Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nordean pääekonomisti: Kauppasota alkaa vaikuttaa länsimaisten yritysten tuloksiin

Kauppasota kiihtyi jälleen eilen, kun Kiina ja Yhdysvallat mätkivät lisää tulleja toisilleen. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota on ylittänyt analyytikoiden pelot. Perjantaina maat mätkivät toisilleen taas lisää tulleja, eikä suurvaltojen välillä olevasta pattitilanteesta näytä olevan mitään ulospääsyä.

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan pitkään jatkunut pattitilanne alkaa myös vaikuttaa jo länsimaisten yritysten tuloksiin. Eniten kärsivät yritykset, joille Kiina on loppumarkkinana tärkeä.

Koivun mukaan Kiinassa ulkomaisten tuotteiden kysynnän kasvu vääjäämättä hidastuu kauppasodan myötä.

– Kiinasta tulee uutisia, että kuluttajat suhtautuvat hyvin nihkeästi sekä amerikkalaisiin että muihin ulkomaisiin tuotteisiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-presidentti Donald Tusk kommentoi lauantaina asiaa G7-kokouksesta sanomalla, että Yhdysvaltain kauppakiistat Kiinan ja Euroopan kanssa voivat aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman.

Missä menee tullinokittelun raja?

Koivu uskoo, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vientikiellot ja epäilykset toista osapuolta kohtaan vain jatkuvat. Kiinan kantti näyttää kestävän yllättävän hyvin, ja Koivusta on todennäköistä, että Kiina vastaa Yhdysvaltain vastatulleihin.

AFP:n mukaan presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että olemassa olevat 250 miljardin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvat Yhdysvaltain tullit nousevat lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin. Lisäksi syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10:stä 15 prosenttiin.

Tullien korotus on vastatoimi Kiinan ilmoittamille uusille tulleille.

Kiina ryöpytti Yhdysvaltoja tullimaksujen korottamisesta lauantaina, ja sen kaupasta vastaavasta ministeriöstä todettiin, että "kiusaaja saa lopulta maistaa omaa lääkettään".

Asiantuntijapiireissä on pidetty huonona skenaariona, että kaikelle kaupalle tulisi 25 prosentin tulli.

– Trump osoitti eilen, ettei se 25 prosenttia ollut mikään katto. Onko se sitten 45 prosenttia? Koivu miettii.

Koivu muistuttaa, että vaalikampanjassaan 2016 Trump esitti Kiinalle 45 prosentin tulleja.

Kauppasodan uusimmat käänteet saivat Wall Streetillä pörssikurssit voimakkaaseen laskuun. Dow Jones -indeksi putosi perjantaina 2,4 prosenttia, S&P -indeksi 2,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq Composite kolme prosenttia jo ennen kuin Trump ilmoitti uusista tulleista.

Maat ovat neuvotelleet toistuvasti kauppasopimuksesta, ja välillä ilmassa on ollut lupaavia merkkejä, mutta siitä huolimatta kauppasota on vain kiihtynyt.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi