Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelaisyritys haluaa korvata muovin bambulla – "Monia on huolettanut, viemmekö pandoilta ruoan"

Muoviroskaröykkiöiden näkeminen Aasiassa sai kaverukset miettimään vaihtoehtoja kertakäyttömuoville. He päätyivät paperin ja pahvin sijasta bambuun.

Bambupillit ovat kaikki hieman eri kokoisia. PlasticFreeWorldin toimitusjohtaja Kristian Karppinen kertoo, että tuotteet on haluttu pitää mahdollisimman luonnollisina. Kuva: Antti Yrjönen

Kristian Karppinen, Jose Julin ja Tommi Mäkelä haaveilevat muovittomasta maailmasta. Unelmaansa he tavoittelevat bambun avulla.

Kaverukset matkustivat Aasiassa ja havahtuivat siihen, kuinka paljon muoviroskaa merten ja valtamerien rannoille kertyy. Ajatus jäi kytemään.

Mäkelä työskenteli helsinkiläisessä ravintolassa, kun ensimmäiset uutiset Euroopan unionin kaavailemasta kertakäyttömuovikiellosta tulivat. Samaan aikaan, kun Mäkelän työpaikka lopetti muovipillien käytön, Karppinen ja Mäkelä ryhtyivät toden teolla miettimään, mikä materiaali korvaisi muovin. He päätyivät bambuun.

– Mietimme erilaisia vaihtoehtoja, kunnes tajusimme, hitto miks ei bambu, PlasticFreeWorldin toimitusjohtaja Kristian Karppinen kertoo.

Muovipillejä on korvattu myös paperista ja pahvista valmistetuilla pilleillä, mutta Karppisen mukaan bambu on käyttökelpoisempi.

– Pahviset ja paperiset pillit hajoavat suuhun, kun taas bambu on todella kestävää.

Bambun toimittaja löytyi netistä

Kun idea BambuSet-tuotesarjasta oli valmis, oli aika neuvotella pankin kanssa. Pankki myönsi kolmikolle lainan, ja seuraavaksi matka jatkui Kiinaan. Tarkoituksena oli mennä tarkistamaan paikan päälle, että yritykselle toimitettavat tuotteet on tuotettu vastuullisesti ja ekologisesti.

Yhteyshenkilön saaminen Kiinasta ei ollut helppoa. Verkkosivustoilla surffaamisen ja lukuisten sähköpostien jälkeen oikeanlainen yhteyshenkilö löytyi. Kolmikko sopi, että yhteyshenkilö on heitä vastassa Kiinassa ja vie heidät tutustumaan bambumetsiin. PlasticFreeWorldin bambu tulee Etelä- ja Keski-Kiinasta.

Karppinen korostaa, että metsät, joista bambu heille tulee, eivät ole pandojen asuttamia.

– Monia on huolettanut, viemmekö pandoilta ruoan.

Pillin voi pestä pesukoneessa

Tällä hetkellä yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu bambusta valmistettuja hammasharjoja, pillejä ja vanupuikkoja. Bambupillit ovat rakenteeltaan tukevia ja muistuttavat tuntumaltaan kynää. Pillin pinta on hiottu hienoksi, eikä siinä ole käytetty esimerkiksi lakkaa. Karppinen kertoo, että pillin voi pestä astianpesukoneessa.

– Tiskikoneessa bambupilli kestää noin 60–70 pesukertaa.

PlasticFreeWorldin BambuSet-tuotesarjaan kuuluu tällä hetkellä bambusta valmistettuja pillejä, hammasharjoja ja vanupuikkoja. Kuvan vasemmassa reunassa on läpinäkyviä PLA-pillejä, jotka on valmistettu maissitärkkelyksestä ja sokeriruo'osta. Kuva: Antti Yrjönen

Vanupuikkojen päät on valmistettu luomupuuvillasta ja hammasharjojen harjakset puolestaan nailonista, joka on muovia.

– Etsimme vielä ekologisempaa vaihtoehtoa harjaksille.

Tuotteet tuodaan Kiinasta junalla ja ne on pakattu uusiokäytettäviin, pahvista valmistettuihin pakkauksiin, joissa ei käytetä lainkaan muovia.

Ekologisuutta edullisesti

Tällä hetkellä BambuSet-tuotteita on saatavilla useista K-kaupoista ympäri Suomen. Karppinen uskoo, että heidän valttikorttejaan ovat kotimaisuus ja kilpailukykyiset hinnat.

– Ekologisuuden ei pitäisi olla kallista.

Karppinen kertoo, että valikoimaa on tarkoitus laajentaa erilaisilla bambusta valmistetuilla astioilla. Uusin tuote on muki, johon voi ottaa kahvin mukaan esimerkiksi huoltoasemalta.

Pahviset ja paperiset pillit hajoavat suuhun, kun taas bambu on todella kestävää. PlasticFreeWorldin toimitusjohtaja Kristian Karppinen

– Tavoitteenamme on, että kaikki korvattavissa oleva muovi vaihdettaisiin bambuun tai muuhun uusiutuvaan raaka-aineeseen.

Muista mahdollisista materiaaleista Karppinen mainitsee biohajoavan PLA-muovin, joka valmistetaan maissitärkkelyksestä ja sokeriruo’osta. Karppinen esittelee PLA-pilliä, jota ei ulkonäön perusteella erota muista muovipilleistä.

– PLA-pilli maatuu oikeissa olosuhteissa noin 12 viikossa.

Nyt Karppinen, Julin ja Mäkelä keskittyvät paitsi yritystoimintaan, myös tietoisuuden lisäämiseen.

– Maailman pitäisi olla mahdollisimman muoviton. Pyrimme siihen, että saisimme muut ajattelemaan samalla tavalla kuin me.

Laki

Kertakäyttömuovi kielletään vuoteen 2021 mennessä

Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuun lopussa uuden lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet.

Kielto koskee kertakäyttöisiä muovisia ruokailuvälineitä (haarukat, veitset, lusikat ja puikot), lautasia, pillejä, ilmapallopidikkeitä, muovista tehtyjä pumpulipuikkoja, oxo-hajoavia muoveja ja niistä valmistettuja ruoan säilytysrasioita sekä polystyreenistä valmistettuja juomakuppeja.

Lainsäädäntö edellyttää, että tuotteiden ympäristöön joutumisesta koituvat haitat tulisi ilmoittaa pakkausmerkinnöissä.

Muovi maatuu hitaasti ja sen vuoksi sitä päätyy meriin, rannoille, mereneläviin ja myös ihmisten ruokaan.

Euroopan komission mukaan yli 80 prosenttia merten roskasta on muovia. Tuotteet, joita lainsäädäntö koskee, edustavat 70 prosenttia kaikesta merissä olevasta roskasta.

Lähde: Euroopan parlamentti
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi