopivan pieni. Kaupunki on stabiili, mutta kasvava, Kati Häkkinen lausuu.

Tässä kohdassa voi todeta, että kolmas omistaja Antti Hietanen harkitsee muuttoa Saariselältä Lahteen.

Ripaus Lappia näkyy Rouxissa vaikkapa pororuokien jäkäläkoristeina, joihin raaka-ainetta Häkkiset käyvät joka kesä keräämässä Katin sukulaispaikasta. Jäkälän kerääminen on sallittua Lapissa, mutta ei etelässä.

Ja kohta onkin joulu

Nyt on mielessä jo ensi joulu.

Keittiömestari Sami Häkkinen pyrkii varmistamaan hyvän henkilökunnan saannin joulusesongin kiireisiin. Ja hyvältä näyttää. Vaikka kokkipula on alan pitkäaikainen piina, Häkkinen näkee tilanteen positiivisena.

Joulukiireet alkavat marraskuun lopulla. Itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta on ihan viimeisen päälle täyttä, ja myös jouluviikkoa edeltävä lauantai. Kaikki joulunaluslauantait ovat hyviä päiviä.

Yrittäjän päivä on valtakunnallinen

Palkinnot julki Päijät-Hämeessä

Yrittäjän päivää on vietetty valtakunnallisesti syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen.

Päivän kunniaksi julkaistaan valinnat vuoden 2019 yrittäjiksi Päijät-Hämeen kunnissa:

Asikkala

Plastvo oy:n Tomi Ahonen ja Pekka Jaakkola. Yritys valmistaa muovituotteita 7–8 työntekijän voimin.

Hartola

Hartolan Kukkakauppa ja Hautaustoimisto ky:n Kirsi Lundgren. Yritys on toiminut 20 vuotta.

Heinola

Kenkä-Jenni ky:n Salme ja Hannu Tiili. Menossa on sukupolvenvaihdos: tytär jatkaa vuonna 1985 perustettua yritystä.

Hollola

Viherpalvelut Hyvönen oy:n Timo ja Katja Hyvönen. Myös pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Savossa toimiva yritys työllistää 62 henkeä ympäri vuoden ja kesäisin lähes sata.

Kärkölä

Parturi Erja Aaltonen on toiminut kilpaillulla alalla jo vuodesta 1983 lähtien.

Lahti

Ravintola Roux oy:n Kati Häkkinen, Sami Häkkinen ja Antti Hietanen.

Lahti/Nastola

Thermo-Tek oy:n Matti Lavikka. Yritys on erikoistunut ajoneuvojen kylmäkoneiden, ilmastointi- ja lämmityslaitteiden huoltoon, korjaukseen, myyntiin ja asennukseen.

Orimattila

Valokuvaamo Potretti oy:n Tomi Kallio on kansainvälisesti palkittu pitkän linjan muotokuvaaja ja alan monipuolinen yrittäjä.

Padasjoki

Padasjoen Metalli oy:n Juhani Niemi. Vuonna 1973 perustettu monipuolinen tilauskonepaja on iso työllistäjä.

Sysmä

Autoilija Juha Salonen on toiminut vuodesta 1988. Menestyvä yritys työllistää muun muassa tavarakuljetuksissa ja maanrakennuksessa yhteensä neljä henkeä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi